Blogg

Dropp julegavene i år!

8 comments

I dag er det nøyaktig to måneder til julaften, og det er faktisk ikke for tidlig å begynne å tenke på gaver – spesielt ikke hvis du ikke vil kjøpe nytt.

Dette er sannsynligvis det tidligste jeg har begynt å snakke om jul noensinne, men det er en god grunn til det, og den grunnen heter Shoppestopp. Tidligere år har jeg oppfordra til å lage gaver selv, eller å gi gaver fra lokale butikker og aktører som driver selv. Dette mener jeg jo fortsatt er det riktige å gjøre om du vil kjøpe gaver, men i år drar vi det litt lenger, og sier rett og slett til venner og familie at det ikke vil bli kjøpt nye julegaver til dem fra oss i år. Og vel så viktig: At vi ikke ønsker oss nye ting selv heller.

Jeg vet, og forstår, at det rykker litt i folk når jeg sier det. Skal vi ikke gi hverandre julegaver heller nå, da? Skal vi ta alt det morsomme vekk for å være miljøvennlige, liksom? Men for meg er det ikke gavene jula handler om. Den handler om å være sammen, bli sett, roe ned, se på film, spise mat, snakke sammen, drikke litt rødvin, spise litt snop. Ikke om gavene. Det søkker inni meg når jeg ser tårn av gaver, og folk, store som små, som ikke klarer å holde følge med gaveåpninga, hvem det var fra, hva det egentlig var. Verken på sine egne gaver, eller hverandres.

I fjor ble det satt rekord i penger brukt på gaver til barn og barnebarn. 2164 kroner i snitt per barn, ble det brukt. Totalt sett planla nordmenn å bruke rett over 6000 kroner på julegaver i 2018, og det er ingen grunn til å tro at det egentlig går noe ned i år. Samtidig føler 64% av foreldre på kjøpepress i jula, og det ser ut som at det er gjennom dyre gaver vi viser hverandre kjærlighet i desember. Jeg vet ikke om det gjør meg mest trist eller oppgitt.

Når vi i tillegg ser på hva som lander under treet, stort sett ting vi ikke trenger, eller kanskje ikke ønsker oss, og at det er pakket inn i lite miljøvennlig papir som ikke kan resirkuleres fordi det er glanset, og vi bruker 60 millioner meter av det hver jul… Da begynner jula å bli kjip for min del.

Så hva er løsningen? Den kan være en av fire ting:

1: Ingenting

Ingenting sitter langt inne for de fleste av oss. Og det forstår jeg så godt, og jeg kjenner på det selv. Det føles rart å ikke gjøre noe for mennesker man er glad i i jula, som tross alt er en tradisjonsrik høytid.

2: Opplevelser

Dette er en av mine favoritter, å gi opplevelser. Og da mener jeg egentlig ikke dyre spaopphold eller fancy aktiviteter som koster masse penger, men jeg mener tid sammen. Lag et kort, tilby noen potensielle datoer, og ønsk venner og familie velkommen til å lage et måltid sammen, dra på hyttetur, gå en tur i skogen med bål sammen, en skitur, hva som helst. Vi har alltid godt av å tilbringe mer kvalitetstid sammen.

3: Gi brukte gaver

Dette blir det nok endel av fra oss i år. Det betyr dog at julegavekonseptet endres litt, for vi vil ikke bare kjøpe brukte ting til folk som vi ikke vet om de trenger eller ønsker seg. Da er vi akkurat like langt. Det er fullt mulig å finne så og si ubrukte klær, sko, smykker, lamper, bilder og kunst på både Finn og Tise, men vi spør folk først. Så det ikke blir feil. For det kan ikke byttes, og hvis de ikke liker det eller vil ha det, er vi akkurat like langt. Litt av overraskelsesmomentet forsvinner jo, men jeg liker å tro at den ekstra omsorgen for jorda vår gjør at det blir greit.

4: Gi hjemmelagde, spiselige gaver

Aldri feil, alltid godt, alltid prissatt. En krukke med granola, nøttesmør, sjokolade, teblanding eller snop. Både skikkelig hyggelig å lage sammen, og skikkelig hyggelig å gi bort. Begynn å spare på tomme glass nå, så kommer det en liste med forslag til hva du kan lage nærmere jul.

Hva tenker dere om jula i år? Gaver, til dere, til familien, til andre?

8 Comments

 1. Alle barna får gaver (fysiske), de voksne får opplevelses og hjemmesanka og tørket sopp i gjenbruksflasker

 2. Silje

  Min 9 år gamle lillesøster har i 2 år hatt “mer besøk av storesøster”, mer “besøk av farmor” og “telttur til Sverige med HELE familien” på toppen av ønskelisten sin. Hjertet mitt blir like varmt hver gang, og det viser jo at tid sammen som betyr mest – uansett alder <3

 3. Camilla

  Takk!! Jeg kunne ikke vært mer enig! Jeg har alt jeg trenger, og det som måtte dukke opp av behov gjennom året kjøper jeg brukt eller låner. Jeg er så møkk lei av kjøpepress og ønskeliste-mas, av kjøpesenter som i desember fylles med folk som nærmest i panikk bare kjøper ting fordi det er jul. Hvor mye nips og tull har man fått oppigjennom, fordi man «må jo gi hverandre noe til jul, det er ikke julaften uten gaver»?

  I år er første året jeg og mannen min sier blankt nei til julegaver. Det blir ikke kjøpt gaver til noen voksne, verken nytt eller brukt. Det blir i stedet et glass eller to med hjemmelaget rognebærgelé, brente mandler og tid sammen. Barn får opplevelser og brukte bøker, pent innpakket i avispapir som jeg har spart på gjennom året. Jeg er «dessverre» blitt hun vanskelig svigerdatteren, men det bryr meg fint lite. Jeg vil gå januar i møte uten minus på kontoen, og en visshet om at jeg ikke har bidratt til en kvalmende kjøpsfest av unødvendigheter i julens navn.

 4. Helene Nyen

  Jeg må anbefale deg/dere å lese boka Marcel Mauss / Gaven : utvekslingens form og årsak i arkaiske samfunn. Veldig interessant lesning. Lån på biblioteket :)

 5. Gyro Knutsdotter Homme

  Eg tenkjer at dette er den mest fornuftige og gode jolegåvebloggposten eg har lese på lenge. Eg er HJARTANS einig, på så mange plan, og eg tykkjer det er så KULT og BRA at du med matbloggen din utvidar bærekrafta, økologien, miljø- og samfunnsengasjementet; eg heiar på deg!!

 6. Sarah

  Så enig med deg! Dette er fire fine tips som også jeg ble inspirert til å følge i år <3

 7. Trude g

  Så enig i at vi må redusere forventninger og bruk av penger til jul. Dermed og miljøavtrykket. Jeg har selv dette målet: det skal kunne spises, brukes opp, oppleves eller personen virkelig ønsker seg det.

  Men du glemmer noe, grunnen til at vi gir gaver er at vi har mottatt den største gaven vi noen gang kan få, og at det er noen som har å gi gaver som sitt kjærlighetsspråk. ( sjekk ut boken kjærlighetens fem språk, den er råbra) boken forklarer og hvorfor noen vil bli veldig lei seg hvis de ikke får gi gaver.

  Men som sakt, jeg er veldig enig med gjenbruk, opplevelser og bruk opp prinsippet.

 8. Hanne Solheim

  Vi har i årevis praktisert kun gaver til barn, og det er topp! Mine halvvoksne nieser får i år bruktkupp fra Finn, og det tror jeg blir vellykket. Julekvelden blir så mye fredeligere når det er mindre gaver å styre med!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.