En perfekt vegansk brunsj inneholder stekte poteter, toast, tofu scramble og kikertomelett.
Frokost og lunsj, Tofu

Vegansk brunsj

Nivå Medium ingen kommentarer enda

Brunsj er det beste måltidet. Større og mer forseggjort enn frokosten, men fortsatt det første måltidet for dagen – hvertfall i vårt hus! Her er en av mine favorittvarianter av vegansk brunsj for to. Eller fler.

Etter at Esra ble født, har måltidene vært tidvis stokk over stein, brødskiva i handa og ferdigpizza etter leggetid. Ettersom hun har blitt eldre har vi sakte, men sikkert,fått hverdagen litt i gjenge igjen slik at det er hvertfall litt forutsigbarhet rundt både det ene og det andre, i den grad det finnes forutsigbarhet med baby i hus. En av tingene jeg har innført er luksusfrokost i helgene – også kalt brunsj! De skal ta litt tid å lage, de skal være skikkelig gode, og de skal gjøre oss mette lenge. Når begge er hjemme er det også tid til det, og for meg som har kjøkken som hverdagsterapi er det skikkelig digg å kunne pludre på kjøkkenet mens Øystein og Esra pludrer på stuegulvet.

En kombinasjon vi ofte tyr til, er denne: Toast med smør, tofuscramble, poteter i en eller annen form (de er det jeg som er avhengig av å ha med), en kikertomelett, og litt friskt grønt på si’. En klatt havrerømme er heller ikke å forakte. Det er også kaffe (te med melk til meg), og gjerne noe frisk frukt eller bær til brunsjdessert. Utover det bruker vi det vi har i kjøleskapet. I denne posten skal du få oppskrift på kikertomelett og potetene, og jeg skal gi deg lenker til et utvalg tofu scramble – de kommer nå!

Kremete tofu scramble med småtomat
Klassisk enkel tofu scramble
Tofu scramble med sopp og tomat
Tofu scramble med mais og spinat
Asiatisk scramble med ingefær og sesam

Scrambled tofu er ikke eggerøre, og smaker ikke som eggerøre, men er det himla god frokost? Ja, det er det.

Rekkefølgen

Det som kanskje kan være uvant for folk, er å lage flere nye komponenter samtidig. Her er derfor et tips til rekkefølge, om du skal lage alt det vi har på tallerken her:

Start med å sette røra til kikertomelettene samtidig som du setter på stekeovnen til potetene. Deretter lager du potetene, og mens potetene koker finner du frem og prepper til tofu scramble. Mens potetene står i ovnen har du god tid til å gjøre resten, som å steke tofu scramble, dekke på, lage kaffe, danse litt, ogsåvidere. Tofuen tåler å stå i panna og holde seg varm, men om du trenger panna for å steke kikertomelettene helt til slutt har du tofuen over i et fat og legger en tallerken opp ned over, så den holder seg varm. Toast og grønnsaker lager du enten samtidig som kikertomelettene, eller rett før.

Over til oppskriftene!

En perfekt vegansk brunsj inneholder stekte poteter, toast, tofu scramble og kikertomelett.

Sprø-utenpå-silkemyk-inni-poteter

2-3 poteter per person (kokefaste)
1 ts bakepulver
1 ts salt til koking
Olivenolje
Salt og pepper
Evt chilliflak og/eller malt paprika


Vask potetene, og del dem i store biter – jeg deler hver potet i fire. Ha dem i en kjele med vann sammen med 1 ts salt og 1 ts bakepulver, og kok opp. La de koke i 10 minutter, før du heller av vannet. Sett et lokk på kjelen, hold godt fast, og rist hardt på kjelen, så overflaten på potene blir “rufsete”. Ha potetene over på et bakebrett med papir, spre de jevnt utover, risle over en god klunk med olje, bland dem lett med henda eller en sleiv, og strø over salt og nykverna pepper, og eventuelle krydder eller urter du har lyst til å smaksette med. Sett brettet i ovnen på 200 grader over- og undervarme, og stek dem i 20-30 minutter til de er sprø. Tiden avhenger av hvor store potetbiter du har lagd, så prøvesmak underveis.

Om du vil lese mer om kjemien bak potetene og bakepulveret, kan du lese om det her på Serious Eats.

Kikertomelett

2 dl kikertmel
2 dl vann
2 ss næringsgjær
1 ts gurkemeie
Salt og pepper
Eventuelle krydder/urter til smak

Smør og olje til steking

Kikertomelett er egentlig det samme som kikertpannekake – det er hvertfall akkurat den samme basen, men med litt andre smaker og en litt annen metode for steking gjør at jeg kaller denne kikertomelett. Noe av det som er best med denne brunsjen er å spise tofu scramble og kikertomelett samtidig! Kikertmel har godt av å svelle litt, så denne røra kan fint stå på benken mens du pusler med annet, før du steker dem klar helt til slutt. Du kan også lage den dagen før, og oppbevare den i kjøleskapet.

Ha kikertmel, næringsgjær, gurkemeie, en klype salt og noen runder kverna pepper i en bolle, før du har i vann mens du visper, så det ikke blir noen klumper.

Jeg liker å steke i en blanding av vegansk smør og rapsolje, selvom det ofte er rapsolje i smøret – det gjør allikevel noe med sprøheten på sluttresultatet. Disse skal stekes på høy varme, så de blir raskt sprø på utsiden. Varm derfor opp panna godt, før du har oppi røre, så den blir som en liten omelett i størrelse. Jeg liker å “fylle på” røre etter at første helling i panna har satt seg, da blir de ekstra tykke og gode. Snu dem når de begynner å bli sprø i kantene, og stek de raskt på andre siden også. Disse er best varme og nystekte.

En perfekt vegansk brunsj inneholder stekte poteter, toast, tofu scramble og kikertomelett.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.