Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?
Blogg

Aldri mer gris? Her er tipsene og oppskriftene du trenger.

4 comments

Etter gårsdagens Brennpunkt, dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter, er det mange der ute som tenker aldri mer gris. Til dere sier jeg: Gratulerer med en god og riktig avgjørelse. Her er digg mat du kan spise istedet.

Jeg var veldig usikker på om jeg kom til å orke å se dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter, der Norun gjennom fem år, på eget initiativ, uten en dyrevernorganisasjon eller aktivistgjeng med seg, har gått undercover i en rekke grisefjøs og slakterier i Norge. Motivasjonen hennes var å finne ut om argumentet som er gjengangeren, som jeg også hører så ofte, stemte når hun fikk se det med egne øyne. Hvilket argument? Jo, det om at norske dyr har det så mye bedre enn andre dyr. Før de dør for å bli maten vår.

Resultatet for min del ble at jeg måtte skru av fem minutter inn i dokumentaren, gå ut på verandaen, og stå der og gråte i fred. Jeg orka ikke. Klarte ikke. Selvom jeg ikke var overrasket. Jeg tok valget om å aldri mer spise kjøtt da jeg var atten år, nå er jeg trettifire. Jeg la ut denne posten på instagram, og kommentarfeltet og meldingsboksen min tok fyr. Jeg lovte å følge opp med å legge ut en post om mat alle som etter dokuen kan begynne med, i sitt nye liv uten gris på bordet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ja, dere. Fem minutter holdt jeg ut med @norunhaugen i @olaxvx sin dokumentar på @nrkbrennpunkt i kveld før jeg måtte skru av, gå ut på verandaen og tørke tårer. Det hender jeg sier at jeg mener det er opp til hver og en av oss å velge hva vi spiser. At det handler om å redusere, for de som ikke vil slutte helt. Starte et sted. Og i et bærekraftperspektiv mener jeg det. Men i et dyrevelferdsperspektiv? Nei. Jeg har ikke spist kjøtt på femten år, vel vitende om industrien. «Dyrene i Norge har det best i verden» sier næringa og politikerene. Hvis dyra som ha det best i verden ikke klarer å stå på beina fordi de ikke har strø på betonggulvet, slåss fordi de står for trangt, ligger urørlige med åpne sår på kroppen og venter på en død som ikke kommer fordi bonden ikke gidder hente boltepistol, er så tynn som ammende mor at du egentlig er levende død, men holder deg i live for å brødfø dine 13 småttiser…. og lenger orka ikke jeg å se. Griser er intelligente dyr. Mer enn hunder. De vet. De forstår. De har ikke noe valg. De er en del av et maskineri, er system, en næring så skakk og jævlig at bøndene i den ikke har noe empati for de levende dyrene de har i fjøset sitt. Det språket som brukes er så rått, så jævlig, så strippa for medmenneskelighet. Jeg gadd ikke sende henne til slakt, for da ville Mattilsynet sett hvor dårlig hun er, men jeg glemte å slakte henne i går. Kjære vennene mine. Følgerne mine. Familien min. Det er ikke verdt det. Vi trenger ikke spise dem for å være mette. Vi trenger ikke spise dem for å spise godt. Vi trenger ikke spise dem for å overleve. Vi trenger ikke spise dem. Vi trenger ikke spise dem. Vi trenger ikke spise dem. @norunhaugen. Takk for at du orka. Jeg hadde ikke holdt ut et sekund. Takk for at du gjorde det, så vi kan slutte å lene oss på «men dyrene i Norge har det godt» en gang for alle. #plantebasert #nrk #brennpunkt #griseindustrienshemmeligheter

A post shared by Mia 🌳 Green Bonanza (@greenbonanza) on

Så, til deg som vil kutte ut bacon og svinekoteletter.

Først og fremst: Du er flink. Du så noe du ikke kan stå for lenger, og du tar ansvar og gjør noe med det. Ikke gi slipp på det! Ikke la det gå over i morra, når inntrykkene fra dokumentaren har gått over. Det vil ta litt tid å etablere nye vaner, men jeg lover lover lover at det går seg til!

Det er mange som tenker at fordi de skal kutte ut kjøtt, så må de spise helt annen mat enn man har gjort før. Men du må ikke det! Du kan fortsatt spise pizza, lasagne, taco, grillmat og kake akkurat som før, du bare lager det med andre ting. Og trikset for å få det til å smake godt, det kalles umami, og det er tilfeldigvis noe av det jeg er mest opptatt av når det kommer til mat. Jeg har derfor satt sammen en knippe tekster, triks og oppskrifter som du kan begynne med, og så er det mye, mye mer her på bloggen du kan utforske. Legg igjen en kommentar under oppskriftene om det er noe du lurer på, og jeg svarer så fort jeg kan. Alle oppskriftene jeg tipser om under her, finner du ingredienser til på en helt vanlig matbutikk.

Tips og triks

Oppskrifter (lenker under bildecollagen)

Dette var bare et utvalg, men det er nøye utplukka oppskrifter som jeg gang på gang får beskjed om at virker fra folk som jobber med å kutte ned eller kutte ut kjøttet. Og det er det viktigste for meg, at det smaker godt for dere! Å kutte ut kjøttet er nemlig aldri det samme som at man må spise kjedelig mat. Husk det!

4 Comments

  1. Nydelig innlegg! Gode tanker og fin inspirasjon til næringsrik og smakfull mat. Liker helhetstankegangen bak bloggen din :D

  2. Ville bare si at bloggen din er helt fantastisk! Jeg har brukt ett år på å fase ut kjøtt og meieriprodukter, og har omsider gått over til å bli veganer. Bloggen din har vært et leksikon og en støttespiller for meg når det kommer til god vegansk mat!

    Syns du gjør en utrulig god jobb, og bidrar med masse inspirasjon!
    Tusen takk!

  3. Kjersti

    Tusen takk for en fantastisk blogg! <3 Jeg bruker den hver uke, og du er en av de jeg har lært mest av om god vegansk mat. Stå på!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.