Er nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus verdens beste kombinasjon? Ja, ja det er det faktisk!
Blogg

Klassikere fra Green Bonanza

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Etter snart seks år med matblogging, har det etablert seg noen klassikere. Noen gamle, noen ganske nye, men likefullt klassikere – i følge dere!

Noe av det aller beste med å drive Bonanza, er den pågående dialogen med dere, spesielt på Instagram. Å få vite hva dere liker, hva dere lager, hvordan dere tilpasser og ikke minst til hvilke anledninger dere gutser på og serverer plantebasert i når det føles litt skummelt å gjøre det, da tenker jeg at all tiden jeg legger ned i dette ikke-lenger-så-lille prosjektet mitt er verdt det. Og derfor er det dere som har definert hva som Bonanza-klassikere – ikke meg.

Linsegryte med kokosmelk, ingefær og koriander

Det går ikke an å snakke om Bonanza-klassikere uten å starte med denne linsegryta. Den har jeg lagd helt siden jeg var student og fersk veggis, og morsomt nok tok det litt tid før jeg la den ut på bloggen høsten 2014, for den var så selvfølgelig for meg at jeg tenkte at alle kan vel lage linsegryte, den trenger jeg ikke lenge ut. Det var min første aha-opplevelse når det gjelder hva dere faktisk var på jakt etter! Denne har jeg laget på popup-events, den var i min første bok, den har blitt kopiert, “stjålet” og dukket opp på en rekke steder, og det må jeg vel bare ta som et kompliment. Denne er på topp ti-lista hver eneste uke! Jeg kan også avsløre at denne kommer i en ny variant i min neste bok som kommer høsten 2020.

Så enkelt, så varmende, så godt.. Linsegryte med kokosmelk, curry, ingefær og koriander er nydelig!

Hvit pizza med potet

Hvit pizza med potet er definitivt Bonanza-klassiker nummer to. Den ble første gangen publisert her i 2015, og siden da har jeg laget en ny og plantebasert versjon. Den hvite sausen er forøvrig blitt vår faste pizzasaus, langt over tomatsaus på lista, og en annen favoritt som også ble nevnt som dere av klassiker, er en ganske ny oppskrift på pizza med hvit saus, marinert sopp og spinat. Den er en av mine favorittpizzaer uten tvil, så stappfull av umami, saftige grønnsaker og crunch.

Favorittpizzaen har hvit saus, tynne potetskiver og pinjekjerner på toppen.

Enchiladas med søtpotet og gresskarstrø

Dere liker enchiladas – det gjør jeg også! Denne ble faktisk også laget omtrent ukentlig på kjøkkenet på min forrige arbeidsplass, og var en stor hit blant alle kollegaene mine også. Denne har liksom alt: Crunch, sødme, krydder, proteiner, og lett å toppe med akkurat det som måtte falle deg inn. Jeg har begynt å lage denne med squash også, sammen med søtpotet, og det funker knallbra!

Lag veganske enchiladas med fyll av søtpotet, bønner og gresskarstrø, og ha en syrlig, deilig limesaus over til slutt!

Pasta bolognese

Jeg har intet mindre enn tre ulike pasta bolognese-oppskrifter på Bonanza, og det kan se ut som at samtlige er favoritter hos dere. Det finnes en med sopp, en med linser, og en med tofu. Om jeg skal innrømme hva som er min favoritt er det den tredje, den med tofu. Den måten å tilberede tofu som skal i saus på (den bakes i ovnen med en kryddermarinade først) har blitt en klassiker her hjemme, og vi bruker den samme sausen i lasagne. Nok en avsløring om den nye boka: Det kommer en lasagne bolognese der!

Vegansk pasta bolognese med tofu

Klassisk lasagne

Jeg vet denne har blitt en go to for mange når de skal lage plantebasert lasagne, og det synes jeg er skikkelig stas, for det har definitivt blitt min go to når jeg skal lage lasagne også. Jeg varierer tomatsausen ettersom hva jeg har av både grønnsaker og proteiner, for med den aromatiske basen, umami-råvarene og krydderne som skal i, er denne uhyre lett å bruke som restefest-utgangspunkt! I tillegg pleier jeg å lage dobbelt, og bake den i ildfaste former på en liter som har lokk, og setter dem rett i fryseren. Det er perfekt på de dagene hvor vi har lyst på noe godt, men ikke orker å sette i gang med et prosjekt!

En skikkelig god, klassisk lasagne - som er vegansk!

Moussaka

En annen form-favoritt hos dere (og meg!) er moussaka. Denne prosessen som krever litt flere steg, litt flere råvarer, og litt ekstra tid er åpenbart verdt det for flere enn meg, og det synes jeg er så utrolig koselig. Jeg synes også det er skikkelig koselig at mange av dere sender melding til meg og forteller at dere har begynt å kose dere med matlaging etter dere begynte å følge Bonanza, og det varmer hjertet mitt like mye som en god moussaka gjør. Både denne og lasagne er også typiske oppskrifter som overrasker mange av dere – trengs det virkelig ikke ost på toppen? Nei, det gjør faktisk ikke det!

Ovnsbakt blomkål og rosenkål

Jeg var tidlig ute (om jeg får si det selv) med å fronte ovnsbakte grønnsaker, spesielt kåltyper som blomkål og rosenkål. Da synes jeg det er knallkult at dere løfter dem frem som klassikere, for om jeg kan bidra til at dere elsker råvarer som kanskje ellers har vært litt trauste og kjedelige for så mange av oss, da føler jeg virkelig at jeg lykkes med min formidling av mat. Begge disse er gjengangere i vårt hjem, og tydeligvis klassikere for dere også. Den ovnsbakte blomkålen er også stjerna i denne tacoen, som også er superpoppis på bloggen. Det finnes i tillegg en oppskrift på hel, ovnsbakt blomkål som jeg også vet mange liker godt!

Blomkål i taco? Er det kødd? Niks. Ikke kødd.

Brokkolipasta

Dere elsker brokkolipasta! Vet dere hva? Den blir med i den nye boka! Dette er også en av de postene hvor oppskriften får følge av en laaang anekdote med mine minner. Ikke bare en oppskrift-oppskrift, men en historie-oppskrift, og det synes jeg er så koselig at dere liker å lese om. Denne er knallenkel å lage, og det har vel aldri føltes mer indulging å spise brokkoli enn det gjør i denne kremete, deilige fløtesausen med spaghetti og stekt sopp.

Velkommen til den metteste magen du noensinne kommer til å ha - takket være brokkolipasta!

Mushroom bourguignon

Det er kult at dere synes dette er en Bonanza-klassiker, for det er jo en klassiker seg selv. Det høres jo ikke umiddelbart ut som at sopp og litt andre grønnsaker i en gryte servert med potetmos er en hit, men denne er det, altså. Så myk, så smaksrik, så mye umami, og skikkelig regnværsmiddag. Superlett å lage er den og!

Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?

Nudler, tofu og grønnsaker med peanøttsaus

Gjennom årene har jeg laget et utall varianter og kombinasjoner med dette, både i bøker og på blogg. Mest av alt er det så uhyre enkelt å variere med hva jeg har, og det blir alltid godt. Visste du for eksempel at du kan bruke helt vanlig spaghetti istedet for hvetenudler? Det kan du! Mine favoritt-varianter er kanskje denne klassiske restefesten, disse kalde nudlene med peanøtt- og tahinisaus, nudelsalaten med grilla ananas og denne enkle med sterk peanøttsaus.

Er nudler, tofu, grønnsaker og peanøttsaus verdens beste kombinasjon? Ja, ja det er det faktisk!

Pasta med portobello og fløtesaus

Jeg simpelthen elsker at dere synes dette er en klassiker, for jeg skal lett innrømme at vi spiser variasjoner av denne relativt ofte! Om ikke med portobello, så med kantarell om det er i sesong, og hvis ikke noen av de er å få tak i, med helt vanlig aromasopp. Så enkel å lage, og så utrolig tilfredsstillende. Spesielt hvis man upper den med pinjekjerner og persille, og et glass rødvin. Da kan helgen bare komme, altså.

Luksusmat trenger ikke ta lang tid. Ikke engang når det er pasta med sopp og fløtesaus (vegansk!) på menyen.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.