Friskt og deilig tilbehør til det meste: Enkel tomatsalat!
Salat

Enkel (men god) tomatsalat

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Det er jo litt synd at jeg føler at jeg må bekrefte at en enkel salat også er god, men jeg føler det trengs! Ikke fordi det er noe galt med en enkel tomatsalat, men fordi det skjer noe skikkelig digg med få, riktige, gode, ingredienser, som tilfeldigvis også er de du stort sett har hjemme.

Mengde: 2-4 porsjoner
Tid: 10 min

Stadig vekk har vi restefest-middager her hjemme. Det har en tendens til å inkludere et brett med ovnsbakte grønnsaker, kanskje en skål hummus, litt brød fra fryseren som har blitt varmt og sprøtt i ovnen. Det som kanskje er litt vanskeligere å få til som restefest-middag, foruten midt på sommeren når man bare spiser salat uansett, er nettopp det friske og gode innslaget som balanserer det varme med det kalde, det søte med det syrlige, det krydra med det friske.

I de tilfelle liker jeg å ty til to grønnsaker som stort sett alltid er i kjøleskapet eller i en bolle på benken uansett sesong, nettopp fordi de er så anvendelige både til brødskiva og annet: Tomat og agurk. Og hvis du vil: Rødløk. Men jeg pleier altså å gå for bare tomat og agurk. I tillegg roter jeg i en skuff og finner noen nøtter eller kjerner. Her har jeg brukt pinjekjerner, min luksus-favoritt, men absolutt alt går, kanskje spesielt mandler, valnøtter og gresskarkjerner. De får en liten runde i panna for en lett risting som får frem så mye mer smak. Og dressingen? Den består av ting du har stående på flaske uansett, og kanskje en frisk sitronskvis (men for å dele en hemmelighet; vi har alltid sitronsaft på flaske stående i kjøleskapet).  Urter på toppen er både fint og godt, men det er ingen krise om du ikke har. Jeg har brukt basilikum her, men bladpersille er vel så godt.

Enkel (men god) tomatsalat

2 store håndfull cherrytomater 
1/2 agurk
1 dl nøtter eller kjerner (pinje, valnøtt, gresskar)
1 liten håndfull friske urter (basilikum eller persille)
1 ts olivenolje
1-2 ts balsamicoeddik
1 ts sitronsaft
Salt og pepper

Vask grønnsakene, og del dem i biter. Ha det over i en bolle. Rist nøttene/kjernene i en tørr panne i mellomtiden, til de er gyldne. Hell olivenolje, balsamico og sitron over grønnsakene med en klype salt, og bland godt. Skyll og finhakk urter, og ha de over sammen med nøttene og et lett dryss pepper.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.