Saus, dipp og topping

Tzatziki

Tid 10 minutes ingen kommentarer enda

Favoritten fra sommeren 2020 – og det før kalenderen viser juli! Tzatziki har alltid vært godt, men i år er det ekstra godt. Og veldig enkelt.

Min nyeste hangups: Tzatziki. Så hangups at jeg er litt lei meg for at jeg var ferdig med boka da hangupen inntraff, for jeg skulle gjerne hatt den med der! Mer om boka kommer senere, men alt om tzatzikien, det kommer nå.

Tzatziki er en gresk dip, eller saus, som ofte serveres som en del av et slags meze-bord, eller sammen med brød, aubergine eller squash. Jeg elsker den sammen med alt fra grilla grønnsaker med saftig marinade, til pitabrød med stekte kikerter og frisk salat i. Eller sammen med bare toast og oliven, som en liten kveldssnack i sommervarmen.

Jeg har ikke lagd mye tzatziki de siste årene fordi det ikke har vært noen god plantebasert yoghurt som har vært like syrlig som de klassiske greske yoghurtene, et poeng når du lager tzatziki er nemlig syre i basen. Men nå har Oatly kommet med en havregurt ala tyrkisk yoghurt, og den er tykk og syrlig og perfekt til tzatziki!

Klassisk tzatziki lages med agurk, hvitløk, salt og olivenolje, og gjerne friske urter som dill, persille eller mynte, og kanskje også litt sitronsaft, for ekstra syre. Jeg bruker gjerne alt dette, og en kombinasjon av urtene, om jeg har dem alle sammen. Nøyaktig hvordan prosessen min er, kan du se på IGTV!

Tzatziki

Recipe by Green BonanzaCourse: Saus, dipp og topping
Tid

10

minutes

Syrlig, frisk og vegansk tzatziki på ti minutter!

Ingredienser

 • 500 gram (1 beger) Oatly Havregurt Turkisk

 • 1 agurk

 • 3-6 hvitløksfedd

 • 1 ss olivenolje

 • Sitron

 • Salt og pepper

 • Frisk dill, persille og/eller mynte

Fremgangsmåte

 • Finn frem et stort glass det går an å både lage og oppbevare tzatzikien i, så sparer du oppvask. Du trenger også en grovrasp og en sikt, samt en bolle.
 • Start med agurken. Rasp den på grov rasp, og ha den over i sikt eller dørslag sammen med en raus klype salt, og sett den over en bolle så den får renne av seg.
 • Ha havregurten over i glasset/bollen, og rasp eller finhakk hvitløk, ha i olivenolje, og sitron. Start med safta av en kvart eller halv sitron, og smak til etterhvert. Ha i en klype salt og noen runder med grovkverna pepper, dette smaker du også til med etterpå.
 • Finhakk urtene, og ha de oppi. Rør i agurken, og klem ut ekstra væske før du har den i havregurten, og blant alt sammen. Smak til med salt og pepper. Smaken av hvitløk og urter vil utvikle seg ettersom den får stå og godgjøre seg, og bli mye kraftigere etter et par timer.

Tips

 • Oppbevares på tett glass i kjøleskapet, opp til to uker. Se, lukt og smak!
 • Du kan også bruke andre grønnsaker – kokt rødbete, rå agurk og paprika for eksempel!
 • Du kan bruke andre urter om du ikke liker dill, feks bladpersille.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.