Blogg

– Men du kan jo spise litt ribbe nå som det er jul?

4 comments

Spørsmålene dere pleier å få i jula, svart på av meg.

Dette skjer hver eneste jul: Innboksen min fylles opp av meldinger fra mennesker som har begynt å grue seg til julemiddagen fordi de vet at de kommer til å få spørsmål fra familie som ikke nødvendigvis er stilt fra et sted hvor det oppriktig menes som nysgjerrighet, men som kritikk eller (ofte dårlig) forkledd humor.

Jul er både skikkelig fint, og potensielt vanskelig for folk som ikke spiser kjøtt. I min familie er jeg veldig heldig. Det gjøres ikke noe poeng ut av at vi er mange som ikke spiser ribbe og pinnekjøtt. Den plantebaserte julematen har en like selvsagt plass både på kjøkkenet og bordet, og alle vil smake. Jeg synes det er utrolig trist at ikke alle har det på samme måte, og jeg synes det er ordentlig kjipt å høre at dere føler dere stilt til veggs, og ikke helt vet hva dere skal svare når dere sitter i finstasen i jula og bare har lyst til å kose dere. Dere sendte inn mange spørsmål til meg, og jeg har skrevet hvordan jeg ville svart på dem.

Noen fellesnevnere for svarene mine, er at jeg, i anledning jul, ikke er interessert i å starte krangler eller lange diskusjoner rundt valgene jeg har tatt. Jeg forsøker så godt jeg kan å avslutte de kjipe samtalene før de egentlig kommer i gang, og understreker alltid at jeg er meg, og du er deg. I tillegg forsøker jeg å være ærlig på at jeg faktisk innimellom både blir lei av og lei meg av gjentatte kommentarer. Det synes jeg vi kan være – det er ikke sånn at vi skal bruke jula til å forsvare valgene våre, det er veldig lov å si “jeg skjønner at du vil diskutere dette, men jeg blir faktisk ganske lei meg nå, for jeg føler at du ikke aksepterer valget mitt”. Min erfaring er at å være sårbar og direkte i svarene sine gjør at den andre personen tenker seg om litt, og kanskje også sier unnskyld.

Samtidig: Det er viktig å huske på at noen spør fordi de oppriktig er nysgjerrige, ikke fordi de vil deg vondt. De samtalene synes jeg vi skal – men kanskje ikke akkurat over julemiddagen.

Lenkene i svarene er til kilder, hvis dere har behov for det.

– Du tåler jo litt da, du pleide å elske dette! Jeg skal ikke si det til noen.

Ja, det gjorde jeg, men nå har jeg tatt et valg om å ikke spise kjøtt lenger, og det trives jeg veldig godt med. Det handler ikke om å gjøre noe i skjul, men takk for omtanken – jeg har det fint!

– Hvorfor er du så vanskelig? Kan du ikke bare spise det samme som oss nå i jula?

Det er leit å høre at du synes jeg er vanskelig. Det blir jeg i bunn og grunn litt lei meg av. Det er ikke min intensjon at dere skal synes at mine valg blir vanskeligere for dere i jula, men jeg håper allikevel at dere respekterer at dette er viktig for meg. Kan vi ikke finne en måte å få dette til å være hyggelig for oss alle sammen?

– Dere veganere spiser jo kun soya, det er ikke bra for dere eller for miljøet!

Nå kan jeg, som alltid, bare snakke for meg selv, men jeg spiser ikke bare soya. Heldigvis er det en myte at soya ikke er bra å spise, og det er heller ikke sånn at soya som brukes til menneskemat er miljøskadelig. Det er kanskje soyaproduksjon i forbindelse med dyrefór-produksjon du tenker på, den er dessverre ganske ille, og Norge importerer mye av den hvert eneste år til bruk i kjøttproduksjon.

– Avocado er like dårlig for klima som kjøtt, så hvordan hjelper det klima at du ikke spiser kjøtt?

Morsomt at du tar opp avocado, for det har faktisk blitt motbevist. Faktisk.no gjorde et grundig regnestykke i fjor, og fant ut at i et klimaperspektiv er faktisk norsk kjøtt verre for klimaet enn importert avocado. Det betyr jo ikke at vi trenger å fråtse i avocado heller, men jeg synes jo det er en tankevekker.

– Men hva med proteiner da?

Det er faktisk masse proteiner i planter! Det er jo der dyrene vi spiser, også får det fra. Gorillaen er planteeter, det er bevis nok for meg, altså.

– Hva har det å si hva én person gjør? Dyra er jo allerede drept og kjøttet ligger allerede i butikken.

Det er jo veldig synd hvis vi mister trua på at stemmen og handlingene våre betyr noe, synes du ikke det? Vi snakker veldig mye om viktigheten av å bruke stemmeretten vår ved valg, og dette er jo ikke noe annerledes. Jeg tror på at de valgene jeg tar påvirker verden rundt meg, det må jeg nesten. Akkurat dette dyret er dessverre allerede drept, men kjøttforbruket i Norge går ned, og plantebasert og bærekraft er to av de største mattrendende i verden nå. Det hadde jo ikke skjedd hvis alle som meg tenkte at det de gjør, ikke har noen betydning. Sånn tenker hvertfall jeg, da.

– Men ribbe er jo tradisjon!

Ja, det er jo det! Men det jeg synes er skikkelig fint med tradisjoner, er jo at de er lagd av oss. Sånn at vi kan lage nye tradisjoner også, side om side med de gamle. Det synes jeg er skikkelig fint, jeg.

– Alle i verden kunne ikke blitt vegetarianere eller veganere, det er ikke bærekraftig.

Det spørs hvem du spør, tror jeg. Både klimapanelet til FN, som består av 100 forskere fra ulike land, og andre klimaforskere sier faktisk at en dreining i retning plantebasert kosthold ikke bare er bærekraftig, men avgjørende for at vi skal nå togradersmålet. En engelsk forsker har tilogmed gått så langt som å si at et vegansk kosthold er det mest bærekraftige alternativet. Det er jo utrolig ressurskrevende å produsere kjøtt, både med tanke på vann, landområder, forproduksjon, transport og tid. Men om du spør meg om jeg tror at alle i verden blir veganere, så er svaret på det nei, ikke med det første, selvom jeg både håper på og ser at det er mye som forandrer seg i den retningen nå.

– Men kjøttindustrien i Norge er ikke så ille som i USA.

Hvordan da, mener du? For meg handler det om en etisk overbevisning, jeg har ikke lyst til å spise dyr. Verken herfra eller fra USA.

– Tror du virkelig at det utgjør noen forskjell hva du gjør når de store selskapene ikke tar grep?

For det første: Ja, jeg tror absolutt at det jeg gjør utgjør en forskjell. For det andre: Jeg skjønner ikke helt hva du mener med at de store selskapene ikke tar grep. I et bærekraftsperspektiv nærmer det seg vinn eller forsvinn i næringslivet, og det er næringslivet klar over selv. Det tas grep overalt, men det er ikke sikkert det er så lett å se om man ikke ser etter. Personlig synes det går for sakte, for all del.

– Hvorfor er det ikke nok å redusere, og kun spise kjøtt en sjelden gang nå i jula?

For mange er det sikkert en god løsning, men for meg er ikke det et alternativ. Dette er et valg jeg har tatt, og det gjelder i jula også, uten at det på noen måte føles som et offer for meg.

– Det hjelper ikke hva vi gjør i lille Norge.

Norge er ikke så lite som vi liker å tro. Visste du at både London og New York akkurat nå vurderer å innføre klimaregnskap på samme måte som Oslo Kommune har gjort? Byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen, sier det veldig fint, han sier at Oslo og Norge er akkurat lite nok til at vi kan teste ut veldig mye nytt her, og samtidig akkurat stort nok til at det blir skalerbart og kan overføres ut i verden. Det synes jeg er skikkelig fint! Dessuten var det jo vår statsminister Gro Harlem Brundtland som i sin tid definerte bærekraftig utvikling-begrepet, så jeg synes ikke vi skal minimere viktigheten av landet vi bor i, altså.

– Å importere mat fra utlandet er ikke noe bedre.

Det kommer jo helt an på hva vi importerer, da. Norge er ikke akkurat selvforsynt nå heller, vi har en selvforsyningsgrad 50%, og importerer allerede utrolig mye mat, i tillegg til at vi importerer dyrefor. Jeg er helt enig med deg i at vi bør i enda større grad produsere lokal mat, men da trengs det skikkelig grep på alle områder, inkludert oss forbrukere. Vi kan jo starte med å kjøpe norskt når det er i butikk selvom det er litt dyrere?

– Hva vil skje med alle som jobber innenfor kjøtt- og meieri da?

Jeg forstår hva du mener, men samtidig er det jo sånn at utvikling har skjedd innenfor veldig mange industrier og samfunnsområder allerede, hvor folk har mista jobben. Det er jo ikke så mange år siden det var en fabrikk i hver eneste norske lille bygd. Mennesker og samfunn er tilpasningsdyktige, og akkurat dette med jobber som forsvinner kommer ikke til å være forbeholdt kjøtt- og meieriindustrien i årene som kommer, så jeg synes ikke vi kan bruke det som et argument for å opprettholde industrien når den er så lite bærekraftig som den dessverre er.

– Klimakrisa er ikke menneskeskapt.

Det er synd du ikke tror det, men klimaforskerne er ganske tydelige på at det foregår menneskeskapte klimaendringer nå, det har de vært tydelige på siden 2001. Det er sånn at det foregår både menneskeskapte og naturlige klimaendringer, slik det alltid har gjort. De naturlige får vi ikke gjort noe med, men vi både kan og bør redusere omfanget av de menneskeskapte.

– Hvordan klarer du deg uten (sett inn matvare)?

Det går overraskende bra, faktisk! Jeg har blitt kjent med masse nye råvarer jeg ikke hadde hørt om før, det har vært skikkelig spennende, og jeg spiser så mye godt for tiden. Vil du komme på middag etter jul?

– Du må jo kunne kose deg i jula!

Jeg koser meg masse, jeg! Vi er jo her og feirer sammen, vi skal spise masse god mat, spise godis, se på film, drikke gode ting, gå i pysjen, og forhåpentligvis snør det snart også. Jeg koser meg masse, det er ikke kjøttet som definerer kos for meg.

– Du har ikke bare lyst på en liten bit da?

Nei takk, men kanskje du har lyst til å smake på dette?

4 Comments

 1. Ågot Hamre

  Jeg tror forståelsen for vegetarisk og vegansk kosthold er blitt mye bedre de siste årene. Jeg er selv ikke vegetarianer, men min mann er det. Men mange er usikre på hva de skal servere vegetarianere/veganer, og det kan gjøre dem usikre. Kan være en ide å tilby seg å ta med noe, for eksempel litt nøttestek som kan spises til potetene og grønnsakene som vanligvis er på bordet i jula, så slipper vertskapet å bekymre seg. Kan skje andre får lyst til å smake?

  • Jeg tror de aller fleste som spiser vegetarisk eller vegansk i jula, sørger for maten sin selv rundt om det ganske land. Jeg har hvertfall ikke møtt en eneste en som forventer å komme til dekket, vegetarisk bord på julaften borte. Hos oss lager vi nok så alle får smake så mye de vil.

 2. Trine

  Hei! Jeg er ikke vegetarianer, og jeg spiser mer og mer plantebasert, og liker det veldig godt. Jeg synes det er viktig å fokusere på kvaliteten i den plantebaserte maten, at den plantebaserte maten er veldig, veldig god, og gir en helt annen smaksopplevelse enn kjøttet (som ofte er litt grått, og litt fett, og ikke så spennende). For meg personlig er dette det beste argumentet.
  Jeg synes det er slitsomt å skulle forsvare at jeg spiser pinnekjøtt. La oss alle bare ta oss en bolle (gjerne laget på havremelk), og ha det hyggelig.

  • Jeg tror ingen er uenig med deg i det, men jeg tror, som jeg skriver, at for veldig mange som spiser plantebasert er disse spørsmålene ganske vanlige i jula. Dette innlegget er til dem :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.