Lag nøttesmør av alle restene av nøtter, frø og kjerner
Frokost og lunsj, Restefest

Nøttesmør med kokos

Nivå Enkel 4 comments

Du vet de restene av et lass ulike nøtter og frø som har en tendens til å hope seg opp i skuffen? De blir skikkelig godt nøttesmør!

Vi har vel alle vært der at vi trenger et par dl mandler, et par dl hasselnøtter, en håndfull sånn, en dæsj sånn.. Og i skuffene står det igjen åpna, brukte nøtteposer og frøbokser, som man ikke helt vet hva man skal gjøre det. Og selvom nøtter holder lenge, holder de ikke for alltid – de har et høyt innhold av (sunt) fett, og fett harskner hvis det står for lenge.

Løsningen? Nøttesmør! Det blir et fantastisk pålegg med masse sunt fett og alle de andre gode næringsstoffene som er i nøtter, frø og kjerner, og jeg har tilgode å teste en kombinasjon som ikke er god! Denne gangen lassa jeg virkelig på med alt jeg fant, og det ble godt det og. Du bruker såklart det du har. Det eneste jeg ikke ville brukt, er linfrø, da de bør varmebehandles før inntak.

Dette er altså (viktig å understreke) min ca-oppskrift på denne kombinasjonen, hvor basen er hasselnøtter og cashewnøtter, og det er det det smaker mest av. Nøttene rista jeg i ovnen først, da blir det masse god smak. Jeg hadde også oppi en god håndfull kokosflak jeg fant i skuffen, som bidrar med litt sødme. Du kan også ha oppi en god spiseskje ren kakao til slutt, og så har du sjokoladepålegg. Jeg saltet ikke dette, for datteren min spiser dette på skiva. Løses veldig enkelt ved å salte min skive etter jeg har smurt på nøttesmøret.

Lag nøttesmør av alle restene av nøtter, frø og kjerner

Restefest: Nøttesmør med kokos

Ca 2,5 dl hasselnøtter
Ca 2,5 dl cashewnøtter
Ca 1 dl gresskarkjerner
Ca 1 dl solsikkefrø
Ca 1 dl mandler (mine var skivede, har du hele, rist de også i ovn)
Ca 0,5 dl sesamfrø
2 ss hempfrø
Ca 2 dl store kokosflak

Sett ovnen på 200 grader, og rist de hele nøttene i ca 6-7 minutter til de er lett gyldne i kantene. Ha de over i en matmølle sammen med resten av frøene og kjernene, og kjør til du har et jevnt smør.

Oppbevares i kjøleskap. Ettersom nøttene slipper mye olje, konserverer det seg selv så lenge du ikke besudler det med bakterier.

Detaljer om hvordan prosessen ser ut, og hva slags maskin du kan bruke, kan du lese om i den originale mandelsmør-posten min.

4 Comments

  1. Hvilken matmølle bruker/anbefaler du? Har en blender og stavmikser som ikke fungerer til å lage nøttesmør. Noen har anbefalt nutribullet. Andre forslag?

  2. Hei! Vi prøver å kutte ned på kjøtt og animalske produkter, men i vår barnehage (som i veldig mange andre), er det totalt nøtteforbud. Mat som inneholder nøtter, mandelmelk, kokosmelk, kokosfett etc er ikke lov å ha med. Hvilke alternativer har man da? Finner kokos i omtrent alt på butikkene her.

    • Kokos også? Det pleier jo ikke akkurat være et allergen på lik linje med mandler. Har ikke måtte forholde meg til den problemstillingen (enda), men om du tenker spesifikt på denne oppskriften kan du helt fint lage den med kun frø og kjerner.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.