Pastasalat med squash
Blogg

Sånn kan du spise mer klimavennlig

2 comments

Mens EU bruker tullete mye tid og ressurser på å diskutere om det er greit å kalle en veggisburger for en burger, går FNs klimapanel hardt ut i sin ferske rapport og sier, endelig, det som lenge har vært tydelig: Kjøttproduksjonen må ned, og konsumet av plantebasert kost må opp om vi skal klare å nå togradersmålet i Parisavtalen.

Av de fem punktene som løftes i rapporten, er tre av dem lett å gjøre noe med for oss hjemme hver eneste dag, samtidig som vi legger press på politikerne for at det må skje endringer på strukturelt nivå. Vi kan spise mindre kjøtt, vi kan spise mer plantebasert, og vi kan kaste mindre mat. Panelet mener mat bestående av grove kornprodukter, belgfrukter, grønnsaker, nøtter og frø gir store muligheter for å redusere klimagassutslipp.

Må alle bli veganere over natta? Neida, du må ikke det. Må alle bli zero waste på flekken? Neida, du må ikke det. Men du kan starte med å ta disse tre grepene. Nå.

Pasta puttanesca

Kjøttfri middag 2-3 dager i uka

Er det uvant for dere å spise kjøttfritt? Begynn smått, så det ikke føles som å klatre mount everest! En middag, to middager, tre middager, frokostene, kveldsmaten eller matboksen – start der det føles gjennomforbart, og utvid derfra. Det tar tid å etablere nye vaner, og det er akkurat det vi må gjøre her. Finne nye måter som fungerer for oss på. Har du spist ost og salami på skiva i alle år er det klart det tar litt tid å finne noe nytt som funker, men jeg lover: Du finner noe nytt som funker, og i mange tilfeller trenger det heller ikke være nytt: Du kan fint lage både pannekaker, lasagne, pizza og taco uten kjøtt og melk! Bruk søkefeltet på siden her.

Bli kjent med nye råvarer

Hvis du gjør et lite tankeeksperiment: Hvor ofte handler du ting på butikken du aldri har kjøpt før? For noen år siden sa en av tantene mine til meg at hun ikke forsto hvordan jeg fikk tak i alt jeg trengte for å lage mat, og jeg så på henne og sa at jeg handler i akkurat samme butikk som deg, vi bare har ulike løyper. Det var en helt ny verden i hennes egen butikk, å gå min rute. Kanskje er det sånn for deg også? Planteriket byr på så mange spennende nye råvarer, som er fulle av næring, smak, og muligheter, i tillegg til å ha en langt mer bærekraftig produksjonsreise. Velg lokalt der du kan, men vit at selv importerte grønnsaker er mer bærekraftig enn lokalt kjøtt.

'

Ikke kast mat

25-30% av all matproduksjon mistes eller kastes, og horribelt nok skjer en stor andel av det før matvarene i det hele tatt kommer til butikken, fordi produsentene har så strenge krav til størrelse og form at store deler av produksjonen deres ikke holder mål. Gulrøtter vokser nemlig ikke rett ned! De vokser i alle retninger! Poteter vokser ikke i en mal! Vi må tåle å se grønnsaker som er ulike, og vi må velge å kjøpe dem når vi kan. I tillegg må vi slutte å kaste fullt spisbar mat en gang for alle.

Det aller viktigste du kan gjøre, er å stole mer på dine egne sanser enn på datoen som er stemplet på. Først ser du, så lukter du, og så smaker du. I den rekkefølgen. Spesielt plantebaserte råvarer holder seg mye lenger enn det datostemplingen skulle tilsi.

Hvis du er nysgjerrig på mer om matsvinn, matredding og best før-innhold anbefaler jeg deg å følge @spisoppmaten på instagram. Mette har masse kunnskap og er drivende dyktig på å formidle hvordan du kan redde mat fra søplekassa.

2 Comments

  1. Ågot Hamre

    Veldig bra innlegg, Mia! Selv er jeg ikke vegetarianer, men mannen min er. Jeg har ingen tanker om å kutte ut kjøtt eller fisk, men av globale hensyn synes jeg det er veldig viktig å redusere mengden kjøtt drastisk.
    Jeg bruker ofte oppskriftene på bloggen din, både fordi de er kjøttfrie, men også fordi du har mange gode tips til bruk av grønnsaker. Det smaker rett og slett helt nydelig. Dine linsekaker har gått inn som et fast innslag på kjøkkenet. Jeg har hatt flere og varierte kjøttfrie tacomiddager, og ingen har savnet kjøttdeigen.

  2. Hannah

    Du er råbra. Jobba på. Hvis vi alle begynner litt, blir det mye til slutt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.