Saus, dipp og topping

Sylta rødløk

Nivå Enkel 1 comment

Noe av det kuleste med grønnsaker er hvordan de kan forandre karakter fullstendig ved hjelp av nesten hva som helst. For eksempel litt syre – og vips, så har du sylta rødløk. Noe helt annet enn rødløk.

Det er én oppskrift som er med i begge bøkene mine, og den er til og med med to ganger i den siste boka, rett og slett fordi sitronmarinert – eller sitronsylta – rødløk er noe av det beste jeg vet til så mange ulike retter! Den går i en fei, snitte rødløk og skvise over sitron eller lime, la det stå mens man lager resten, og ferdig.

Denne rødløken er tradisjonelt sylta, med en kokt lake som helles over snitta rødløk. Det trengs knapt oppskrift på det, for hvis du kan telle til tre, så kan du også oppskriften: Det er nemlig så enkelt som 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Det er en grunnopskrift på syltelake du kan bruke til å sylte hva som helst. I dette tilfellet, rødløk. Du kan også tilsette all slags krydder og urter til laken, men når det gjelder løk liker jeg å keep it clean. Du kan enten bruke hvit 7% eddik, eller en med smak – for eksempel eplecidereddik (det gjør jeg), eller hvitvinseddik. Alt funker.

Om du heller den på ordentlig rene (kokte) sylteglass og oppbevarer den tørt og kjølig, kan denne holde seg lenge. Jeg liker å lage flere små glass istedet for ett stort, sånn at det alltid finnes noe rødløk på lur. Godt på burger, til taco, på brødskiva, i wrap, jeg veit da søren – til alt!

Sylta rødløk

2 rødløk
1 dl eplecidereddik eller hvit eddik
2 dl hvitt sukker
3 dl vann

Skrell og snitt rødløken i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin om du har. Ha eddik, sukker og vann i en kjele, og la det koke opp så sukkeret blir helt løst opp. Ha løken over på glass, hell over varm lake, og sett på lokk. Den vil bli mer rosa enn min er på bildene, da bildene er tatt når den er helt nylaga.

One Comment

  1. Marianne

    Åååh, rødløk med sitronsaft har vært min go-to i flere år! Digger enkle, og geniale oppskrifter som dette!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.