Middag

Piroger med karamellisert løk og potet

ingen kommentarer enda

Fikk du med deg oppskriften på piroger med kål og dill? Dette er en annen variant, med et snasent fyll av karamellisert løk og potet! Minst like god, jeg lover.

Fikk du med deg oppskriften på piroger med kål og dill som kom litt tidligere i høst? Dette er en ny variant av de, med et annet fyll – for det er jo ikke sikkert alle er like glad i kål og dill som jeg (og Therese) er. Og det er jo forsåvidt greit det, hvertfall til en viss grad… Neida. Øystein for eksempel, han liker ikke dill, så de pirogene med dill i, de får jeg ha for meg selv. Men disse? De må vi slåss om.

Jeg har en long lasting love affair med kombinasjonen karamellisert løk og potet. Det er noe med de to smakene sammen, de påvirker hverandre, kompletterer hverandre og gjør hverandre så innmari mye bedre sammen enn de er hver for seg. Jeg klarer ikke spise potetmos uten å lage karamellisert løk! Rett og slett, sånn er det.

Hvis du ikke er kompis med karamellisert løk enda, kan jeg fortelle deg hva det er: Det er at du tar tynne skiver med løk, og lar den surre i panne (gjerne en tykk, god jernpanne) på lav varme ganske lenge. Så lav varme og lang tid du har tid til faktisk, selv om det alltid går an å skru varmen opp og tiden ned også. Der skal den få ligge sammen med olje eller smør, en raus klype salt og gjerne et laurbærblad. Den kommer til å krympe, omtrent som spinat gjør, og den endrer farge fra hvit til dyp, dyp gylden. Det som skjer, er nemlig at alt det bitre og sterke i løken forvandles gjennom varmen til å bli så søtt, så søtt – altså karamellisert. Er det ikke fantastisk?

I fyllet kan du bruke kokte poteter du har til overs, eller du kan koke dem for dette formålet. Piroger er igrunn flott restemat, du kan fylle dem med det meste. Jeg liker at potetfyllet mitt er litt chunky, men du bestemmer selv hvor mye du vil mose det. Jeg bruker bare en sleiv rett i panna. I tillegg til løken bruker jeg plantefløte, salt og pepper, og urter – gjerne dill her også om du er glad i dill, eller finhakka bladpersille, som er perfekt til både potet og løk.

Piroger med karamellisert løk og potet

Deig
100 gram vegansk smør
2.5 dl usøtet plantemelk (havre eller soya)
0.5 pk tørrgjær
8 dl hvetemel
1 ts salt

Fyll
2 gul løk
7-8 medium poteter
2 dl plantefløte (usøtet)
Finhakket bladpersille
1 laurbærblad
Salt og pepper
Vegansk smør

Start med deigen. Smelt smøret, og bland inn melka – det skal bli omtrent fingervarm temperatur som passer for gjæren. Hvis den er for varm, la den avkjøle seg litt. Ha den over i en bakebolle, bruk gjerne eltemaskin, og når melka er fingervarm, rør inn gjæren. Rør deretter inn hvetemel og salt, og la maskina elte deigen til den er smidig og myk. La den hvile til dobbelt størrelse. Vi gjorde dette over et vannbad i vasken, da tok det ca 15 minutter, og det fungerte helt fint.

For å lage fyllet, kutter du potetene i terninger, og koker dem i usaltet vann til de er møre. Samtidig finsnitter du løk, og lar den surre på lav/medium varme med en god klatt vegansk smør, en raus klype salt og et laurbærblad til den blir myk, mør og karamellisert. Når potetene er ferdigkokt, lar du de dampe av litt, før du har de over sammen med løken, og bruker en sleiv til å mose dem. Hell over plantefløte, og bland alt godt sammen. Rør inn finhakka bladpersille, og smak til med salt og pepper – jeg synes det er godt med en god dose pepper.

Del deigen i to eller fire, alt ettersom hvor stort du orker å kjevle, og kjevle til deigen er 2-3 mm tykk. Stikk ut rundinger med en skål eller et lignende – størrelsen er litt opp til deg og hva du har, jeg tipper den vi brukte er ca 10 cm i diameter. Fjern deigen rundt, og legg ca 1 ss fyll (hvis du har omtrent samme størrelse som oss) midt på hver runding. Pensle med plantemelk langs kantene, brett over, og bruk en gaffel til å feste kantene mot hverandre. Dypp gaffelen i vann hvis den setter seg fast. Legg de over på et bakebrett med bakepapir. Rull sammen deigen til overs, bland den inn med neste deigklump, og fortsett sånn til du har brukt opp all deigen og røra.

Pensle alle pirogene med plantemelk, og sett dem midt  i ovnen på 200 grader. La de steke i 10-12 minutter, se an fargen litt. Noen liker de lyse og myke, andre liker de mørkere og sprøere, det kan du kjenne på selv.

Pirogene kan oppbevares i kjøleskap eller fryser om du ikke spiser alle på en gang, og er like gode kalde som varme.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.