Ny serie: Mia tester andres oppskrifter (og ser om hun klarer å følge dem)! Først ut: The Guardians matspaltist Meera Sodha sin oppskrift på DoubleRainbow Salad fra boka EAST.

Tid: Ca 20 min
Mengde: Middag til 2, siderett til 4

Helt siden Meera Sodha begynte å skrive spalten “New Vegan” i The Guardian, har jeg vært fascinert av matlagingen hennes. Hun henter inspirasjon fra alle Østens kjøkken på en måte få andre gjør, uten at det er kjempekomplisert eller tar lang tid. Det de derimot ofte krever, er ingredienser og råvarer som ikke er fast i mitt skap, og det blir derfor (dessverre) sjeldent til at jeg lager så mange av oppskriftene, selv om jeg alltid leser dem. Etter å ha gitt ut to kokebøker med kjøtt, ga hun ut en uten, som heter EAST – 120 vegan and vegetarian recipes from Bangalore to Bejing. Needless to say, jeg har venta på å ha tid og overskudd til å teste oppskrifter fra denne.

Jeg begynte forsiktig, med en salat ved navn Rainbow Salad, en ukomplisert råkost-salat med knutekål, rødkål, gulrot og edamame, og en dressing med klassikere som ingefær, hvitløk, lime, koriander og sesam. Den ligner i stor grad på min salat med risnudler og tofu, kom jeg på underveis. Sett bort fra at edamamen er kokt, er salaten raw, og alt du trenger for å lage den er en fjøl, en kniv eller mandolin, og en blender til dressingen, selv om det strengt tatt hadde gått helt fint å finhakke alle ingrediensene også.

Før jeg lagde denne spurte jeg følgerne mine på instastory om de trodde jeg klarte å følge oppskriften, og fikk en rungende 97% “Nei”, og jeg må jo ærlig innrømme det: De hadde rett. Jeg fulgte den ganske lenge, men i og med at vi skulle ha denne til middag, la jeg til finhakka peanøtter, rista sesamfrø og litt vårløk på toppen. Neste gang vi lager den (det blir nok en neste gang) kommer jeg til å steke eller grille soyamarinert sopp eller tofu, så den metter enda mer. Den er enkel å lage, det tar ikke veldig lang tid, og du finner så og si alle grønnsakene dyrka i Norge, med unntak av edamame, som du også kan bytte ut med sukkererter. Jeg har også gjort noen justeringer av mengde på de ulike grønnsakene.

Double Rainbow Salad

1/4 rødkål
1 knutekål
2 gulrøtter
Ca 150 gram edamamebønner (uten belg)
Ca 100 gram frisk spinat

5 ss sesamolje (toasted)
2 ss rapsolje
En håndfull koriander (en plante)
2 lime
2-3 hvitløksfedd
1 stor tommel ingefær
Salt
Chilliflak

Grovhakka peanøtter
Sesamfrø
Vårløk

Rens og finsnitt/bruk mandolin til å kutte rødkål og knutekål i tynne strimler, og gulrøtter i tynne skiver. Tin edamamebønnene ved å gi dem et oppkok før du skyller dem i kaldt vann. Bland alt i en stor bolle, inkludert spinat.

Ha sesamolje, rapsolje, koriander, limesaft, hvitløk, ingefær og en raus klype salt og chilliflak i en blender, og kjør til en glatt dressing. Smak til. Rør inn dressingen i salaten rett før servering.

Strø over sesamfrø, peanøtter og vårløk.