Middag

Ovnsbakt søtpotet med avocado- og urtesaus

3 comments

Alene eller som en del av et større måltid – det spiller ingen rolle! Denne ovnsbakte søtpoteta med en knallgrønn saus og litt crunch er knall uansett.

Jeg har fått søtpoteta i dette innlegget gratis, så etter alle lover og regler skal derfor dette innlegget merkes med reklame. jeg har ingen avtale med Bjertnæs & Hoel, men rett skal være rett – de sendte meg søtpotet i posten etter å ha spurt om de fikk lov. Jeg takka ikke nei til norsk søtpotet i posten.

Ja, da har vi det ute av verden! Det er nemlig sånn at søtpoteta, den dyrkes ikke her i landet. Sånn egentlig. Her i landet driver vi med vanlig potet. Eller pottit, som man sier der jeg kommer fra. Jeg elsker potet, jeg har vokst opp med potet til ethvert måltid, uansett om det etterhvert kom makaroni på tallerkenen også, poteta var det første som ble satt på kok til middag. Så da jeg etterhvert flytta til Oslo og begynte å studere og så at det fantes noe som het søtpotet i butikkene (ja, jeg er ganske gammal, det har ikke alltid eksisert søtpotet i norske butikker), ble jeg litt satt ut. Hva skulle jeg gjøre med den? Koke den? Svaret på det er et høyt og rungende nei, for selvom søtpoteta heter nettopp det, er den ikke egentlig i slekt med poteta. Den ligner kanskje mer på gulrot i smaken, og selvom poteta er allsidig er søtpoteta enda mer allsidig. Den er kanskje ikke god kokt som den er, men den er god som suppe, pure, i gryter, ovnsbakt – ja, den brukes jo også i desserter! Jeg mener, for en vidundergrønnsak.

Det eneste aberet er at alle søtpoteter du har sett i butikken hittil, er stort sett flydd hit fra Sør-Amerika eller andre tropiske områder. For noen som liker å kjøpe lokal mat gjør jo det litt vondt i sjela. Flaks for meg, og andre som får vondt i sjela, er det flere gårder i Norge som de siste årene har utforska om det lar seg gjøre å dyrke søtpotet her. Og tenke seg til – i år er det flere som har fått det til! Fortsatt småskala for å teste, men det går an! Det er så kult, det.

Så, det jeg gjorde når jeg fikk en kasse med søtpotet i posten fem dager før termin, var å lure på hva jeg skulle gjøre med all denne søtpoteta. Jeg orker ikke stå så lenge på kjøkkenet, jeg ville ikke ha suppe. Det var bare en ting å gjøre. Gå for klassikern. Ovnsbakt. Jeg pleier jo ovnsbake den i terninger med krydder, men denne bakte jeg plain med bare olivenolje og salt for å se hva selve søtpoteta smaker. Og den var knallgod! Sødmefylt og deilig, perfekt konsistens. Den grønne urtedressingen med base i avocado var perfekt tilbehør.

Ovnsbakt søtpotet med avocado- og urtesaus

1 stor søtpotet per person
Olivenolje
Salt

1 avocado
1 stor håndfull urter (bladpersille, basilikum eller koriander)
1-2 ss sitronsaft
1-2 hvitløksfedd
1-2 klyper salt
Vann

Evt nøtter, urter og vårløk til topping

Sett ovnen på 220 grader. Jeg skreller ikke søtpoteta når jeg baker den i så store biter som jeg gjør her, for den slipper skallet så lett når den er ferdig. Du kan skrelle den om du vil. Del den i to på langs og deretter i to igjen, så du har fire store båter fra hver søtpotet. Legg de på et bakebrett med bakepapir, pensle dem med et tynt lag olivenolje og strø over litt salt. Sett dem midt i ovnen, og snu litt på dem underveis. De trenger alt fra 20 til 40 minutter, avhengig av størrelsen, sukkerinnholdet og ovnen din. De skal bli lett karamelliserte i overflaten, men ikke brent.

For å lage sausen, blander du alle ingrediensene med en stavmikser eller matmølle. De ulike urtene vil naturligvis gi sausen ulik smak, men alle variantene er gode. Smak til med både sitron, hvitløk og salt, og juster konsistensen med vann.

Jeg hadde pistasjnøtter på toppen denne gangen, rista valnøtter eller pinjekjerner fungerer også veldig godt, og litt finhakka vårløk gjør seg.

3 Comments

  1. Heddy Anne

    Oppdaget nettopp green bonanza etter å ha kjøpt boka di på salg Har levd tilnærmet pescetarisk i mange år, og fikk ny inspirasjon til enda grønnere tilværelse her!

  2. Martine Moe

    Hei! Dette så veldig godt ut! Vil gjerne lage en vegetarisk middag med dette. Lurte på om du hadde tips til hva en kan ha dette ved siden av, slik at det blir en fullverdig middag?

    • Hva som helst, egentlig – boller, schnitzler, burger, mer grønnsaker… :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.