Brød og bakst

Mammas frø-knekkebrød

Nivå Medium 4 comments

For noen år siden hadde mamma en hangup på å lage egne knekkebrød. Brett etter brett etter brett – og nå, helt utav det blå, fikk jeg så innmari, innmari lyst på mammas frø-knekkebrød.

Jeg er ikke så glad i brød hvis det ikke er helt ferskt, skikkelig godt, og aller helst hjemmebakt eller fra et av mine favorittbakerier inne i byen. Det sier seg dermed selv at det ikke blir veldig mye brød hjemme i permisjon. Samtidig er jeg jo kjempesulten opptil flere ganger om dagen, spesielt om morgenen. Utfordringen er bare det at det er flere enn meg som er sulten om morgenen (den 11 uker gamle babyen, for eksempel), så det må både gå fort, smake godt, og mette lenge. For som alle småbarnsmødre veit, det kan fort gå en stund før man før spist igjen.

Og løsningen har altså vist seg å være mammas frø-knekkebrød, hvertfall akkurat nå. Jeg har veldig lyst til å ha lyst på grøt, og det er et prosjekt i tiden som kommer, men nå? Frø-knekkebrød. De er enkle (såfremt man har alle ingrediensene, selv måtte jeg gå til innkjøp av sammalt rug og kruskakli, resten hadde jeg i skuffen), og det tar bare ti minutter fra jeg finner frem bakebollen til de er i ovnen – og da har fem av ti minuttene blitt brukt på å svelle røra.

Disse er så næringsrike. Det er masse proteiner i både korn og frø, for ikke å snakke om vitaminer og mineraler. Og de metter, sa jeg det? Et par gode skiver med hummus og agurk, eller smøreost, og et glass appelsinjuice, og jeg er good to go.

Disse må oppbevares i tett boks.

Mammas frø-knekkebrød

3,5 dl grov sammalt rug
3,5 dl lettkokte havregryn

1 dl kruskakli
2 dl solsikkefrø
1,5 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl hakkede nøtter eller gresskarkjerner
7,5 dl lunkent vann
1 ts agave eller lønnesirup
1 ts salt

Mål opp og bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruk det du har av nøtter, eller mer av andre kjerner. Om du ikke har solsikke-, sesam- eller linfrø kan du fylle på mer av de andre frøene, nøttene eller kjernene. Ha i salt, vann og søtning, bland godt, og la blandingen svelle i fem minutter.

Finn frem to bakebrett med bakepapir, og fordel røra på de to brettene. Bruk en slikkepott, og dra røra så jevnt utover brettene du klarer. Ta en kniv, og rut opp knekkebrødene i så store eller små biter du vil ha dem – det er nemlig veldig mye lettere å gjøre det på forhånd enn det er etterpå. Jeg liker også å strø litt salt over til slutt.

Sett brettene i ovnen på 160 grader. Steketiden vil variere litt på tykkelsen på knekkebrødene, men de må stå hvertfall en time, kanskje en og en halv. Om det er deler av brettene som blir tykkere enn andre steder (det gjør somregel det) tar du ut brettene, legger de sprø og tynneste knekkebrødene på en rist, og setter de tykkere inn igjen i ovnen. Dette kan du også gjøre senere, eller dagen etter for den saks skyld, om du merker at noen av de er litt myke etter at de har blitt kalde.

Oppbevar knekkebrødene på helt lufttette bokser, da holder de seg sprø og gode lenge.

Hjemmelagde knekkebrød med frø og kjerner

4 Comments

  1. Trude

    Dine blir mye mørkere enn mine, er det filter/noen effekter på bildet? Har du i noen andre mørke kornsorter, eller er det stekingen som gjør det kanskje? :)

    • Jeg har brukt svarte sesamfrø i disse, det gjør de litt mørkere enn ellers :)

  2. Inger

    Hvorfor bruker du lunka vann, er det for at svellingen skal gå fortere? Jeg har prøvd med nesten kokende vann, men da ble det umulig å smøre dem jevnt utover. Har brukt kaldt vann siden, og ikke noe svelling, det har fungert fint. Har kullsyremaskin så jeg har til og med brukt vann med kullsyre, da blir de ekstra sprø. Og erstattet saltet med litt grønnsaksbuljong, sist hadde jeg vel litt soyasaus eller worchestershiresaus også oppi, husker ikke helt, men det ble enda bedre!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.