Vegansk julemiddag
Blogg

Årets julemiddag (2019)

3 comments

Selveste julaften nærmer seg med stormskritt, og hjemme hos oss er det handleliste- og menyplanlegging på gang! Her er hva vi skal spise på julaften i år.

Hvis jeg ikke husker og/eller teller feil, er dette det 15. året jeg ikke spiser kjøtt på julaften. Det synes jeg er ganske stas! Opp gjennom åra betyr det at jeg har utvikla og foredla mine egne julemattradisjoner, både som vegetarianer og som veganer. Og ikke minst, etterhvert som kjæresten til Øystein, som jeg har vært sammen med halvparten av de femten årene. Tenke seg til – jeg er gammal!

Som vi jo har diskutert et par ganger tidligere, er ikke nevnte mann så glad i nøttestek som jeg (og veldig mange andre) er, så i år, som de to siste åra, blir det utrolig nok ikke nøttestek på selve julaften hos oss. For første gang skal jeg også innføre noen ferdigprodukter (!) i julemiddagen, og det handler rett og slett om at ferdigproduktene etterhvert begynner å bli skikkelig gode. Its happening, you guys!

Vår meny:

Isa-kaker. Dette er årets nye stjerne, som vi lager istedet for nøttestek og innbakt portobellosopp. Disse er enkle å lage, og farsen kan lages dagen i forveien slik at de bare kan stekes på julaften. Det går også an å steke dem ferdig og varme opp igjen.

Janes vegisterkaker. Jeg er skikkelig glad i Janes oppskrift, og den skal være med på årets julemiddag.

Beyond Meat Sausages. Disse er faktisk skikkelig julekrydra! Jeg bestiller mine hos Kolonial, men vet mange også har kjøpt dem i Norgesgruppen-butikker.

Poteter. Jeg elsker jo poteter, og det er selvfølgelig poteter på julaften! Jeg er vokst opp med mandelpoteter, men jeg er ikke så glad i melne poteter, så det blir kokefaste poteter. Som kokes. I motsetning til mange andre kjører ikke jeg feks hasselback på julaften, for det er så mye annet som er stekt og ovnsbakt, så jeg synes det er godt at potetene er mer nøytrale.

Saus. Og grunnen til at jeg ønsker meg nøytrale poteter, er jo fordi jeg skal mose dem med saus! Det elsker jeg å gjøre. Det blir enten brun saus eller soppfløtesaus – mest sannsynlig soppfløtesaus.

Ovnsbakte rotgrønnsaker. Ikke helt vanlig på julemiddagen kanskje, men jeg er glad i grønnsaker hele året, også på julaften! Jeg kutter ulike rotgrønnsaker i staver, blander dem med litt rapsolje, salt, pepper og eventuelt litt tørre urter, og baker dem i ovnen. Kjempeenkelt, og veldig godt.

Ristet rosenkål. Ah, elskede rosenkål! Denne oppskriften vet jeg at mange av dere har adoptert til julemiddagen, og det gjør meg så glad!

Rabbestappe. Eller kålrotmos. Dette er det sunnmøring-mannen min som vil ha, og som lager. Jeg tør egentlig ikke innrømme at jeg ikke er så glad i det, men jeg er ikke det, altså.

Rosenkål, rosenkål, rosenkål! Hvorfor synes alle du er så kjip, når du egentlig er det beste i verden?

Det var det – årets meny hos oss i den vesle Bonanza-familien! Hva står på bordet hos deg på julaften i år?

3 Comments

  1. Marie

    Så gøy med enda mer julemat inspo. De kakene skal absolutt prøves ved en passende anledning! På julaften hos oss blir det vegisterkaker og nøttesteken din med cheddar som testes ut i år! Serveres med saus, surkål, rødkål, poteter og grønnsaker! For første gang i år er vegetarianerne i flertall ved julemiddagen, så det blir kun et par ribbestykker til noen besteforeldre som gjerne vil ha det på julaften. Det er ganske stas.

  2. Hei jeg lurte på om det er mulig å varme nøttesteken i sin “helhet”. Altså ikke dele den opp i biter og varme den i pannen. Vil jo helst skjære den opp når gjestene kommer i såfall hvordan varmere jeg den? Lagde den ferdig i dag da jeg jobber dagvakt i morgen. Mvh Anne K som har sin første veganske jul god jul

    • Hei, jeg så dessverre ikke denne før nå. Det kommer helt an på hvilken nøttestek du har laget, men de fleste kan du fint varme opp igjen i ovn.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.