Bøkene

Ting du kanskje lurer på om MER ENN METT

ingen kommentarer enda

Oh wow! På mandag åpnet vi forhåndssalget av min tredje (!) bok, Mer enn mett: For klimasaken fra kjøkkenbenken, og responsen deres er så ufattelig god at jeg blir helt rørt!

I tillegg til å elske forsiden, tittelen, fargene og bildene – og konseptet, forhåpentligvis – har dere naturligvis en rekke spørsmål, og jeg vil gjerne prøve å svare på så mange som mulig av dem. Har du fler? Legg igjen en melding i kommentarfeltet!

Du kan fortsatt forhåndsbestille Mer enn mett hos Friskforlag.no til rabattert pris (349) og fri frakt frem til søndag 16. august. Lanseringsdato er mandag 17. august.

Hvordan er boka inndelt?

Boka består av tre hoveddeler: Før vi spiser, Det vi spiser og Restefest. Den første inneholder masse informasjon og veiledning om både bærekraftig mat, plast, emballasje, lagring, planlegging, umami, plantebasert ernæring og hvilke råvarer du møter i boka.

Det vi spiser er hoveddelen med oppskrifter. Den starter med en intro til hvordan oppskriftene er lagt opp og kan brukes, før det kommer fem deler med ulike typer oppskrifter: Faste gjengangere, friske salater, varme gryter, mettende former og raske klassikere.

Restefest starter med informasjon om matsvinn og hvordan vi kan redusere det, før du får en solid bunke restefest-oppskrifter med tilhørende resteregister som forklarer deg hvordan du kan bruke disse oppskriftene i resten av boka. Også får du fem søte desserter, også de av rester.

Jeg er ny i plantebasert matlaging, og ikke en dreven kokk. Er boka for meg?

Ja! Denne boka er for deg. Jeg vet mange spør fordi min forrige bok, Grønnere, var stappfull av nye og ukjente råvarer, retter, prosesser og teknikker, men det er ikke tilfelle her. Mer enn mett er laget for at alle som har lyst til å spise mer miljøvennlig og plantebasert, skal få det til. Du får informasjon om råvarer og prosesser tidlig i boka, og den veiledningen følger deg gjennom alle oppskriftene.

Er oppskriftene lette å bruke i hverdagen?

Ja! Det er det som har vært målet mitt, og jeg håper virkelig jeg har fått det til. Jeg har laget “oppskriftenes ti lovnader” som er kriterier alle middagsoppskriftene følger, og de handler blant annet om tidsbruk, tilgjengelighet av råvarer, mulighet for å justere både mengde og innhold, prepping, forhåndslaging, frysing, varming, og ikke minst er de mulig å tilpasse akkurat deg og dine behov. Samtidig er det meninga at det skal være skikkelig digg og næringsrikt.

Er den for oss som er travle i hverdagen?

Ja! Denne boka hjelper deg med å planlegge, preppe og spise godt i hverdagen. Hjemme hos oss fungerer det slik at vi ofte lager ferdig flere middager samtidig, og setter de i kjøleskap eller fryser til senere i uka. Alle oppskriftene i denne boka er laget for å fungere slik. Noen av oppskriftene tar litt lenger tid, men er til gjengjeld veldig lette å lage mye av. Når jeg lager lasagne, lager jeg for eksempel i to ildfaste former samtidig, og setter en i fryseren.

Er det færre oppskrifter i denne for å få plass til innhold om klima og miljø?

Nei, det er faktisk fler! Det er 88 oppskrifter i boka, og den er på 250 sider. Større enn begge mine forrige bøker, både i innhold og omfang. Innhold om klimasaken er gjennomgående, og du vil se at selve oppskriftsutformingen også henger sammen med tekstene innledningsvis.

Du kan fortsatt forhåndsbestille Mer enn mett hos Friskforlag.no til rabattert pris (349) og fri frakt frem til søndag 16. august. Lanseringsdato er mandag 17. august.

Hva skriver du om, utenom oppskriftene?

Jeg skriver om bærekraftig mat, klima, togradersmålet, lokal mat, om alle må være veganere (hint: nei), om plast og emballasje, om myter, om plantebasert ernæring, sammensetning av kosthold, råvarer som er i bruk i boka (fine lister!), flere huskelister, matsvinn, planlegging og prepping… Og veldig mye mer!

Hva er du mest stolt over ved boka?

Helt ærlig: At den endelig finnes. Dette er boka jeg har hatt lyst til å lage i mange år, og endelig har jeg fått muligheten til det. I tillegg har jeg hatt med meg et helt fantastisk solid team som har gjort boka skikkelig fin og god, og jeg har tatt alle matbildene selv denne gangen. Det er jeg også ganske stolt av!

Hvordan er Mer enn mett ulik de andre bøkene dine?

På flere måter! I all hovedsak fordi konseptet er så mye større, og ikke minst sirkulært, noe som er tydelig gjennom hele boka. Alle oppskriftene er der fordi de oppfyller kriteriene til målet om å lage en bok som gjør det lett å handle, planlegge og spise mer miljøvennlig i hverdagen. Jeg har jobbet masse med å forenkle oppskrifter for å minimere både tid, utstyr og stress, og samtidig lage de sånn at det er lett for dere å tilpasse og justere etter hva dere har av råvarer, hvor mye dere vil lage, og når dere vil lage og spise dem. Kort sagt: Dere som skal bruke den har stått svært langt fremme i pannebrasken gjennom hele denne prosessen!

Er det andre oppskrifter enn på bloggen?

Både ja og nei! Gjennom hele denne bokprosessen har jeg ved flere anledninger spurt alle følgerne mine om hva som er deres favoritter og hvorfor, og grunnen til det var at jeg ville ha med deres hverdagsfavoritter og klassikere i boka. De er delvis forenklet og tilpasset slik at de passer bokas mål, og de er selvfølgelig renskrevet og fått nye bilder til boka. I tillegg er det masse nytt! Masse! Nye favoritter, håper jeg.

Er det barnevennlige oppskrifter?

Veldig vanskelig spørsmål å gi et generelt svar på, for alle barn er jo så forskjellige! Men alle oppskrifter er jo selvfølgelig prøvespist av både egne og andres barn under testingen, og flere venner med barn har fått tilsendt oppskrifter for å teste dem. Både om alle liker dem, men også om de funker å lage med småbarn rundt beina!

Er oppskriftene studentvennlige?

Ja! Det er de. Her kan du bruke mange råvarer som du kjøper i større kvanta som linser og belgfrukter, og du kan justere grønnsakene og andre råvarer etter hva du har (og hva du vil bruke penger på). Viktigst i svaret er allikevel at det er mat som metter deg og gir deg masse næring gjennom en studenthverdag! Jeg spiste litt for mye spaghetti i min studietid, og skulle i ettertid ønske jeg spiste litt mer ordentlig mat i hverdagen. Her kan du lage opp masse (suppe, for eksempel), fryse i porsjoner og ta med på skolen til lunsj også.

Er alle oppskriftene veganske?

Ja, det er de, akkurat som de tok andre bøkene og bloggen siden 2015. Når det er sagt er jeg også tydelig på at det er helt opp til deg hvordan du justerer og tilpasser etter hva du selv ønsker å spise.

Er oppskriftene lette å gjøre glutenfri?

Mange av oppskriftene har ikke gluten i seg i det hele tatt, og de fleste som har det, har det i form av pasta, lasagneplater, brød eller lignende hvor du lett kan bytte ut med det du kan spise. Enkelte oppskrifter har hvetemel som ingrediens, og de er jeg også ganske sikker på at kan byttes ut med andre råvarer, men der er ikke jeg ekspert. Det er kun to oppskrifter på bakst med hvete.

Er oppskriftene lette å tilpasse for en med nøtteallergi?

Det samme gjelder med nøtter som med gluten, det er stort sett brukt som topping eller tilsetning, og er sjeldent en hovedingrediens. Der kan de byttes ut med frø eller kjerner, eller droppes. Det er et par sauser med en håndfull nøtter i, men de er der for næringsinnhold og ikke for funksjon, så der kan de droppes eller byttes ut med frø eller kjerner.

Du kan fortsatt forhåndsbestille Mer enn mett hos Friskforlag.no til rabattert pris (349) og fri frakt frem til søndag 16. august. Lanseringsdato er mandag 17. august.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.