Vegansk pai med karamellisert løk, sopp og grønnkål
Middag

Pai med karamellisert løk, sopp og grønnkål

Nivå Medium 9 comments

Jeg elsker pai! Den kan både planlegges og improviseres, og uansett hva man gjør blir det bra. Er det ikke fantastisk?

Mengde: 4 (store) porsjoner
Tid: Ca 20 min + steketid

Nå for tiden er det tre ting som står i hodet på meg når jeg skal lage mat: Kan jeg lage det uten å gå på butikken? Går det sånn passe fort å lage? Og kan jeg lage flere porsjoner uten at det tar så mye lenger tid? Som dere jo sikkert har fått med dere er grunnen til dette tidspresset nå blitt omtrent tre og en halv måned, og med det er det kortere dupper på dagen og større krav om oppmerksomhet når hun er våken som gjelder. Og det er jo superfint! Men jeg er også supersulten! Og da mener jeg supersulten! 

Derav tankerekka med de tre spørsmålene. Jeg trenger å bli mett, og den tiden jeg bruker på kjøkkenet må stå i direkte korrelasjon til hvor mange måltider jeg får utav det. Kort tid = ett måltid, litt lenger tid = flere måltid. Enkelt regnestykke. Og pai er heldigvis en av de rettene som både tar sånn passe med tid, kan alltid lages av det jeg har, og blir flere måltider i ett (om jeg nekter å dele med Øystein, noe som faktisk skjer).

Som vanlig bruker jeg ferdig (!) paibunn (!) (oh my god liksom), og jeg har alltid en pakke eller to med det stående i tørrvareskuffen. Kikertmel, som jeg bruker som fyll, har jeg også alltid. Og da gjenstår det bare å finne litt grønnsaker å fylle paien med. Sånn sett er pai også en perfekt restemiddag, for virkelig – alt går i paien. Denne gangen hadde jeg tenkt til å bruke potet, men før jeg kom så langt i kjøleskapet sto jeg med løk, sopp og svartkål, og da var jeg fornøyd, jeg.

Pai med karamellisert løk, sopp og grønnkål (svartkål)

1 paibunn

100 gram kikertmel (jeg bruker gram flour)
3,5 dl vann
0,5 ts godt havsalt

1 gul løk
6-8 aromasopp
2-3 stilker grønnkål eller svartkål
1 ss dijonsennep
Nøytral olje til steking
Salt og pepper

Evt bladpersille til topping

Med kikertmel er det sånn at jo lenger røra får stå og svelle, jo bedre. Så om du vet at du skal lage pai kan du godt blande røra kvelden før og la den stå i kjøleskapet. Hvis ikke starter du med å blande den, og lar den stå og svelle mens du gjør resten. Deretter er det bare å lage (“lage”) paibunnen, enten ved å rulle den ut eller blande og kjevle ut, alt ettersom hvilken variant du bruker.

Finn frem en stekepanne, og ha en god klunk nøytral olje i den. Finsnitt, eventuelt bruk mandolin, løken, og la den surre på medium varme med en raus klype salt til den er gylden og lett karamellisert. Rens soppen, og del den i fire fra stilken og opp. Først i to, og deretter i to igjen. Vask og rens grønnkålen/svartkålen, og riv den i mindre biter.

Smør dijonsennepen utover paibunnen, og fordel løken over. Skru opp varmen på stekepanna, og la soppen først surre i tørr panne til den begynner å svette, og ha deretter oppi en klunk olje eller litt smør, og en klype salt. Når den er lett stekt har du den over i paien, før kålen får en rask runde i panna og går oppi den også.

Hell deretter kikertrøra over, kvern noen runder med pepper over, og sett paien midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter, eller til kanten er gylden og røra har satt seg. Smaker veldig godt med en klatt havrerømme og en klype salt oppå. Kan fint oppbevares i kjøleskap, og varmes opp igjen i ovn eller mikro.

9 Comments

 1. Mariann

  Hvilken paibunn kjøper du? :)

  • Det som finnes! Er flere typer som enten er helt ferdige, eller bare skal blandes med vann og kjevles ut.

 2. nina enersen

  Prøvde meg på paien med kikertmel for første gang. Usikker på om jeg fikk det til, det ble veldig deigete og smakte egentlig bare mel. Stekte den mye lenger enn 20min da den aldri satte seg. Jeg har laget den før med egg, så jeg vet at paien egentlig er veldig god. Hva gjør jeg feil..?

  • Har du fulgt oppskriften, og latt røra svelle?

  • nina enersen

   Jeg lot den svelle «mens jeg laget resten», men det tar jo ikke så lang tid. Jeg får prøve nattsvellet røre neste gang. Takk for svar! :)

 3. Maria

  Veldig god oppskrift! Men jeg måtte doble kikertrøra for å dekke paiformen, og steke den over dobbelt så lenge, da jeg også opplevde at den aldri ble gjennomstekt. Røra sto over natta i kjøleskapet, men da jeg tok den frem hadde all væsken lagt seg på toppen så hadde ikke svellet i det hele tatt.

 4. Jeg tror det er en feil i blandingsforholdet i denne oppskriften. I en annen paioppskrift bruker du 3,5 dl vann til 100 g kikertmel, så det skal vel være 200 g kikertmel og 7 dl vann her? Jeg synes den blandingen funker fjell. Digger at man kan lage pai av kikertmel!!

  • Jeg tror ikke jeg forstår helt hva du mener – i denne oppskriften er det 3,5 dl vann til 100 gram kikertmel, og det er stort sett min standardblanding til pai i en liten (lav) paiform. Om paiformen er større, trengs det naturligvis mer, samme hvis det er mindre grønnsaker i forma, hvis man ikke øker grønnsaksmengden når man har en større form også.

 5. Christina Wegener

  Veldig god pai! Jeg stekte paibunnen først uten fyll i 18 min ved 220grader, så satte jeg ned varmen til 200 før jeg stekte videre med fyll i 20 min. Brukte brokkoli i stedet for svartkål, og tørket kantarell som jeg surret med løk i panna først. Bunnen ble sprø, jeg har dårlig erfaring med deigete paibunner når jeg har fyllet på fra starten.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.