Salat

Retro bønnesalat

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Ja, du! Denne er retro. Hvertfall for meg, for en variant av dette var både mitt første møte med bønner, og med oppskrifter på internett! Den viser seg å være en klassiker, for bønnesalat med lime og urter funker like godt i 2019!

Mengde: Tilbehør til 6-10 personer
Arbeidstid: 15 min

Denne er så enkel at det tar et lite kvarter å lage et lass av den. I tillegg er den super å ha med seg bort – grunnen til at denne oppskriften i det hele tatt eksisterer er nemlig fordi vi skulle på grillfest, og fikk litt i siste liten spørsmål om vi kunne ta med noe. Jeg tror nok vertskapet mente “fra butikken”, men det funker jo ikke helt sånn i hodet mitt, kan du si. Istedet gikk jeg og stirra inn i mellomrommet, vår lille “matbod” i veggen i trappa mellom etasjene hvor vi har all hermetikk, for å se hva jeg fant. Om jeg strakk armene så langt jeg rakk, fikk jeg tak i det som starta denne salaten, nemlig tre bokser med tre ulike typer bønner.

Du kan selvfølgelig bruke en, to, tre eller flere varianter, men det blir godt med en kombinasjon av ulike smaker og teksturer. Også blir det fint med ulike farger og former! I tillegg til bønner er selleristang en selvfølge i enhver retro-salat med respekt for seg selv, mens hvitløk, lime, chilliflak og de friske urtene kanskje ikke var like aktuelle på syttitallet, når jeg forestiller meg at ur-veggisene lagde denne. Jeg vet ikke om det er sant, men det er hvertfall noe jeg ser for meg ville vært i en vegetarkokebok fra syttitallet. Bønnesalat. Tror ikke dere og?

Dette er en salat du lager med det du har og det du vil ha, men det er fint med ulike bønner (jeg har med vilje ikke spesifisert i vekt, for du bruker det du får tak i, smått eller stort), litt grønnsaker med crunch, litt løk/hvitløk, og litt salt, syre og spice.

Retro bønnesalat

1 pakke kidneybønner
1 pakke svarte bønner
1 pakke kikerter
4-5 selleristenger
1 agurk
1 rødløk
3-4 hvitløksfedd
2 lime, saften av
1 ss olivenolje
0,5 ts flaksalt
0,5 ts chilliflak
2 håndfull friske urter: Mynte, koriander og persille

Skyll bønnene godt i kaldt vann, og ha de i en bolle. Rens stangselleri, kutt av den groveste enden, snitt de i tre-fire på langs, før du finhakker så du har bittesmå terninger selleri. Kutt agurken på langs, skrap ut den våte kjernen med en skje, snitt de deretter i tre-fire på langs, og i små terninger, akkurat som med selleristengene. Finhakk rødløk og hvitløk, og ha alt oppi bollen sammen med salt, limesaft, olivenolje og chilli. Syren fra sitrus sammen med salt vil “marinere” grønnsakene og løken slik at de ikke blir så skarpe på smak. Finhakk urter (bruk det du har av myke urter (altså ikke timian og rosmarin), men jeg anbefaler sterkt en blanding av mynte, koriander og persille!). Bland godt, og oppbevar kaldt frem til servering.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.