Kaker og godis

Saftig vaniljekake med solbærkrem

Nivå Medium ingen kommentarer enda

I jakta på Den Perfekte Veganske Bløtkaka har jeg bakt flere kaker på et par uker enn jeg har gjort de siste åra. Jeg fant bløtkaka, og på veien fant jeg flere gode kaker – deriblant denne saftige vaniljekaka med solbærkrem både inni og uttapå.

Du kunne kommet unna med å kalle denne bløtkake også, men som kjent hadde vi et veddemål mot 17. mai om å lage den perfekte veganske bløtkaka, og da måtte jeg ett hakk videre enn denne. Ikke fordi den ikke er god, men fordi den er for (!) saftig! Bløtkake lages jo med sukkerbrød, og sukkerbrød skal være litt tørt og smulete. Denne kaka er verken tørr eller smulete, den er saftig som fy og fast i formen. Amerikanerne har noe de kaller spongecake, og denne er litt som det. Fryktelig lett å bake, fryktelig lett å pynte, fryktelig lett å spise opp.

En av grunnene til at jeg ikke baker så mye kake, er fordi det blir for søtt for meg. Så når jeg da skal lage noe som ligner bløtkake, som jo er fryktelig søtt, må jeg finne ting for å veie det opp littegrann. Derfor dynker jeg kaka med syrlig appelsinjuice, og lager solbærkrem. Det er bare et fint ord for pisket krem blandet med solbærsyltetøy, men solbær er ganske syrlig, og det passer skikkelig godt til denne vaniljekaka med krem som allerede er dynka i appelsin. Du kan også bruke andre mørke bær som kirsebær, bjørnebær eller blåbær. Eller røde bær selvfølgelig, men da blir kaka søtere.

Du kan også gjøre noe helt annet enn pisket krem til fyll og topping, jeg tror denne kan være like god med en smørkrem.

Saftig vaniljekake med solbærkrem

300 gram hvetemel
230 gram hvitt sukker
2 ts natron / bicarbonate soda
1 ts salt
2 ts flytende vaniljeekstrakt eller 0.5 ts vaniljepulver
1 dl nøytral, vegetabilsk olje
3,5 dl usøtet soyamelk
1,5 ss eplecidereddik

1 pakke vispbar plantefløte (jeg bruker Gryr)
4-5 ss appelsinjuice
Solbærsyltetøy eller anet syrlig syltetøy

Bland eplecidereddik i usøtet soyamelk i en bolle, og la den stå og svelle i to-tre minutter. Ha deretter oppi olje og vanilje, om du bruker flytende vaniljeekstrakt (hvis ikke blander du den med det tørre). Visp inn sukkeret i den flytende blandinga, og sikt inn hvetemelet sammen med salt og natron. Rør blandingen godt sammen.

Bruk en rund form (jeg har bakt denne både med 20 cm og 22 cm). Fest bakepapir i rammen i bunnen, og smør hele formen, bunnen og kantene, med smør på en pensel eller bakepapirbit. Ha røra oppi, og bruk en slikkepott til å dra den litt opp langs kantene, det vil hjelpe den med å heve jevnt.

Stek midt i ovnen på 180 grader i 35-40 minutter (avhenger litt av ovn, sjekk den med en kakepinne/spisepinne, den skal komme ut tørr). La den avkjøle helt, før du tar den ut av formen.

Om du vil ha et lag med krem i midten, del kaka i to. Smør en tredjedel av kremen utover, og noen gode kladder med solbærsyltetøy som du blander forsiktig inn i kremen. Legg på det andre laget, smør på resten av kremen, og gjør det samme med syltetøy der.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.