Er det tofu når det ikke er laget av soya? I følge burmesisk matkultur er det det, og da blir det kikert-tofu!
Blogg

Mat du kan nerde med

Nivå Enkel 1 comment

Nyttårsforsett? Bli en matnerd! For meg er det helt uaktuelt å lage nyttårsforsett-poster til dere som handler om “sunne” oppskrifter, oppfordre til å være streng med deg selv, og i det hele tatt – dere fatter. Istedet skal jeg ta det som en av dere sendte inn til meg som sitt nyttårsforsett og dele med dere, nemlig å nerde mer med mat!

Jeg synes det er et fantastisk nyttårsforsett, å bestemme seg for å bruke mer tid på kjøkkenet, gyve løs på de oppskriftene som kanskje ser litt omfattende og komplekse ut, de oppskriftene som definitivt tar litt tid, du begynner ikke på dem når du står på kjøkkenet og er sulten etter jobb. Dette er oppskriftene du bruker noen timer på en lørdag eller søndag, mens du spiller god musikk, drikker et glass vin, og gjerne deler både utfordringen og opplevelsen med en eller flere andre fine folk.

Resultatet er forhåpentligvis både god mat, ny kunnskap, nye erfaringer, nye smaker, kanskje også nye råvarer, gode minner og selvfølgelig mestringsfølelse, med koder knekt og oppskrifter gjort til dine! Dette er mine oppskrifter fra bloggen jeg vil anbefale å ta en titt på om du vil bli en skikkelig matnerd, og når sant skal sies er min andre bok, Grønnere!, også en bok for deg som vil bli en matnerd.

Alle disse oppskriftene er et resultat av min matnerding, så jeg håper disse virkelig faller i smak. Dette er noen av de oppskriftene jeg synes det er mest stas at dere bruker, for de har virkelig tatt meg lang, lang tid å utvikle, med masse, masse research og testing. Et generelt tips for alle disse oppskriftene: Les alt. Les alt godt. Handle inn, og les dem deretter på nytt, før du setter i gang, så du har en oversikt over prosessen før du starter. Da blir det mye morsommere!

Dirty Ramen

Dirty Ramen er definitivt en av mine topp-nerdeoppskrifter. Her er det kraft med alskens rare ting, her er det sopp som skal gjøres noe med, tofu som skal gjøres noe annet med, og det er nudler, det er grønnsaker, det er toppings, og du kommer til å ha endel oppvask etterpå, for sånn er det noen ganger, men altså: Her får du valuta for tiden og innsatsen du legger inn, det skal jeg tørre påstå. Og på veien kanskje du lærer noen triks?

Massaman curry med fritert tofu

Massaman curry er en type curry vi kanskje ikke er vant til som vi er til rød eller grønn curry, og synd er det, for det er min favorittcurrypaste! Denne tar egentlig ikke så lang tid å lage, men den er proppfull av spennende, nye smaker i tillegg til massaman curry, nemlig sitrongress, tamarindpaste, kokosblomstsukker, og jeg bruker korianderstilker og annet snask for å få den skikkelig god. Og prikken over i’en er å ta seg tid til å panere og fritere tofuen, for vi vet jo hva som skjer når den går oppi gryta etterpå? Heaven.

Vegansk massaman curry med fritert tofu

Rød curry med peanøttmarinert tempeh og risnudler

Ok, når vi først snakker om curry, må vi jo snakke om denne også. Denne serverer jeg med risnudler istedet for ris, og jeg bruker tempeh, som i tillegg marineres og stekes i en nydelig peanøttmarinade. Om du er ny med tempeh er dette en fantastisk måte å bli kjent med den på!

Er du nysgjerrig på tempeh? Prøv tempeh stekt i peanøttsmørmarinade!

Burmesisk kikert-tofu

Hello – her snakker vi eksperiment! Denne synes jeg er god, og ganske spesiell, når sant skal sies. Her lages det tofu – det er ikke mitt påfunn å kalle det det, det kalles faktisk det – av kikertmel. Når de er ferdige, kuttes de i skiver, stekes, og spises som snacks med en himla digg dip, om jeg får si det selv.

Er det tofu når det ikke er laget av soya? I følge burmesisk matkultur er det det, og da blir det kikert-tofu!

Chana Masala

Chana Masala er ikke vanskelig å lage, men om du tar deg tid til å lage det på denne måten, er det rett og slett en oppdagelsesferd i hvordan ulike prosesser og tweaks på dem kan gjøre stor påvirkning på en oppskrift, og ikke minst på resultatet og smaken! Jeg lager aldri en “kjapp” chana masala lenger, etter å ha knekt koden slik denne lages.

Nøkkelen til verdens beste, og veganske, chana masala er todelt: God tid. Gode råvarer.

Vegansk pho

Denne har faktisk et eget kapittel i “Grønnere”, så mye nerding går det an å gjøre her! Denne oppskriften innebærer en tur til og oppdagelsesferd i asiatiske matbutikker for å finne alle ingrediensene, og det er en stor og viktig del av matnerdingen, dere! Bor du i Oslo anbefaler jeg A-marked i Osterhaugsgate, rett ved Torggata. De har alt du trenger til denne (og mer til).

Nøye researchet og gjennomtestet: Endelig en vegansk oppskrift på ordentlig pho på Green Bonanza!

Congee (kinesisk risgrøt)

Ok, om du ikke har prøvd å spise eller lage congee, la 2020 være året hvor du tester. Det er et utrolig kult, og enkelt, konsept: Du lager risgrøt på så lav varme over så lang tid at riskornene går i oppløsning, og så koker den litt til, og så serverer du med mye umami; forvella eller stekt spinat, sopp, sesam, soya og lignende. Utrolig spennende!

Har du prøvd congee? Det er en tradisjonell kinesisk risgrøt, som er laget av kun ris og vann.

Det var det for denne gang – hva skal du nerde med i 2020?

One Comment

  1. Bettina

    Hei, digger bloggen din. Så gøy å lese at du har matnerding som nyttårsforsett. Gleder meg til å følge med :) har du testet noe særlig fritert gjær? jeg smakte det først på Hrimnir, og så så jeg det på kvelden før kvelden lille julaften (de lagde rødbet innbakt i trolldeig + fritert gjær som vegetaralternativ). Hadde vært gøy om du fant på noen oppskrifter med det, siden jeg foreløpig kun har funnet den ene på nrk.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.