Sprø frøtopping kan brukes som topping på både yoghurt, salat - eller sjokoladen!
Saus, dipp og topping

Sprø frøtopping

Nivå Medium 2 comments

Er det en topping, eller er det snacks? Det er det store spørsmålet. Kanskje svaret rett og slett er “begge deler”?

Mengde: Ca 5 dl ferdig topping
Tid: Ca 15 min

Jeg er konstant på jakt etter ting som kan stå klart på benken eller i skapet, som tilfører de enkleste måltider (havregrøt) så mye at jeg koser meg med å spise det. For jada, uansett hvor sulten jeg er eller hvor lite tid jeg har til å faktisk spise, jeg vil kose meg med maten! Så enkelt er det, og når man er så trassig… ja, da er det bare å finne frem kreativiteten og lage disse små krukkene med matgodis, da. Ideelt sett skal det jo også være masse næring i det, og da er det ett sted det er smart å ty til: Frø og kjerner.

Sprø frøtopping kan brukes som topping på både yoghurt, salat - eller sjokoladen!

Frø og kjerner inneholder mye næring på liten plass, og mye av det sunne fettet. Knuste linfrø har mye omega 3, sesamfrø har mye fiber, kalsium og jern, gresskarkjerner har mye magnesium og sink, og solsikkefrø har mye selen og folat. Nøtter har i tillegg mye protein, så da er det vel ikke så veldig mye å lure på: Et par skjeer av dette på toppen av grøten, yoghurten eller salaten upper gamet betraktelig. Og det hjelper jo ikke at det smaker knallgodt heller.

Det fine med oppskrifter som dette, er at oppskrifta egentlig er unødvendig. Du bruker de frøene og kjernene du har, i de mengdene du vil. Etter et par runder har du det i henda, og trenger ikke finne frem målebeger eller ingrediensliste i det hele tatt. Plutselig tilsetter du kokosflak og krydder også, og om du tilsetter havregryn, ja, da har du en næringsrik og god granola. Fabelaktig, eller hva?

Sprø frøtopping kan brukes som topping på både yoghurt, salat - eller sjokoladen!

Sprø frøtopping

1 dl cashewnøtter
1 dl valnøtter eller pekannøtter
1 dl mandler
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkefrø
1 dl sesamfrø
1 dl knuste linfrø
1 ss kokosolje
1-2 ss lønnesirup
0,5 ts flaksalt

Mål opp – eller slums – alle ingrediensene utenom nøttene opp i en bolle. Nøttene grovhakker du, før de også går i bollen. Finn frem en stekepanne, sett den på medium varme, og la blandingen riste til den begynner å bli gylden, ca 10 minutter. Ha deretter oppi kokosolje, rør godt i et par minutter til det begynner å bli sticky, og hell deretter over lønnesirup. Rør godt i ett minutt, strø over salt, og ha blandingen over på et bakepapir for avkjøling. Oppbevares tørt på tett glass.

Sprø frøtopping kan brukes som topping på både yoghurt, salat - eller sjokoladen!

2 Comments

  1. Er det mulig å bruke hele linfrø, eller må de være knust?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.