Salat

Nudelsalat med bakt tofu, peanøttsaus, mynte og grilla ananas

Nivå Medium 2 comments

Nudelsalater “med alt” er min favoritt å lage når vi får besøk. Det ser imponerende ut, smaker godt, og er egentlig ikke veldig vanskelig å lage. En gedigen bolle midt på bordet, litt ekstra toppings, og du er good to go!

Mengde: Middag til 4
Arbeidstid: Ca 45 min

Det er jo ingen nyhet at tofu, grønnsaker, nudler og peanøttsaus er en gjenganger og favoritt her i heimen, men det skal også sies at vi stadig vekk er på jakt etter måter å fornye det på, for ikke å bare spise aaakkurat det samme hver gang! En av mine favoritt-ekstra-ingredienser i mat som dette er frukt, og denne gangen gikk jeg for fersk ananas, som jeg grilla, og et lass med frisk mynte. Og dere! Det var så bra, det. Perfekt kombinasjon av søtt, syrlig, salt, sterkt, friskt, og med masse ulike konsistenser fra ulike råvarene. Vi spiste oss mette alle som en, og skrapa bollen til slutt og fordelte de spiste tofubitene.

Du kan variere salater som denne, men jeg gjør det som dette: Jeg starter med risnudler, de som er litt tynne og runde, ikke de brede, flate. Deretter tenker jeg på kalde, ubehandla grønnsaker, som i dette tilfellet er gulrot og agurk, som begge deler fikk en omgang med et juliennejern for å lage tynne, freshe strimler i salaten. Deretter tenker jeg på varmt, og da tenker jeg ofte på tofu. Jeg pleier å steke den, men denne gangen lagde jeg sterk chillimarinade til ganske store terninger, og bakte dem i ovnen til de var sprø og litt karamelliserte på utsiden.

Og så er det selvfølgelig dressingen, som var en klassisk peanøttsaus. Jeg lagde den ganske mild til selve salaten, men holdt igjen litt som jeg hadde oppi mer sriracha i og satt på bordet, slik at de som ville ha sterkere dressing kunne ta på det. Og så er det topping: Jeg tenkte peanøtter, men hadde ikke, så det ble grovhakka, tørr-rista cashewnøtter, rista sesamfrø, mynte, og litt mer dressing. Du kan bruke koriander i tillegg eller istedet for mynte.

Og helt til slutt, lets not forget: Grilla, fersk ananas i store biter som fortsatt er varme når de går i salaten. Jeg brukte en grillpanne, men det går helt fint å gjøre det i vanlig stekepanne også. Den søte, syrlige ananasen karamelliseres og blir skikkelig, skikkelig god sammen med den sterke tofuen, den salte sausen og de sprø grønnsakene.

Nudelsalat med bakt tofu, peanøttsaus, mynte og grilla ananas

1/2 – 1 pakke tynne risnudler
2-3 store gulrøtter
1 agurk
1 fersk ananas

2 pk fast tofu
1 ss soyasaus
1 ss sriracha
1 ss nøytral olje

Tørristede peanøtter/cashewnøtter
Ristede sesamfrø
Frisk mynte og/eller koriander

Peanøttsaus (juster konsistensen med vann)

Start med tofuen, den tar lengst tid. Hell av vannet i pakka, del den i store terninger, og bland soyasaus, sriracha og nøytral olje i en bolle, og vend terningene i marinaden. Legg bitene utover en bakeplate med bakepapir, hell over siste rest av marinaden, og sett dem i ovnen på 200 grader varmluft til de er sprø i kantene, ca 12-15 minutter.

I mellomtiden forbereder du nudlene. Se på pakka hvordan de skal kokes, noen skal koke i vann og andre skal bare ligge i kokende vann, så følg med på hva de du har skal for å bli best.

Lag peanøttsaus. Du kan godt ha oppi litt mer (kokende) vann for å få en tynnere konsistens, men da må du også smake deg frem så den ikke blir for tam på smak.

Del agurken i to, skrap ut den våte kjernen, og bruk enten en skarp kniv eller et juliennejern til å strimle agurken. Gjør det samme med gulrøttene, og ha dem over i en stor, gjerne flat, salatbolle. Når nudlene er ferdige, heller du av vannet, skyller dem i kaldt vann, og har dem sammen med grønnsakene. Hell over halvparten av peanøttsausen, bland godt.

Rens ananasen (husk å ta ut den harde kjernen), og del den i store chunks. Stek dem i tørr (grill)panne til den er gylden i kantene, og varm. Legg den over salaten, og gjør det samme med tofu-terningene.

Strø over nøtter, sesamfrø, friske urter, og resten av dressingen, og voila – det er klart!

2 Comments

  1. Denne ble utrolig god, og stor suksess hos den ikke-veganske familien!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.