Fransk potetsalat uten majones
Salat

Sør-fransk potetsalat

Nivå Enkel 2 comments

Ja, det er nemlig viktig å understreke at dette er en sør-fransk potetsalat, for klassisk fransk potetsalat har masse majones i seg. Denne har ingen! Den har sennepsvinaigrette! Spør du meg, er potetsalat best uten. Hør bare her.

Mengde: Tilbehør til 4-6 personer
Tid: Ca 30 min

Vi har vel alle stått der: Foran potetsalathylla på butikken og lurt på hvilken av de førti kremete variantene som skal få lov til å være tilbehør til grillmaten. For det er hvertfall sånn jeg er vant til å tenke potetsalat: Kremete, feit og… ja. For meg blir det fort for mye, jeg synes de andre smakene forsvinner i majonesen, så da jeg oppdaga at det gikk an å lage potetsalat uten, for sånn… ti-tolv år siden, har jeg ikke lagd med siden. Det er egentlig veldig rart at denne ikke er på bloggen fra før, for dette har vært en potetsalat jeg har lagd på hytta, med urter fra hagen, i mange, mange år.

Som med alle andre salater og potetsalater finnes det jo et utall varianter. Innefor denne varianten er det like vanlig å bruke selleristang som det ikke er det, ulike typer urter, en liten slant hvitvin over potetene rett etter koking er kjempegodt, men det går like fint uten, vårløk eller sjalottløk går omtrent for det samme. Det som liksom må med, hos meg, er selvfølgelig sennepsvinaigretten som utgjør selve smaken, dill og kapers. Tre ting vi kanskje ikke bruker overmåtes mye her hjemme i Noreg (eller jo, dill på fisken), men tre ting som absolutt er verdt å teste ut.

Denne går radig å lage, det er ikke mye kutting som skal til, men det er et poeng å ikke koke potetene på forhånd, fordi de trekker til seg mengder med smak når de blandes inn i dressingen mens de fortsatt er varme. De blir som en svamp, en deilig, vinaigrettefylt svamp. Jeg liker å bruke små nypoteter når det går an å få tak i, men alle kokefaste poteter med lyst skall fungerer godt. Har du større poteter kan du koke dem hele og kutte dem i skiver eller båter etter koking, har du små kan du dele i to før koking. Men om du deler dem i mer enn to blir det for lite skall på hver bit i kokinga, synes jeg, og da blir de for vannete og mister for mye stivelse.

Sør-Fransk potetsalat

400-500 gram kokefaste poteter med lyst skall, gjerne småpotet
2 sjalottløk eller vårløk
2-4 ts kapers
1 stor håndfull frisk gressløk eller bladpersille
1 stor håndful frisk dill
1 ss dijonsennep
1 ss sitronsaft
0,5 – 1 dl olivenolje
Salt og pepper

Kok potetene i lettsaltet vann (les lenger opp for beskrivelse av ulike typer poteter du kan bruke på hvilken måte) til de er gode og møre. Hell av vannet, og la de stå og dampe av mens du lager dressingen.

Ha dijonsennep og sitron i en stor bolle, og visp mens du sakte heller olivenolje oppi. Da lager du en emulsjon, og dressingen blir lys og kremete mens du visper. Ha oppi en klype salt og noen runder nykverna pepper. Ha potetene over i bollen, og vend dem forsiktig inn i dressingen så alle er godt dekket.

Finhakk løk og urter, og ha de samt kapers over potetene. Pynt eventuelt med ekstra urter om du ønsker, og ha litt flaksalt og nykverna pepper over til slutt. Serveres romtemperert, ideelt sett fortsatt varm fra kokeplata.

2 Comments

  1. Titti

    Har aldri lurt på hvem som får bli med hjem, for jeg kan ikke fordra sånne fettete/kremete salater hihi. Men denne typen derimot mmm. Har bare et spm til deg som har så mange gode løsninger. Har du noen måte og lage noe ala vinagrette uten olje?
    Takk for alle nydelige oppskrifter og alt du bidrar med. Kos helg

    • Nei, du trenger olje for å lage emulsjonen i vinaigretten, og den sørger for at det ikke blir tørt, i denne oppskriften. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.