Bao bun på grillen
På grillen

Bao på grillen

ingen kommentarer enda

Tidligere i sommer gjorde vi, sammen med våre venner og naboer Janne og Jørgen, noe helt genialt: Vi grilla bao buns.

For snart tre år siden kjøpte vi huset vårt på Nesodden, og sa bråkjekt til hverandre at alle andre flytter sikkert etter snart! Nåvel, snart var kanskje litt overdrevet… Men sakte, men sikkert, kommer det kjentfolk flyttende ut, og det er så utrolig stas! Noe av det fineste med å ha venner i nabolaget er lavterskel middager sammen, og å kunne gå hjem etterpå. Jeg elsker å kunne gå hjem etterpå. Janne og Jørgen har vi kjent i mange år, og nå, som de også har blitt Oddenboere, har vi innført (mer eller mindre) faste hverdagsmiddager sammen. Det var vår tur til å være vertskap, da jeg møtte Jørgen og Blåmann (hunden) på tur en ettermiddag, og Jørgen sa at Janne hadde foreslått å grille bao. JA, ropte jeg. For det var en sabla god ide. Å grille bao! Why didnt I think of that, liksom.

Vi grilla riktignok ikke selve brødene, buns, de dampa vi inne på ovnen. Men alt annet av fyll, det lagde vi på grillen, og det skal jeg bare si, at det, det anbefales på det sterkeste, for det var jammen meg godt.

I den nyeste boka mi, Grønnere!, er det helt kapittel dedikert til bao buns, og dette er oppskriftene derfra. Jørgen, som er råere på bakst enn hva jeg noensinne kommer til å bli, sto for deigen (som riktignok er basert på min, skal jeg si med stolthet, for det er en av de oppskriftene i boka som er mest testa), og resten lagde vi sammen hos oss. Fyllet var hoisin-marinert tofu og soya-marinert østerssopp, i tillegg til topping som agurk, gulrot, sitronmarinert rødløk, peanøtter, lime, sriracha, vegan majo og koriander. Oppskriftene er stort sett som i boka, bare at vi la både tofu og sopp i marinaden før vi la dem på grillen, og droppa det steget med soppen som handler om å frityrsteke den.

Bao bun på grillen

Bao buns

Deig

Mengde: 8 stk store buns / 16 stk små buns

1.8 dl fingervarmt vann
1,5 ts tørrgjær
3 ss nøytral olje
2 ts bakepulver
2 ss sukker
6 dl hvetemel

I en bolle: Bland tørrgjær inn i fingervarmt vann, rør rundt, og la det svelle i 5 minutter. Bland bakepulver, hvetemel og sukker i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland olje inn i gjærvannet. La eltekroken blande det tørre på lav hastighet, mens du heller det våte ned i det tørre i en tynn stråle mens maskina går.

Hev hastigheten noe, og la maskina gå til deigen blir til en ball som sitter fast rundt eltekroken, ca ti minutter. Det ser tørt ut til å begynne med, men ha tålmodighet. Den er ferdig når det ikke er noe deig igjen langs kantene. Om det ser helt umulig ut, ha små mengder hvetemel eller vann ned i bollen mens den går.

Den ferdige deigen er ikke så myk som pizzadeig, og den skal ikke sitte fast i fingrene dine. Legg deigen på benken, og elt den for hånd, uten hvetemel, i et par minutter til den føles glatt og myk. Hvis det fortsatt føles klissete, tilsett ørlite hvetemel om gangen til den slipper. Ha litt olje i en bolle, vend deigballen i det, og dekk til bollen. Sett den inn i varmeovnen med kun lys på (ingen varme!). La den stå i ca 1 time, til den er omtrent doblet i størrelse.

Gjør klart til å kjevle ut. Klipp ut åtte rundinger/firkanter av bakepapir, finn frem bambus-damperen (eller det du skal bruke for å dampe), samt litt olje og en pensel. Ta deigen ut av bollen, del den i to, og rull til to pølser. Del hver pølse i fire like store deler. Rull hver del til en ball mellom hendene dine, og klem dem deretter flate og runde. Om du vil lage 16 små, deler du deigen i fire.

Bruk en kjevle, og form hver ball til en rund, avlang lefse. Snu deigen ofte, både opp ned og sidelengs. Den skal være lett og god å jobbe med på dette tidspunktet, du trenger ikke hvetemel på benken. Pensle oversiden av ovalen med olje, og brett den i to. Legg den over på en bit bakepapir, og legg den ned i bambus-damperen.

Fortsett til du har kjevlet ut alle. Pass på at det er plass mellom dem i bambus-steameren, både minst 1 cm mellom hver deig og 1 cm til kanten. Når du har fylt opp bambusen, legger du de på et bakebrett som venteplass. Legg et kjøkkenhåndkle over, og la de etterheve inni ovnen (uten varme!) igjen i 15-20 minutter.

Ta de ut når du er klar for å dampe. Kok opp vann i en kjele eller wok som bambusen passer oppi eller oppå, og sett bambusen på plass. La de dampe i ca 8 minutter. De skal bli fluffy og fine, og se tørre ut. La de bli i bambusen, og sett den gjerne rett på bordet for å servere fra den. La de avkjøle i et par minutter før du tar på dem, de er glovarme.

De er best nydampede, synes jeg, så damp det antallet dere trenger for en til hver først, og ta en liten spisepause for å dampe neste batch.

Hoisin-tofu

Mengde: Fyll til ca 8 buns

2 pk (ca 400 gram) fast tofu
6 ss hoisinsaus
4 ss soyasaus
2 ts sesamolje
2 ts eplecidereddik/riseddik
2 ts agavenektar/mirin
2 ts sriracha
2 ts peanøttolje/nøytral olje + til steking

Lag marinade ved å blande hoisinsaus, sesamolje, eddik, agave, sriracha og olje i en flat form.

Del tofuene i fire like store skiver så du har åtte skiver totalt; Først i to, og deretter hver del i to (motsatt vei) igjen. Legg tofuskivene i marinaden. De kan ligge i alt fra 15 minutter til mange timer.

Legg skivene på grillen, og grill dem i 5-7 minutter til de er gyldne og sprø i kantene, og har fått grillstriper. 

Soya-marinert sopp

Mengde: Fyll til ca 8 buns

8-10 store håndfull sopp (østers, kongeøsters, shiitake)
4 ss soyasaus
2 ss riseddik
1-2 ss sriracha
2 ts mirin

Bland sammen soyasaus, riseddik, sriracha, mirin og vann i en skål, og hell det over soppen. La den marinere i 5-10 minutter.

Legg soppen rett på grillen, og la de grille de er gyldne og sprø i kantene.

Bao bun på grillen

Tags

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.