Saus, dipp og topping

Guacamole som blir god hver eneste gang

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Bare så jeg har sagt det først som sist: Det er Øystein som lager guacamole hjemme hos oss. Guacamole, ball og risotto, det er det kun han som lager, fordi han lager det best.

Mengde: Oppskriften er lagt for å justeres
Arbeidstid: 10-12 min

Før vi begir oss ut på guac-fest, må jeg være ærlig og si at avocado er en klimaversting. Noen ganger er det også en arbeidsvilkårversting, dessverre. Avocado ble på kort tid en trendy superfood, men som i likhet med både cashew, mandler og quinoa, andre trendy superfoods, koster jorda vår mye å produsere i storskala på grunn av behovet for vann, og fordi det gjør jorda den dyrkes i, sårbar. I tillegg må avocado så og si alltid transporteres jorda rundt, når mesteparten av avocadoen i verden produseres i Mexico.

Spør du meg (og artikkelforfatteren jeg lenket til over) er ikke løsningen nødvendigvis å boikotte eller kutte ut avocado fra kostholdet, men, i likhet på så mange andre områder i livet, redusere. Ha et sobert forbruk. Ikke bruke det som om vi dyrker det i vår egen hage. Der dyrker vi havre, gulrot og potet, og det er det som bør stå for mesteparten av vårt kosthold. De siste åra har vi derfor redusert bruken av avocado, vi bruker de vi kjøper selvom de er litt brune (så lenge de ikke er råtne er det helt uproblematisk). I et etisk perspektiv burde vi ha handla fairtrade avocado, men det har jeg så langt ikke sett her i landet.

Så, over til guacamole, etter å ha gitt alle litt dårlig samvittighet. Den er jo det perfekte tilbehøret til så mangt, men det krever en god del avocado å lage en romslig bolle med guacamole. Ofte putter jeg én avocado i en stor bolle med salsa istedet for å lage guacamole, men når vi først lager guac… Da er det Øystein som gjør det, og han gjør det som dette.

Og du, når du skal kjøpe avocado, ikke trykk på dem for å sjekke om de er modne. Det skader avocadokjøttet, og det er det som gjør at avocadoen du kjøper har brune flekker her og der. Tenk på det, avocadoen har reist jorda rundt forsiktig pakka, og så kommer den i butikken hvor den blir klemt og ødelagt av ivrige hender. Not cool! Hvis du ikke klarer å se eller forsiktig kjenne rundt stilken om den er moden, kan du faktisk ta ut stilken. Om avocadoen under er gul er den umoden, brun er den dårlig, men om den er deilig, frisk grønn er den perfekt. Om den er umoden kan du stikke stilken inn igjen og legge den tilbake, eller legge den på benken til den er ferdig moden.

Guacamole

1 liten eller 1/2 stor avocado per person. Ideelt sett faktisk spisemoden, altså myk og smørbar.

De følgende ingredienser er per 1 liten eller 1/2 stor avocado:
1 hvitløksfedd 
1-2 ss finhakka rødløk 
1/4 – 1/2 lime (saft) 
1 ss finhakka koriander 
1/4 ts salt 
1 ss olivenolje
2 ss vann 

Start med avocado. Del dem i to, ta ut steinen, og skrap ut alt kjøttet i en stor bolle. Rasp eller finhakk hvitløk, finhakk rødløk, og legg til side. Ha i hvitløk, lime, salt og olivenolje oppi avocadoen, og bruk en gaffel til å mose. Vann er Øysteins hemmelige guacamoleingrediens, og tilføres helt til slutt i røringa for å justere til den perfekte konsistensen. Den er vanskelig å forklare, men du vil forstå når du gjør det, jeg lover. Rør inn rødløk, koriander og eventuelle andre smaker (du kan ha oppi finhakka tomat, for eksempel), og smak til med lime og salt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.