Vegansk massaman curry med fritert tofu
Middag, Tofu

Massaman curry med fritert tofu

Nivå Medium 9 comments

Etter en munnfull av denne kikka Øystein opp på meg og sa, “du kan sitere meg på at dette er verdens beste curry”.

Mengde: Ca 4 porsjoner
Tid: Ca 30 min

Det er lett å bli forvirra av curry. Det finnes et mylder av dem, og de vi kanskje er mest vant til å forholde oss til, er indisk curry og thai curry. For curry betyr jo egentlig bare en rett, som består av noe grønnsaker, noe protein, noe sausete og som spises med ris. Kort fortalt er indisk curry ofte mer enn gryte enn en suppe, bruker tørre kryddere (enten en curryblanding eller krydder hver for seg) som koriander, gurkemeie, spisskummen, kardemomme, tørka chilli, sennepsfrø, stjerneanis… Den type smaker. Den skal ofte koke lenge for å bli skikkelig god, og den serveres med basmatiris.

Thai curry på sin side går ofte raskere å lage, og den lages med en krydderpaste, eller friske aromater som galangal, sitrongress, hvitløk, kaffir lime, korianderstilker og den slags. I tillegg lages den ofte (om ikke alltid?) med kokosmelk, og er mer suppete i konsistensen, i tillegg til at den spises med jasminris.

Det morsomme med massaman curry, er at det er en tradisjonell thai curry, men den er inspirert av indisk matlaging og inneholder dermed endel av de klassiske indiske curry-smakene i tillegg til thaivarianten. I min massaman curry-paste (fra Aroy-D) er det sjalottløk, rød chilli, hvitløk, sitrongress, ganalgal, kanel, kardemomme, koriander og spisskummen, og jeg tror det er min favorittcurrypaste. Du kan like gjerne lage denne retten med rød eller grønn currypaste, men pass på at det da er en thai-variant, ikke en indisk. Massaman er en forholdsvis mild curry, så pass isåfall på styrken, om du bruker en rød eller grønn – de er sterkere. Det jeg liker med milde curryer er at smakene virkelig får komme frem, det blir ikke bare hot hot hot – om dere skjønner hva jeg mener.

I tillegg til currypaste bruker jeg mer av enkelte av de smakene som er i currypasten. Det høres kanskje overload ut, men min erfaring er at det virkelig har noe for seg. Jeg bruker sitrongress, løk, ingefær, chilli, tamarindpaste, kokosblomstsukker, soyasaus og lime som smaksforsterkere, og det blir en fest! Tamarind er en syrlig paste som balanserer krydderne i pasten og sødmen fra kokosmelka på en ypperlig måte, og limen setter prikken over i’en når den has i helt til slutt.

I denne oppskriften har jeg fritert tofuen før den går i gryta. Du må ikke det, men det gjør at tofuen har et lag som gjør at den blir en skikkelig svamp, og tar til seg så enormt med smak, i tillegg til at den blir litt sprøere å spise. Av grønnsaker kan du bruke veldig mye ulikt: Potet, søtpotet, grønne bønner, paprika, brokkoli, blomkål og tomat, for å nevne noe. Denne gangen gikk jeg for fersk minimais, vannkastanjer, gulrot, sukkererter og østerssopp i tillegg til løk og tofuen. Det er også vanlig å spise curryen med peanøtter, men det glemte (!) jeg helt å ha på toppen i farta. Om du vil ha den enda mer nøttete, kan du røre inn en spiseskje peanøtt- eller cashewsmør når du har i kokosmelka også.

Dette er en ganske stor oppskrift til meg å være, og det er fordi jeg lager selve suppa først, tar av halvparten, og deretter har oppi grønnsakene. Da har jeg lagd middag til to dager, for denne er så god at jeg ikke kan spise den bare én dag når jeg først lager den. Så sånn er det.

Vegansk massaman curry med fritert tofu

Massaman curry med fritert tofu

2 ss nøytral olje
2 gule løk
4 hvitløksfedd
1 rød chilli
2 tomler ingefær
1 sitrongress

2-4 ss massaman curry paste
1-2 ss finhakka korianderstilker (kan sløyfes)
1-2 ts tamarindpaste
1 ss kokosblomstsukker
1 ss soyasaus
2 bokser a 400 gram kokosmelk
0,5 liter vann

2 pakker fast tofu
3-4 ss maizenna
Nøytral olje til steking

Ca 2 liter kuttede grønnsaker (se liste over)
Frisk koriander
Lime
Peanøtter eller cashewnøtter
Jasminris til servering

Start med å renske og finsnitte løk, og ha den i stor tykkbunnet gryte på medium varme sammen med en god klunk løk og en klype salt. Finhakk (eller rasp) ingefær og hvitløk, samt chilli og sitrongress (bank den med baksiden av en kniv, og del den i to-tre biter), og ha det oppi gryta når løken har falt sammen og blitt blank og mør. La det surre et par minutter.

Ha deretter oppi currypaste. Her må du justere mengden etter hvilken curry du har, og det kan være vanskelig. Jeg bruker 2-4 ss massaman curry-paste fra Aroy-D. Bruk en sleiv og rør det godt inn i løkblandingen, sånn at du ser at det fester seg litt i bunnen av gryta (men ikke brenner seg). Det er her det du ser av “oljebobler” i curryen kommer fra, at krydderne virkelig får komme til sin rett og “inn i” olja og løken. Ha oppi vann, og rør godt ut i bunnen.

Ha deretter oppi kokosmelk, kokosblomstsukker (eller vanlig sukker), tamarind og soyasaus. Lime skal ikke oppi før helt til slutt. La det koke opp, og småkoke mens du ordner med grønnsakene, risen og tofuen. Grønnsakene i denne skal ikke bli kokt, de skal fortsatt være sprø og varme, med mindre du bruker potet og søtpotet, de skal absolutt kokes. Del alt i “bite size”-størrelse, og ha det oppi gryta.

Vegansk massaman curry med fritert tofu

For å lage fritert tofu, deler du tofublokkene i terninger, og har dem i en bolle eller pose sammen med maizenna, og rister godt til de er dekket. Varm deretter opp en panne med såpass med olje at det går litt opp på kantene, og stek terningene sprø. Vent til rett før servering med å ha tofuen oppi gryta.

Husk å skvise lime oppi før servering, og legg tofuene oppi. Serveres med grovhakka nøtter, koriander, og gjerne litt ekstra lime, i tillegg til nykokt ris.

9 Comments

 1. Kristine

  Hei! Skal det være 1,5 liter vann i denne? Laget den i dag og den ble ganske vassen og smakløs, så lurer på om det står feil i oppskriften.
  Ellers har jeg alltid vært fornøyd med og glad i oppskriftene her på bloggen

  • Hei! Jeg trooor det er riktig, altså – du brukte to bokser kokosmelk også? Hva slags currypaste?

 2. Kristine

  Jepp, men vi fant bare lett kokosmelk så vi brukte 5 dl mindre vann (altså bare 1 liter vann men synes likevel den ble for vassen). Vi brukte vanlig rød currypaste – har det betydning? Takk for kjapt svar! :-)

  • Det har nok endel med saken å gjøre, trenger fullfett-kokosmelk. Currytypen kan ha påvirkning, er alltid litt vanskelig med curryoppskrifter av nettopp den grunn. Massaman curry smaker helt annerledes enn rød curry, og jeg bruker vanligvis ikke så mye vann når jeg lager rød curry :)

 3. Kristine

  Jeg skjønner! Får prøve på nytt med de riktige ingrediensene Takk!

 4. Bjørnar

  Tror vannmengden her er feil. Hadde nøyaktig den samme currypasten og de samme grønnsakene. Eneste forskjellen var at jeg brukte kylling i stedet for tofu. Tror 0,5 l vann hadde vært tilstrekkelig. Med mindre tofu trekker til seg ekstremt mye væske, kan man ikke bruke så mye vann.

  • Jeg skal lage den på nytt snart og dobbeltsjekke. Mulig dere har helt rett. Kan tilogmed hende det er 1,5 dl, men da er det ikke 6 porsjoner, så henger ikke helt på greip det heller.

 5. Marte

  Hei! Denne har jeg veldig lyst til å teste ut Men hvor er listen med 2l grønnsaker?

  • Fra teksten: « Av grønnsaker kan du bruke veldig mye ulikt: Potet, søtpotet, grønne bønner, paprika, brokkoli, blomkål og tomat, for å nevne noe. Denne gangen gikk jeg for fersk minimais, vannkastanjer, gulrot, sukkererter og østerssopp i tillegg til løk og tofuen.»

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.