Middag, Tofu

Dirty Ramen

Nivå Medium 7 comments

Ja, det var det navnet den fikk! Det kunne også hett umami-ramen eller miso-ramen med fritert østerssopp, stekt tofu, bok choi og litt grønnsaker attåt. Men dirty, det er den uansett.

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: Ca 1 time

Denne oppskrifta har jeg hatt vekselsvis i pannebrasken og bakhodet i en hel uke, før jeg omsider hadde klart å samle den såpass at jeg begikk meg ut på ramen-ferden som endte i Dirty Ramen. Underveis la jeg en unge, fikk dårlig ramen-selvtillit, prøvde og feila, feila litt til, la ungen på nytt, slutta å dele på instastory fordi jeg tenkte at dette gikk åt skogen, tok noen bilder på tretti sekunder når den var ferdig just in case… Og så satt jeg meg ned for å spise (i bare (amme)bh-en, fordi ramenslurp er… skittent), og så så den sindige, flatline-sunnmøringen på meg og sa: Hva er det du snakker om? Eller egentlig sa han Ka du snakka om?, og med det mente han skjerp deg. 

For ramen’en ble god den. Mer enn god, faktisk. Jeg ville at det skulle være smuler av krydder og fett som klamra seg til nudlene, og det ble det. Jeg ville at det skulle være umulig å spise den uten å søle, og det ble det. Jeg ville ha en mørk kraft med så mye smak at det nesten føltes som om det kom til å være for mye. Og det ble det.

Den ble, som jeg hadde håpa, stappa av umami, som var målet. Kjøtt-ramen har jo ofte kjøtt både i krafta og i både en og to eller tre former oppi skåla, og vegansk ramen har en tendens til å bli litt tynn i sammenligning. Ofte god, men ikke umami-ramen. Jeg ville ha umami-ramen, rett og slett fordi jeg elsker umami. Ikke fordi jeg savner kjøtt, men jeg vil ha så mye smak utav råvarene som overhodet mulig.

Løsningen er flerdelt. Om du vil hoppe til oppskrifta gjør du det, men jeg skal forsøke å forklare hva jeg har tenkt og gjort først.

Selve krafta består av hvitløk og ingefær og en god grønnsakskraft. Og så begynner det: Tørka shiitakesopp. Selve umami-kjernen. Jeg kjøper mine på A-marked. Tahini (det er vanlig å bruke en type mørk, japansk sesampaste (neri goma) i ramen, men den er ikke så lett å få tak i her. Tahini er jo bare ren sesam, så det funker som erstatning). Og misopaste (jeg bruker mørk for å få en kraftig kraftig kraftig kraft, men du kan bruke all slags miso. Jo lysere miso, jo mildere kraft). Og der starter Dirty Ramen-festen.

I mange typer ramen brukes det kverna kjøtt som stekes med ulike sauser, som deretter siver smak ut i krafta når den has oppi krafta før servering. Jeg bruker den samme metodikken, men med tofu. Selvfølgelig er det tofu i Dirty Ramen. Sauseblandinga består av soyasaus, sesamolje, sriracha og mirin, i tillegg til nøytral olje som den stekes i. Når denne has oppi krafta, kommer det deilige oljeperler på toppen av krafta. Nydelig. Dirty.

For meg er østerssopp et must i ramen, men jeg ville gjøre noe annet enn å bare ha den rett oppi. Det er godt, men jeg ville ha mer crunch, og jeg ville at den skulle suge til seg smak fra krafta. Løsningen ble å frityrsteke den med en lett panering. Dette kan du selvfølgelig droppe, men når du først står der og roter til hele kjøkkenet med fjøler, panner og boller, så kan du jo likesågodt gjøre dette også.

Deretter er det selvfølgelig selve nudlene. Jeg kjøper tykke, ferske udon nudler hos A-marked i Oslo, men alle slags hvetenudler fungerer jo. Men: Jo tykkere, jo bedre, synes jeg. Mer å slurpe på. Fordi Dirty. I tillegg er det godt med noe grønt, trossalt, det er en viss balanse her, og jeg bruker bok choi, som såvidt blir varm i krafta, og rå gulrot i tillegg til vårløk og sesamfrø på toppen. Det går også an å toppe den med grovhakka peanøtter, bønnespirer, frisk koriander, tynne strimler frisk ingefær – for eksempel. Om jeg hadde trodd at denne skulle bli vellykka hadde jeg sikkert gjort meg litt mer flid med presentasjonen jeg og. Velkommen behind the scenes.

Dirty Ramen

Start med å sette krafta på kok, sil den av, og la den stå og holde seg varm mens du gjør resten. Lag deretter tofuen, la den holde seg varm, og så lager du soppen, før nudlene går i krafta, og toppingen er klar for bollen.

Kraft

3 hvitløksfedd
1 stor tommel ingefær

5 tørka shiitakesopp
1 ss tahini
2 ss miso (jeg bruker mørk rismiso)

1 ss soyasaus
1 liter vann


Knus hvitløksfeddene med en kniv, og ha alt oppi en gryte. La det koke opp, før du skrur ned varmen og lar det simre i 20 minutter. Bruk en finmasket sil, og sil krafta før du har den tilbake i kjelen. Rør inn soya rett før du skal fortsette/servere.

Krydra, most tofu

1 pakke (ca 200 gram) fast tofu
2 ss nøytral olje
2 ss soyasaus
1 + 1 ss sesamolje
1 ss sriracha
1 ts mirin


Mos tofuen med en gaffel, til det er en grov mos. Ha den i en stekepanne sammen med 2 ss nøytral olje og 1 ss sesamolje, og la den steke på medium varme til den er gylden. Bland sammen soyasaus, 1 ss sesamolje, sriracha og mirin, hell den over, og la den steke inn til det ikke er mer væske i panna. Skru varmen ned, og la den holde seg varm.

Fritert østerssopp

2 håndfull frisk østerssopp
2-3 ss havrefløte
2-3 ss maizenna
0,5 ts salt
0,5 ts pepper

Ca 1 dl nøytral olje til steking

Finn frem to boller og en pose. Ha havrefløte i den ene bollen, og bland maizenna med salt og pepper i den andre. Kutt av de groveste stilkene på soppen, og dra den i tynne strimler med hendene. Vend dem inn først i havrefløte, la de dryppe av, og ha de i posen. Ha maizennablandingen oppi posen, fyll den med luft, vri den igjen, og rist posen så blandingen dekker alle soppstrimlene godt. Bruk en liten stekepanne eller kjele, varm opp oljen på medium/høy varme, og stek soppstrimlene til de er gyldne på alle kanter. La de renne av på kjøkkenpapir på en tallerken.

Grønnsaker og topping

1-2 bok choi (has i krafta rett før servering)
2 porsjon nudler (følg anvisning på pakka, kok dem gjerne i krafta)
1 gulrot kuttet i tynne strimler
2 vårløk kuttet i tynne strimler (evt hvit del fritert i olje)
1 ss hvite sesamfrø
Frisk koriander

7 Comments

 1. Malena

  Dette ser kjempegodt ut, må lage ramen til helga! Hvor i Oslo kjøper du mirin?:)

 2. Hei! Kan man bruke melk eller lignende istedenfor havrefløte?

 3. SÅ UTROLIG DIGG!!! Tror nesten jeg kunne spist dette hver dag altså.

  Ref. kommentarer over meg: Jeg brukte Oatly iKaffe i stedet for havrefløte, det funket supert :) Og var dessverre tom for mirin, men brukte riseddik i stedet og det gikk helt greit. Kan så klart hende det hadde blitt enda bedre om jeg hadde hatt fløte og mirin, men jeg var for opptatt med å søle kraft på klærne mine og lovprise oppskriften til å tenke over det mens jeg spiste, i hvert fall.

  Takk for alt du deler, Mia, matlivet mitt hadde ikke vært halvparten så spennende uten deg!

 4. Denne oppskriften her er en storfavoritt, 10/10! Treffer riktig på alle punktene på alt, dvs at den er sinnsykt god. Anbefales!
  Ps, litt mer jobb første gangen, de andre gangene er det en lek.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.