Blogg

Skal du på piknik eller grillfest? Her er fem forslag til hva du kan ta med!

ingen kommentarer enda

Jeg er ordentlig fan av knytkalas – både ordet og konseptet. På norsk kaller vi det vel kurvfest, altså at alle tar med litt til bordet, og tilsammen blir det på magisk vis en heidundrandes fest. I love it! Her har du en bunke tips til hva du kan ta med deg til bordet eller piknikpleddet.

Det er jo så mange hensyn å ta. Skal det være kaldt, eller kan det varmes opp? Skal det fraktes langt? Må det serveres pent, eller kan det bare helles over i en bolle, eller enda bedre, bare settes rett på bordet? Skal det lages til mange eller få, og må du spise noe selv før du drar? Tar det en evighet å lage? Akk, så mange hensyn!

Aller først kan jeg jo berolige deg med å si at så og si all plantebasert mat tåler helt fint en liten frakt eller oppbevaring utenfor kjøl, nettopp fordi det er plantebasert. Det tar mye lenger tid før grønnsaker blir dårlig av varmen, enn hva animalske produkter gjør. Det er også veldig lett å lage ting som er godt kalde, og det er det jeg fokuserer på her, for nå er det sommer og piknik og pledd. Mye av dette er mat jeg har tatt med til grillfester tidligere, der de vi skal til står for det varme, og gjestene tar med det kalde, det er en ypperlig arbeidsfordeling, spør du meg.

Er du på jakt etter grønnsaker som kan grilles? En introduksjon til grønt på grillen finner du her!

Oppskriftene er også lett å lage mye av, selvom enkelte av de krever noen minutter med grovarbeid i form av vask, rens og kutting. Fordelen med det er at du kan spise litt av det før du drar… Eller sette igjen en bolle i kjøleskapet hjemme til dagen etterpå, sånn at du har lagd et måltid til hjemmet i samme slengen. Lurt, ikke sant? Og ingen merker noenting, for du har fortsatt med deg en stor bolle!

Apropos stor bolle, jeg har en stor salatbolle med tett lokk, og den er perfekt i sammenhenger som dette. Bare husk å få den med deg hjem igjen! Jeg liker å lage en stor bolle med noe, og ta med noe fra butikken som går fint til. Da har jeg liksom bidratt med en slags rett til pikniken.

Salsa med alt + nachos

Salsa med alt har blitt en storfavoritt etter at jeg lagde den på kokkekurset på Oslo Vegetarfestival, og det er det tre grunner til: Den er lett å lage store mengder av, den kan varieres med det jeg måtte ha, og det blir ikke svindyrt å lage mye av den, ettersom den består av omtrent halvparten bønner på boks, og tomater. De mer luksuriøse godsakene som mango og avocado går det helt fint å ha mindre av, uten at salsaen føles mindre lyx! Lag en stor bolle, kjøp en pose tortillachips, og off you go.

Retro bønnesalat og limedressing

En bønnesalat som denne passer til alt av grillmat, og er så lett å matche med det meste annet man har på piknik og knytkalas også. For ikke å snakke om at det er en salat stappa med næring (akkurat som salsaen), som holder alle gode og mette langt utover kvelden. Den består stort sett av ulike typer bønner og litt grønne grønnsaker, og de friske urtene du måtte ha lyst på. Ved siden av er det godt med en enkel limedressing, som du lager lett ved å skvise en halv lime oppi en boks havrerømme, og ha oppi litt pepper, og eventuelt et hvitløksfedd. Sett lokket tilbake på havrerømma, og off you go!

Frøknekkebrød, hummus og grønnsaker

Denne tar kanskje litt lenger tid å lage, ettersom knekkebrødene må stekes, men! Det er litt av en gavepakke å ha med til et koldtbord: Hjemmelaga frøknekkebrød, verdens beste hummus og et lite brett med friske grønnsaker som agurk, tomat, paprika, og kanskje litt avocado. Det er sånt man tenker på som kanskje litt kjedelig på et knytkalas, men det ække det! Det er ordentlig godt med noe sprøtt, og hummus er aldri feil. Aldri!

Brød og aioli

Blir det noensinne feil med brød og aioli? Nei. Blir det noensinne for mye brød og aioli? Nope. Jeg liker å ta med det fordi det ikke er så ofte det står vegansk aioli på andres bord, og aioli er et must på knytkalas. Helt innafor å kjøpe et godt brød hos bakern å ta med, men hvis ikke foreslår jeg dette eltefrie fra Ina.

Vegansk aioli - its a real thing!

Grønnsaker til grillen og en grønn pesto

Noen ganger får man beskjed om at det er en varm grill der man skal. Da liker jeg å ta frem en diger boks, noen favorittgrønnsaker som squash, sopp, asparges og løk, dele dem i store biter, og lage en marinade. Om jeg usikker på hva annet som skal grilles, legger jeg i noen store biter tofu også. Alt går i (den tette) boksen, og når vi kommer fram er grønnsakene ferdig marinert og klare til å legges rett på grillen! En grønn ruccolapesto er aldri feil som tilbehør til grilla grønnsaker, og det går superfort å lage. Hepp hepp!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.