Grillet tortilla fylt med bønnestuing og ost
Middag

Fylt tortilla

Nivå Enkel 2 comments

Dette er nok et tilfelle av en random restefest som simpelthen måtte ende opp på bloggen – for det ble så godt! Disse kan du fylle med alskens restegrønnsaker, alt du trenger (eller, trenger og trenger) er litt bønner og ost.

En veldig klassisk, og veldig enkel (og nettopp derfor klassisk, når jeg tenker meg om..) måte å bruke opp restemat på, er å fylle den i noe annet. Jeg mener: Er det noe bedre å bruke pitabrød eller tortillalefser til, å fylle de med litt av hvert man har? Nope! Vi gjør det mye, men denne runden tok vi det enda et hakk lenger, og grilla de fylte tortillaene i toastmaskina. Om du ikke har en toastmaskin som er “åpen”, sånn som vi har (jeg tror ikke det funker like bra i de som liksom “skviser” alt sammen), bruker du en stekepanne istedet, så så enkelt er det!

Disse tortillaene er fylt med to ting: En krydra bønnestuing og revet vegansk ost. Bønnestuingen kan du fylle med absolutt alt du har av grønnsaker; squash, paprika, mais, potet og søtpotet, sopp, you name it, det funker! Jeg hadde ikke så veldig mye, men jeg hadde heldigvis det jeg alltid har: Grønnsaker til en mirepoix som utgjør en perfekt base til så mangt. Vi har alltid bønner på boks i skapet, og det pluss litt tomatpure og krydder ble et knakende godt fyll. Jeg bruker en boks kidneybønner og en boks svarte bønner, men om du bare har en type, bruker du den. Osten vi brukte er Go Vegan i blokk, men jeg tipper det meste funker her. Trikset for å få vegansk ost til å smelte er nemlig indirekte varme, altså at den er fylt i noe. Som i toast.

Grillet tortilla fylt med bønnestuing og ost

Fylt tortilla med bønnestuing og ost

4 store tortillalefser
1 løk, gul eller rød
1-2 selleristenger (kan sløyfes)
2 gulrøtter
1 boks kidneybønner
1 boks svarte bønner
2 ss tomatpure
1 ss agavenektar eller sukker
1 ts (meksikansk) oregano
2 ts paprikapulver
0.5 ts røkt paprika
0.5 ts cayennepepper eller chilli

1-2 dl utblandet grønnsaksbuljong eller vann
Rapsolje eller annen nøytral olje
Eventuelle grønnsaker du vil bruke

Start med å finhakke løk, selleri og gulrot i små terninger, og la det surre på medium varme med en klunk olje og en klype salt til grønnsakene er møre. Har du andre grønnsaker du vil bruke, har du de oppi når denne blandingen er klar. Hvis du ikke har flere grønnsaker du skal ha oppi, fortsetter du bare.

Finn frem krydderne, og rør de inn i grønnsakene, la det surre i et lite minutt. Ha deretter oppi tomatpure, og rør den godt inn i grønnsakene, før du har i vann/grønnsaksbuljong, agave/sukker og lar det koke opp.

Skyll bønnene, og ha de i panna. Bruk en sleiv, og mos bønnene litt, slik at det blir en stuing utav det. La det koke inn litt så den blir ganske fast i formen, mens du rasper osten. Jeg liker å bruke en helt fin rasp, så det blir ordentlig tynne ostestrimler – da smelter den best.

Grillet tortilla fylt med bønnestuing og ost

For å brette lefsene, legger du først et lag med ost midt på lefsa, ca halvveis ut mot kantene fra midten, og deretter et lag med fyll oppå. Deretter deler du en annen tortillalefse i fire, og bruker en av dem som «flapp» som du bretter den opprinnelige lefsa inn mot og over, slik at den lukkes. Så du bretter lefsa inn – begynn med en flik, og fortsett rundt hele til du har overlappende fliker (se bildet – litt vanskelig å forklare). Legg den direkte i toastmaskin, eller i stekepanne med skjøtesiden ned. Har du den i panne snur du den når den har blitt gylden og sprø.

Spises som den er, eller sammen med en god salat og en klatt havrerømme.

Grillet tortilla fylt med bønnestuing og ost

2 Comments

  1. Hei, hvor mange porsjoner blir det av denne oppskriften?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.