Kaker og godis

Vegansk bløtkake

Nivå Medium ingen kommentarer enda

Det er vanskelig å bake godt vegansk sukkerbrød til bløtkake, sa Jørgen. Challenge accepted, sa jeg. And so it begun. Jakten på Den Perfekte Veganske Bløtkaka.

Arbeidstid: ca 30 min + baketid og pynting
Mengde: 1 stk bløtkake på 20-22 cm

Det jeg jo glemte da denne samtalen skjedde 1. mai, og avtalen om å møtes igjen på 17. mai for å teste bløtkake mot bløtkake, var 1) at jeg egentlig ikke er en kakebaker, og 2) at hvis jeg først har satt meg noe fore, så gjennomfører jeg det. Det har med andre ord resultert i at jeg har bakt et lass med kaker de siste ukene for å vinne veddemålet. Jeg vet jo ikke om jeg vinner enda, men jeg har hvertfall kaka klar, og nå er jeg veldig lite strategisk smart som publiserer den før vinneren skal kåres (deler alle hemmelighetene med fienden!), men jeg kan jo ikke ikke dele den med dere! Det kan jo hende dere vil ha kake på 17. mai også, tenkte jeg.

Vegansk bløtkake

Men til kaka. Å bake en lys, vegansk kake er helt uproblematisk. Å bake et vegansk sukkerbrød? Ikke det samme. Sukkerbrød skal være fluffy og nesten tørt i konsistensen, det skal smule, og det skal være mulig å dynke den med appelsinjuice før det monteres og pyntes. Klassisk sukkerbrød består jo stort sett bare av eggedosis og hvetemel, så hva gjør man? Det var frågan. All testinga har resultert i to veganske kremkaker, denne bløtkaka her (som smuler som sukkerbrød!), og en annen vaniljekake som publiseres senere.

Vegansk bløtkake

Denne kaka er ikke vanskelig å bake. Den krever ingen veldig spesielle ingredienser, det er ingen aquafaba, ingen omstendelige prosesser, men det er vegansk smør, plantemelk, og både bakepulver og natron, og sitronskall. Blant annet. Som en klassisk bløtkake har jeg fylt denne med krem og syltetøy, og pynta den med enda mer krem og friske bær. På 17. mai skal det jo helst være jordbær både inni og utapå, men foreløpig er ikke jordbæra så gode (de smaker nada), så denne gangen gikk jeg for kirsebærsyltetøy inni og bringebær og blåbær oppå. Men you do you, og fyller og pynter med de bæra du liker og har! Jeg raspa også litt mørk sjokolade oppå. Når det gjelder vegansk krem finnes det flere vispbare typer som alle er gode på smak, men min erfaring er at Gryr er den som får best konsistens, og som holder seg best i kjøleskap. For det er jo også et poeng her, baka kan helt fint bakes dagen før, og også pyntes dagen før, om du er i beit for tid på sjølvaste dagen.

Vegansk bløtkake

Vegansk bløtkake

180 gram plantesmør
3,5 dl havremelk
0,5 dl lønnesirup
200 gram sukker

300 gram hvetemel
3 ts bakepulver
1,5 ts natron

0,5 ts salt
1 ts sitronzest
0,25 ts vanilje (kan sløyfes)


1 pakke vegansk kremfløte til pynt
1 ss melis

Bær, syltetøy og sjokolade til fyll og pynt, appelsinjuice eller lignende til dynking

Smør til smøring av form

Start med å smelte smør i en kjele. Bland smøret med havremelk, lønnesirup og sukker, og pisk det til sukkeret er helt oppløst.

I en annen bolle, bland hvetemel, salt, bakepulver og natron, og sikt blandingen inn i bollen med det våte. Det er viktig å sikte, hvis ikke risikerer du melklumper i kaka, og det vil du ikke ha. Rør blandingen sammen, og riv sitronskall inn i blandingen. Om du bruker vanilje, blander du inn det nå.

Finn frem en rund kakeform (jeg har bakt denne både i 20 cm og 22 cm), klem på plass bakepapir i bunnen, og smør både bunn og kanter med et tynt lag smør. Hell røra over, og bruk en slikkepott eller sleiv til å dra røra litt opp langs kanten rundt hele, det hjelper den med å heve og steke jevnt.

Stek kaka midt i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter. Steketiden vil avhenge av ovnen din og formen, så du kan begynne å sjekke den med en tørr spisepinne eller kakepinne etter 25 minutter, den skal komme ut tørr. Det kan hende kaka sprekker opp litt på toppen, det gjør ingenting, den skal uansett pyntes.

Vegansk bløtkake

Avkjøl kaka helt i formen (viktig!). Ta ringen forsiktig av, og flytt kaka over på et fat for pynting. Jeg pleier å fjerne bakepapiret den er stekt på, rive det opp i mindre biter og stikke det innunder kaka rundt hele, slik at overflødig krem ikke søles utover fatet, men lander på bakepapiret og kan fjernes etterpå. Del kaka i to med en brødkniv om du vil fylle den, og løft lokket forsiktig av til et annet bakepapir mens du jobber.

For å pynte kaka, pisk fløte med melis til den er stiv. Hvis du vil dynke kaka er det godt med noe friskt og syrlig som appelsinjuice. Bruk 3-4 spiseskjeer på hver halvdel. Bruk deretter ca 1/3 av kremen til fyll i midten, sammen med syltetøy og/eller bær, legg på det andre lokket, og smør resten av kremen forsiktig utover med en kniv. Pynt den deretter for brask, bram, flagg og fest!

Vegansk bløtkake

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.