Pasta puttanesca
Middag

Pasta puttanesca

Nivå Medium 5 comments

En av de mest smaksrike, potente og aromatiske pastasausene som finnes – det er pasta puttanesca.

Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 30-45 min

For meg er pasta puttanesca Berlin. Man skulle kanskje tro det er Italia, all den tid denne pastasausen, som pastasauser flest, har sin opprinnelse i Italia (Napoli, for å være eksakt), men mitt møte med den var i Berlin. I alle de periodene jeg bodde der var en italiensk restaurant ved navn Gorgonzola Club et av mine faste steder for pasta, og der, der hadde de pasta puttanesca. Riktignok, og dessverre for min del, med ansjos, så jeg kunne bare se, og lukte, lengselsfullt etter de store tallerkenene med tjukk pasta puttanesca som ble båret forbi meg på vei ut av kjøkkenet.

Pasta puttanesca

For å gjøre en lang historie kort (langversjonen kan du lese her), har pasta puttanesca et navn inspirert av de prostituerte. Det finnes mange teorier om hvorfor det, de fleste sier det er fordi de prostituerte lagde denne mellom (eller kanskje til) kundene sine helt tilbake på 1700-tallet, mens de som har litt mer historiebakgrunn mener rett og slett at det handler om.. vel, aromatene. Det lukter rett og slett mye! 

“I think the name has more to do with ‘aromatics.’ There’s an ancient Roman history of exploring aromatics. An honest Italian would tell you it’s named for those pungent aromas,” says Segan, with several pauses for emphasis and a wink so strong it could be felt via telephone.

Pasta puttanesca

Ikke småtterier. Ikke småtterier. Jeg håper du ikke har mista lysta på pasta puttanesca nå, for uansett hvor navnet kommer fra (eller hva det måtte minne om) – dette er en sabla god, smaksrik og smakssterk pastasaus. Jeg liker å lage opp en batch på fire eller åtte porsjoner og ha i fryseren, men for å si hva det faktisk er, da, så er pasta puttanesca en saus bestående av mye olivenolje, oliven, kapers, hvitløk, chilli og tomater. Det er ikke en snill tomatsaus. Det er ikke en mild tomatsaus. Det er heller ikke en sterk tomatsaus, nødvendigvis. Men det er mye smak i denne tomatsausen. Jeg synes den er aller best sammen med gnocchi, men den gjør seg godt med litt tjukke pastatyper også, av slaget hvor det er lommer sausen kan gjemme seg i. Det, pinjekjerner og et lite lass urter – jeg foretrekker bladpersille over basilikum – og du har tidenes pastamiddag.

Pasta puttanesca

Pasta puttanesca

4 ss olivenolje (helst extra virgin)
3-4 sjalottløk
5-6 hvitløksfedd
10-15 kalamataoliven (ta ut sten)
3-4 ss små kapers
1 boks passata (finmost tomat)
Chilliflak
Salt
Bladpersille

Finhakk løk og hvitløk, og ha det i en panne sammen med olivenolje og en klype salt. La det surre på medium varme, det skal ikke svi seg.

Mens blandingen står og godgjør seg, rensker du oliven, og grovhakker de og kapers. Ha begge deler oppi olivenoljen sammen med en raus klype chilliflak, og la det surre i et par minutter, før du har oppi tomat. La det koke opp, og småputre i gjerne ti-tolv minutter. Smak til med salt, og finhakk bladpersille som røres inn rett før servering.

Dette er en type saus som ikke serveres ved siden av eller oppå pastaen, men rørt inn i pastaen – gjerne sammen med litt av kokevannet for ekstra stivelse i sausen.

Pasta puttanesca

5 Comments

 1. Hanne

  Fy farao for en fantastisk rett!! Det går rett opp i toppsjiktet blant favorittrettene mine! Nyyydelig var den! Perfekt med rødvin til. Takk! God 17.mai!

 2. Hanne

  Meg som la igjen kommentaren over… Måtte bare si at jeg nå lager denne foe tredje gang siden 16.mai, dvs på 6 dager, haha!

  • Haha! Elsker det. Fordi du la igjen kommentar skal jeg lage den i kveld :)

 3. Hanne

  Nyt!!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.