Middag

Isa-kaker (alternativ til nøttestek)

Tid 15 minutes Nivå Medium 10 comments

Dette er en oppskrift helt i julens ånd: Full av gode smaker, takknemlighet, raushet og glede – både ovenfor maten, og for mennesker.

Mengde: 3 porsjoner / 6 kaker
Tid: Ca 1 time totalt

For noen år siden kom kjæresten min krypende til korset (altså, julemat-korset) og innrømmet at han egentlig ikke var så glad i nøttestek. Hva, sa jeg. Det er jo det vi spiser på julaften. Jeg vet det, men det er liksom ikke helt der, sa han. Så da starta ferden vår mot en ny hovedrett til selveste julemiddagen. For to år siden spiste vi disse porsjonsbakte portobelloene med spinat- og nøttefyll, som jeg personlig er veldig glad i, og i fjor hadde vi en tre uker gammel baby og søsteren min sto for middagen, som jeg, hvis jeg skal være helt ærlig, ikke husker hva var.

I år har jeg ikke helt visst i hvilken ende jeg skulle begynne. Jeg vet at vi skal ha Janes vegisterkaker, og at det i løpet av jula blir linsekaker, , ovnsbakt rosenkål, poteter, brun saus eller soppsaus, rabbestappe (fordi Øystein er sunnmøring), ovnsbakte rotgrønnsaker og masse godt å drikke – men hva er den andre hovedretten (for det må jo være to) hvis det ikke er nøttestek eller innbakt portobello?

Og så så jeg at Marte, med-veganer, med-småbarnsmor og generelt sett bra menneske, la ut at hun hadde testa Isa Chandras Stuffed Thanksgiving Burgers. Isa Chandra har vært et av mine mat-idoler så lenge jeg har spist plantebasert, og jeg burde jo visst at Isa hadde en av løsningene! Hun har laget en burger utav den klassiske thanksgiving-retten stuffing, som, av en eller annen grunn, egentlig er for å være fyll til kalkun men ofte spises ved siden av.

Da jeg begynte å lese oppskriften, så jeg at hun i denne gjør flere av de samme tingene som jeg gjør i den glaserte nøttesteken, og at det ellers er veldig mange av de samme ingrediensene som jeg ellers ønsker meg i julematen. Perfekt! Jeg måtte prøve, med noen små justeringer, og smaken på disse er nydelig, intet mindre.

Masse umami, masse urter, og med søte, små tranebærbiter innimellom. Disse er ikke så faste i konsistensen at jeg egentlig ville kalt dem en burger, mer enn kake, derav mitt navn på dem: Isa-kakene. Dette er egentlig nøttestek i porsjonsvariant, rett og slett, og de er behørlig testet med poteter og brun saus til stort hell.

Så tusen takk, Marte og Isa. Det var jo egentlig veldig selvfølgelig at julemiddagen blir til gjennom flinke folk, gode smaker og takknemlighet.

Isa-kaker

Recipe by Green BonanzaCourse: MiddagDifficulty: Medium
Mengde

6

stk
Preppetid

45

minutes
Steketid

15

minutes
Hviletid

30

min

Perfekt til julemiddagen – eller når som helst når du har lyst på noen skikkelig gode, klassiske middagskaker fulle av gode smaker og perfekt konsistens.

Ingredienser

  • Del 1
  • 4 ss rapsolje

  • 1 gul løk

  • 2 selleristenger

  • 3 hvitløksfedd

  • 250 gram aromasopp/portobello

  • 1,5 ts tørket salvie

  • 1,5 ts tørket timian

  • 0,5 ts tørket rosmarin

  • Salt og pepper

  • Del 2
  • 100 gram baguette (ca 8 dl kuttet i terninger/1 liten fransk baguette)

  • 2,5 dl utblandet grønnsakskraft/buljong

  • Del 3
  • 100 gram hasselnøtter, ristet i ovn

  • 150 gram kokte, grønne linser

  • 1 dl tørkede tranebær

  • Steking
  • Nøytral olje til steking

Fremgangsmåte

  • Start med grønnsakene. Rens og del soppen i store terninger, og ha den i tørr panne og la den “svette ut” væske. Når det begynner å se tørt ut, har du oppi olje, grovhakket gul løk, selleristang i terninger og en god klype salt. La blandingen surre til løken har blitt mør, og ha deretter oppi finhakket hvitløk, tørkede urter og noen rause runder med pepperkverna. La blandingen surre i et par minutter.
  • I mellomtiden rister du hasselnøtter i ovnen. Du kan droppe dette steget, men nøttene får en fantastisk god smak av det, så det anbefales. Legg dem utover et brett, sett det i ovnen på 200 grader, og la det stå i 6-7 minutter til skallet har sprukket opp og nøttene har blitt gyldne. La de avkjøles.
  • Del opp baguetten i store terninger. Du kan bruke annet lyst brød også, men litt av poenget her, slik jeg forstår originaloppskrifta, er mye skorpe. Ha brødbitene i panna, skyv grønnsaksblandingen litt til side slik at brødet får kontakt med pannebunnen, og la de steke til de har blitt gyldne. Bland sammen med grønnsaksblandingen, ha oppi grønnsaksbuljong, og la det koke opp. Mos brødet litt med sleiva. La det putre til det meste av væsken er fordampa. Jo våtere denne massen er, jo våtere blir de ferdige middagskakene.
  • Finn frem en matmølle, og kjør nøttene i den. De skal ikke bli til mel, du vil ha litt større og mindre biter, de største på størrelsen med en grønn ert. Ha nøttene over i en bakebolle. Ha de skylte linsene i matmølla, blitz de noen runder, så de løser seg opp, og ha de også over med nøttene.
  • Ha deretter grønnsaksblandingen fra panna over i matmølla. Ikke bruk av/på-funksjon her, men korte pulseringer med skjærebladene, om du har den muligheten. Dette skal ikke bli en glatt mos, da blir det lite tyggemotstand i kakene! Blitz de et par runder, du skal fortsatt se løkbiter og selleribiter.
  • Ha også denne blandingen over i bakebollen. Finhakk tranebær (du kan ha dem hele, men jeg synes det er best når de er i mindre biter) og bland hele massen sammen. Sett den deretter kaldt i 30 min, gjerne i kjøleskap. Den kan også stå lenger, hvis du vil lage farsen en dag og steke kakene neste dag går det fint.
  • Når du skal steke deler du opp farsen i seks ca store like porsjoner, former dem først som en snøball, før du bruker hendene (ha vann på) og klapper dem til runde, flate kaker, ca 1,5-2 cm tykke.
  • Stek dem i stekepanne med et tynt lag rapsolje. Snu etter 4-5 minutter.

10 Comments

  1. Therese

    Tusen takk for at du er en så stor inspirasjon Mia! Tenker å prøve meg på disse til jul. Tror du jeg kan fryse dem for så å ta da med i juleselskaper? I så fall bør jeg fryse før eller etter de er stekt?

    • Hei! Det har jeg ikke rukket å prøve enda, men jeg tror det skal gå fint. Frys dem isåfall etter steking. :)

  2. Marit

    Ser deilig ut! Kan du fryse ned blandingen/ferdigstekte kaker?

  3. Gunhild

    Hei! Har nøtteallergi og det byr jo fort på litt omveier i vegetarverden. Hva ville du anbefalt å bruke som erstatning til hasselnøtter?

    • Hei! Du vil jo ikke få erstatta hasselnøttsmaken som er ganske markant, men det går sannsynligvis fint å bytte det ut med en blanding av frø og kjerner, feks gresskarkjerner. Rist dem på samme måte eller i panne, da får de masse smak :)

  4. Hanne Krogstadmo

    Hei! Disse var utrolig gode – tusen ❤️-lig takk for oppskriften. Har du prøvd å steke kakene i ovnen istedenfor i stekepanna?

  5. Christine

    Tips til hva jeg eventuelt kan bytte ut selleristang med?

  6. Disse ser kjempegode ut, takk for at du delte oppskriften! Siden du kaller det nøttestek i porsjonsstørrelse, tror du det funker å steke den som en nøttestek i butterdeig..?

  7. Ingvild

    Tredje jula på rad jeg serverer isa-kaker! Tusen takk for oppskrift.
    Har ikke spist kjøtt siden 1997 og det har vært mye ymse til jul (ett år: kokte poteter og ingenting annet, hos en tidligere kjæreste sin familie. Hans mor synes det var urimelig at jeg ønsket noe “eget” og ville heller ikke godta at jeg tok med meg mat. Jeg fikk klare meg med det de serverte, mente hun…)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.