Saus, dipp og topping

Pico de gallo

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Pico de gallo er på mange måter den reneste formen for salsa: Tomat, løk, jalapenos, lime og koriander. Ikke noe tull, bare rene, deilige smaker.

Mengde: Ca 5 dl ferdig salsa
Arbeidstid: 10 min

Pico de gallo, som mange tolker som en direkte oversettelse av hanens nebb (fordi du spiser den med å klype biter mellom tommelen og pekefingeren, og dermed etterligner et nebb), er mer enn chunky salat enn en glatt salsa. Som alltid har kjært barn mange navn, og den kalles også salsa fresca (fersk salsa), salsa cruda (rå salsa), eller salsa huevona (lat salsa). Av alle disse navnene er det jo lett å forstå hva som er greia her: En enkel, fersk salsa som det tar kort tid å lage.

Som med alle andre retter som ikke består av veldig mange råvarer, er det en nøkkel at tomatene er gode. Og, som alltid, her i kjølige nord er det ikke alltid tomatene smaker tomat, men vann. En ørliten utfordring for pico de gallo der, men om du plukker de rødeste, minste tomatene du finner er du et godt stykke på vei.

Noen vil kanskje synes at det er mye løk i denne salsaen til å være salsa, og det er det – den blir nemlig deilig marinert av salt og lime, og blir mye mildere og friskere enn du ser for deg på forhånd. Jeg har også litt hvitløk i min, selvom det ikke er helt tradisjonelt. Perfekt å scoope opp med nachos, eller bruke som fyll i en burrito eller wrap sammen med for eksempel bønnestuing. Akkurat denne bollen på bildet var snacks til aller, aller siste episoden av Game of Thrones, og ble fortært sammen med en guacamole og havrerømme på tortillachips. Ordentlig godt!

Denne oppskriften er fra min nyeste bok, Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden og hører selvfølgelig til å taco-kapittelet, som foruten pico de gallo inneholder en hel del av mine favoritter i boka, som fritert potet-taco, tomatris med koriander, røkt og marinert sopp, refried beans, sals roja (grilla salsa), kremete chillisaus, guacamole med mango og tynnstrimla kål med koriander.

Foto fra boka: Josefin Linder

Pico de gallo

Ca 500 gram knallrøde tomater
2 gule løk
4-5 hvitløksfedd
1 jalapeno eller grønn chilli
Flaksalt
Frisk koriander
2-3 lime

Hakk opp tomat (om du har store tomater med mye vann kan du skvise ut endel av væsken inni dem, og bruke kjøttet, det er der smaken er), løk og hvitløk, og ha det over i en bolle. Strø over en raus klype salt, og klem saften av limen over. La det stå og trekke i 5-10 minutter, før du rører inn koriander, og smaker til med mer salt og lime.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.