Middag

Veganske, fløtegratinerte poteter

Nivå Enkel 2 comments

Fløtegratinerte poteter er for meg barndomsminnet av å være hjemme alene med mormor. Da lagde vi fløtegratinerte poteter, hun og jeg, og så spiste vi bare det. Disse veganske fremkaller akkurat den samme følelsen, selv om det nok er et lass mer hvitløk i mine enn det var i hennes.

Mengde: Tilbehør til 4
Tid: Ca 1 time ink steking

Dette ble en instant favoritt hos oss. Så mye, at jeg spiste meg mer enn mett, mer enn mett-mett, faktisk, og allikevel kunne jeg spist mer, og jeg skjønner godt hvorfor ikke mormor og jeg hadde noe annet til middag enn fløtegratinerte poteter når vi var alene hjemme, for det er jo så himla godt! Denne gangen hadde vi dog både grønn salat med rista gresskarkjerner og veganske schnitzler til – et skikkelig klassisk måltid done vegan. Helt mulig, uten å skorte på smak.

Og det beste av alt? Det er utrolig lett å lage!

Veganske, fløtegratinerte poteter

10-12 medium store, kokefaste poteter
2 pakker havrefløte (ca 6 dl)
1 dl vann
4 hvitløksfedd
1-2 ts tørket persille eller andre urter
1 ss plantesmør
Salt og pepper

Vaske potetene godt, og skjær dem i tynne skiver – kun et par mm – gjerne på mandolin. Jo jevnere tykkelse det er på dem, jo bedre blir gratengen.

Ha havrefløte i en liten gryte sammen med litt vann, grovhakkede/raspede hvitløksfedd, tørka urter, en raus klype salt og noen gode runder med pepperkverna. Det skal ikke koke, bare nesten.

Smør en ildfast form med smør. Legg potetene jevnt utover i forma, og hell fløteblandingen over. Det kan se ut som at det ikke dekker helt, men det gjør det når potetene begynner å slippe væske underveis i formen.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader over/under-varme. Steketid vil variere etter hvor tykke skiver du har skåret, men regn med hvertfall 45 minutter. Stikk en kniv gjennom for å sjekke om de er ferdig.

2 Comments

  1. Siren

    Så godt! Har akkurat fått beskjed om at jeg har for høyt kolesterol.. Har ikke hørt om havrefløte før er det bra for kolesterolet tro?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.