Råvarer

En introduksjon til å grille grønnsaker

ingen kommentarer enda

Når sommermånedene kommer flytter vi omtrent ut på verandaen, og griller middag hver eneste dag det går an. Her får du våre beste tips til hvordan du kan lage skikkelig gode grilla grønnsaker.

1. Alle grønnsaker kan grilles!

Ja, det kan de! Jeg tør påstå at du ikke vil møte en eneste grønnsak (ok, kanskje agurk) det ikke er mulig å dele båter eller skiver, pensle med olivenolje eller nøytral olje, litt salt og pepper, og legge rett på grillen. Men uvant for oss? Ja, det tror jeg nok! Men vi griller alt; Poteter, sopp, kål, løk, squash, aubergine, tomater, mais, fennikel, paprika, hjertesalat, purre, asparges… De blir faktisk bedre på grillen enn på noen annen måte, spør du meg.

Grilla grønnsaker med tamarind-marinade

2. Du kan lage marinader av det meste!

Om du vil ha mer smak enn bare olivenolje, salt og pepper, er det uendelige muligheter. Jeg innrømmer glatt at vi ofte bruker en BBQ-marinade fra flaske, de kan både være gode og raske i en hverdag hvor det trengs. Ellers lager vi ofte en blanding av olivenolje, soyasaus og krydder, som vi enten pensler på grønnsakene før steking, eller bare blander alt i en bolle. For variasjonens del anbefaler jeg å ikke marinere alle grønnsakene – da blir det mye av det samme. Marinert sopp og tofu er for eksempel veldig godt sammen med brokkoli og squash uten marinade. Her har du en liste over marinader (fra andre oppskrifter) du lett kan bruke på grilla grønnsaker:

Marinerte og grillede grønnsaker og tofu er en hit på grillen i sommer!

3. Ikke lag grillkull av grønnsakene

Det viser seg at det er en gjenganger for folk at grønnsakene blir forkulla, og det er jo.. kjipt! Grønnsaker trenger ikke mye direkte varme, da blir de svidd på utsiden. Husk at grønnsaker består av mye vann og lite fett, så de oppfører seg helt annerledes på grill enn hva kjøtt gjør. Trikset er å bruke direkte varme først, eventuelt høy varme om du har gassgrill, for å få en karamellisert ytterside av grønnsakene. Deretter vil du flytte dem vekk til indirekte varme, eller lavere varme, for å la de godgjøre seg og bli bakt på innsiden. Har du lokk på grillen kan du med fordel la lokket være nede når du skrur ned varmen. Husk også at det er forskjell på harde og myke grønnsaker; gulrot, løk og blomkål vil trenge lenger tid på grillen enn squash, tomat og asparges. Legg på de harde først, og de myke senere.

4. When in doubt, make foliepakke

Dette er min barndoms grillfavoritt: Grønnsaker bakt i folie. Min favoritt er potet i terninger, men du kan gjøre dette med alt. Bruk folie (gjerne resirkulert), legg en firkant på benken til hver person, og fyll dem med poteter skåret i terninger, og andre grønnsaker du vil ha. Min purist-variant er poteter, vårløk, hvitløk, olivenolje og smør, salt og pepper, finhakket persille og dill. Det er omtrent det beste jeg vet å grille. Det fine med å lage pakker er at alle kan lage sin egen, så blir ingen sure eller grinete.

Tror du at det er kjedelig å grille når man er vegetarianer? Tvert imot! Bli motbevist en gang for alle.

5. Grille borte?

Jeg får masse, masse spørsmål om hva man kan ta med seg når man skal grille borte, og er litt bekymra for å bare få servert kjøtt eller pølse. Det er to ting som er supert å gjøre da. Det ene er å lage foliepakke. Disse er veldig fine å lage på forhånd hjemme hvis du skal bort og grille, bare pakk foliepakkene klare, legg de i et nett og ta de med til festens grill. Det andre er å lage marinerte grønnsaker. Da kutter du opp de grønnsakene du vil ha, lager favoritt-marinaden din i en boks med tett lokk eller ziplockpose, har grønnsakene oppi, og drar avgårde. Fiks ferdig marinerte grønnsaker klar til å legges på grillen. Vil du være fancypants tar du med deg grillspyd også.

Tror du at det er kjedelig å grille når man er vegetarianer? Tvert imot! Bli motbevist en gang for alle.

5. Det som ikke er grønnsaker på grillen, men som også kan grilles

Kan jo ikke bare spise grønnsaker? Jeg er veldig, veldig glad i å grille tofu. Fast tofu gjør seg perfekt på grillen, og du kan behandle den på akkurat samme måte som med grønnsaker. Du kan til og med slenge den i samme marinadepose eller på de samme grillspydene. Utover det skal jeg glatt innrømme at jeg ikke står på kjøkkenet og lager burgere fra scratch når vi skal grille. Det har kommet så utrolig mye spennende på markedet av veganske burgere, pølser, pulled things og alt mulig rart som kan grilles, og det, det synes jeg er helt innafor å kjøpe. Denne sommerens (2019) favoritt er nyheten til svenske Oumph, Sticky Smokehouse Oumph (nei, de betaler meg ikke for å si det).

Og forresten – visste du at det er kjempeenkelt og kjempegodt å grille pizza? Ja, pizza på grillen ute! Alt du trenger er en pizzastein. Dette har jeg skrevet mer om her.

Pizza på grillen er både veldig lett og veldig, veldig godt!

6. Tilbehør (aka like godt som det som er på grillen)

Jeg kjenner at jeg ikke er noe glad i ordet tilbehør. Det er jo ikke tilbehør, det er en dødsviktig og avgjørende (!) del av måltidet! En ting er selvfølgelig det du har på flaske og glass i kjøleskapet – ketchup, sennep, vegansk majones, pesto… det er så mye godt! Uansett. Her er en bunke av mine favoritter på grillmiddagsbordet.

Sauser og topping:

Vegansk aioli - its a real thing!

Salater og annet snask:

Salat på tre og et halvt minutt? Lett, med tomat- og bringebærsalat på repertoaret!

7. Og hva med desserten?

Ja, hva med den? Jo, nå skal du høre her. Den lager du også på grillen! Du skjærer opp de litt harde steinfruktene som fersk aprikos, fersken, nektarin, mango (den som er akkurat litt for hard til å spises som den er), og vannmelon og ananas, og legger dem rett på grillen! Det blir kjempegodt. Du kan legge bær i en liten foliepakke sammen med litt eplejuice, og det blir en grilla fruktkompott. Det samme kan du gjøre med eple og rabarbra. Du kan snitte en banan på langs, fylle den med sjokolade, og pakke den i folie før du legger på grillen (vis meg den ungen som ikke elsker dette). Og selvfølgelig, all dessert fra grillen spises med is, og gjerne frisk mynte. Det blir så godt, det!

Er du i den heldige posisjon at du har for mye vannmelon? Heldiggris! Drikk den!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.