Er det sant? Er en vegansk løkpai virkelig godt? Ja, det er det!
Blogg

Vintermat

ingen kommentarer enda

Omsider kryper de skikkelige minusgradene inn over Østlandet, og det er skikkelig på tide å finne frem vintermaten! Her er mine varmende favoritter for vinteren 2019.

Dette er ikke den første posten jeg har skrevet om varm vintermat – posten om varme vintergryter fra sist vinter er like populær denne vinteren, og samlelista med varmende linsegryter likeså. Men så er det jo sånn, at man må ikke bare spise gryter selvom det er vinter! Jeg vet ikke med dere, men noen ganger kan gryter, uansett hvor gode de er, bli litt konsistensløse. Det er digg å ha noe å tygge på også! Samtidig må den være skikkelig varm og god, og spør du meg kan vintermaten godt ta litt lenger tid å lage. Man er jo uansett ganske mye inne i kulda, ikke sant?

Rød curry med tofu og grønnsaker

Etter en laaaang periode med cravings (altså i graviditeten) på tradisjonsmat (som det forresten kommer en egen post om snart!), begynner jeg endelig å få smaken på litt annet igjen. Og noe av det jeg får lyst på da, er rød curry. Det er riktignok en gryte som base, men med masse crunchy grønnsaker og ikke minst tofu oppi. I tillegg er det en perfekt restefest, hvor du kan bruke opp det som finnes av grønnsaker i huset. Mine favoritter oppi er blomkål og brokkoli, og sopp. Curryen på bildet er en klassisk rød curry (restefestoppskrift), men om du vil ha en variant med peanøttmarinert tempeh og risnudler finner du det her.

Visste du at rød curry med grønnsaker og tofu er perfekt restefest-oppskrift?

Pai

Pai er en annen rett jeg har lyst på ofte for tiden! Det kan kanskje oppleves som et tidkrevende prosjekt, men da er det ofte bunnen som er bøygen, så la meg bare si det en gang for alle: Det finnes ferdige paibunner som er mer enn bra nok, og du kan også bruke (veganske) butterdeigplater som du kjevler ut litt.  Kjekt hvis du har lite tid, eller er som meg, som hater å elte. Denne paien er fylt med masse deilig rødløk, men du kan fylle den med hva som helst. Mitt beste tips er å forbehandle grønnsaksfyll i panna først, da får du ut mye væske, unngår soggy pai, og ikke minst sikrer god umami-smak. I oppskriften står det at røra må svelle i et døgn, men det går helt fint med kortere tid også, har jeg funnet ut.

Er det sant? Er en vegansk løkpai virkelig godt? Ja, det er det!

Lasagne

Nå skal jeg dele en av mine skikkelig favoritt-kombinasjoner med dere, som ikke er på bloggen fra før, og det er nemlig til en lasagne. Jeg elsker lasagne, det er alltid det jeg har lyst på når jeg ikke vet hva jeg har lyst på, og vi lager alltid dobbelt opp, lager halvparten i to litersformer jeg har lokk til, og setter dem i fryseren. Perfekt for de dagene vi har lyst på ordentlig middag, men ikke lyst til å lage den. Uansett, trikset: Lag dobbel mengde av bolognese-sausen med tofu, ha i en boks ekstra tomat, og bruk den som fyll sammen med bechamel-sausen fra klassisk lasagne-oppskrifta. Du vil ikke angre!

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

Pytt i panne

Ok, så var jeg ikke helt ferdig med husmannskosten. Jeg er ikke ferdig med pytt i panne! Det er så godt! Dette er også en oppskrift vi lager mye av, og har i bokser i kjøleskapet, sånn at jeg som er hjemme i permisjon lett har en god lunsj tilgjengelig uten å måtte bruke tid eller krefter på å få i meg mat mellom ammingene. Dette er også en perfekt restefest (sett på makan), der du kan bruke både middagsrester og grønnsaksrester fra kjøleskapet.

Vegansk pytt i panne

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.