Saus, dipp og topping

Salsa med alt

Nivå Medium ingen kommentarer enda

Salsa er godt uansett om den er klassisk eller fully loaded – og denne er definitivt det sistnevnte! I denne salsaen er det plass til alt, og jo mer du putter oppi, jo mindre trenger du til middagsbordet.

Mengde: Ca 1 liter ferdig salsa (stor oppskrift)
Tid: Avhenger av hvor fort og nøye du kutter

Dette er en av to oppskrifter jeg lagde på kokkekurset på Oslo Vegetarfestival 2019. Jane fra Veganmisjonen og jeg holdt kurs sammen med tema grillmat, der Jane lagde namburger og polentabiffer (det ble jeg så inspirert av at jeg også skal teste!), og jeg lagde salsa med alt og fransk potetsalat. To helt forskjellige tilbehør på bordet, men begge deler passer så og si til alt på hvert sitt vis! Jeg fikk umiddelbart spørsmål om oppskriftene lå på bloggen, så her er den første: Salsa med alt!

Salsa med alt er nettopp det, en salsa med så mye greier oppi at det er vanskelig å mislike den. Det er også vanskelig å gjøre noe feil, for om du mangler en grønnsak eller frukt, er det bare å droppe den eller bytte den ut. Denne salsaen blir også såpass full av næring og mettende greier at det ikke trengs så mye annet på bordet enn kanskje en grilla burger og litt nachos og havrerømme før det er en fargerik og god middag på gang.

I min variant er det, som i en klassisk salsa, knallrøde tomater, hvitløk, rødløk og jalapeno. I tillegg har jeg kjørt på med mango, avocado, mais, svarte bønner, og det som gjør at alt blir sausete, syrlig og godt er hvitvinseddik, olivenolje, masse limesaft, salt og koriander. Jepp – jeg sa det var salsa med alt!

Det betyr jo selvfølgelig at om det er noe du ikke har, er det uendelige muligheter for å bytte ut. Mango gir en deilig og frisk sødme, men om du ikke har, kan du bruke ananas, fersken eller tilogmed jordbær. Jalapeno kan byttes ut med rød eller grønn chilli, rødløk med gul løk, og om du ikke har svarte bønner kan du bruke kidneybønner, selvom de svarte smaker best kalde, synes jeg. Avocado er en klimadyr råvare som jeg prøver å bruke mindre av, så istedet for å peise på med masse guacamole på grillfesten, kutter jeg en avocado i terninger og har i salsaen. Funker strålende!

Salsa med alt

Ca 300-400 gram små, knallrøde tomater
1 stor rødløk
4-5 hvitløksfedd

2 jalapenos/grønn chilli
1 mango
1 avocado
1 liten boks mais
1 boks svarte bønner
1-2 lime
1-2 ts hvitvinseddik/eplecidereddik
1 ss olivenolje
Salt
Frisk koriander

Her er det bare å starte kuttinga. Jeg liker å ta meg litt god tid og kutte alt ganske smått, da blir alt ordentlig deilige salsa’ete og smaksatt av hverandre i bollen. Start med tomater, rødløk, hvitløk og jalapeno (behold frøene hvis du vil ha med mer spice), og følg på med mango og avocado, før du skyller mais og bønner og har de oppi. Skvis lime over, rør inn olivenolje og eddik, og smak til med salt. Finhakk koriander, og rør inn helt til slutt.

Salsa blir best når den lages en stund før den skal spises, ettersom salt og syre bidrar til at grønnsakene slipper endel væske, og alt blander seg godt sammen. Anbefaler derfor å lage den et par timer før servering, og la den stå i romtemperatur en liten stund før den spises.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.