Brød og bakst

Bonanzabrød (100% eltefritt og fool proof!)

Tid 50 minutes Nivå 17 comments

Her er den – oppskriften på det etterhvert sagnomsuste Bonanzabrødet!

Hvis du ikke skjønner hva jeg snakker om når jeg snakker om Bonanzabrødet, kan jeg fortelle at det er en uhyre enkel brødoppskrift som gir skikkelig gode brød hver eneste gang, som jeg lagde på IGTV for noen uker siden. Bakgrunnen for Bonanzabrødet er som følger:

 1. Jeg hater (!) å ta på deig. Jeg vil ikke engang få det på hendene, så jeg vil ikke brette eller noe som helst, slik mange eltefrie oppskrifter faktisk krever.
 2. Jeg vil ikke ha mel på benken heller, for det er så utrolig kjedelig å vaske opp igjen etterpå.
 3. Jeg ville ha et brød som ikke krever “trinn to”-innsats. Det betyr at jeg gjerne setter brødet på kvelden før jeg legger meg (trinn en), men at jeg ville slippe å etterheve og røre i ting på trinn to, altså morgenen etter.
 4. Det måtte være fleksibelt nok til å bruke det jeg stort sett har av mel, og sånn at jeg kan tilpasse etter hvor grovt jeg vil ha det.
 5. Det må gå fort nok og være enkelt nok til at jeg gidder å gjøre det annenhver dag.

Resultatet er et brød som er enkelt å bake, med deilige bobler, saftig som få, sprø skorpe, og som holder seg kjempefint i flere dager. Etter en uhyre mengde brød – vi baker dette omtrent annenhver dag, for det bakes som ett og ett brød, har jeg gjort meg en hel del erfaringer. De får du under oppskriften.

NB! Bildene her er av ulike Bonanzabrød – de blir ulike hver gang, men alltid gode!

Bonanzabrød (100% eltefritt og fool proof!)

Recipe by Green BonanzaCourse: BrødDifficulty: Superlett
Mengde

1

brød
Preppetid

5

minutes
Steketid

50

minutes
Hevetid

12

timer

Bonanzabrødet gjør at du aldri trenger å kjøpe et kjøpebrød noensinne igjen, samtidig som du bruker minimal innsats på å bake skikkelig godt brød så ofte du bare vil.

Ingredienser

 • Vanlig variant
 • 400 gram siktet hvetemel

 • 100 gram sammalt hvetemel

 • 1/4 ts tørrgjær

 • 1 ts salt

 • 4,5 – 5 dl kaldt vann

 • Frø og kjerner til topping

 • Glutenfri variant
 • 50 – 70 gram havregryn

 • 30 gram frø (valgfritt)

 • 200 gram fin glutenfri melblanding

 • 250 gram grov glutenfri melblanding

 • 10 gram fiberhusk

 • 1/4 ts tørrgjær

 • 1 ts salt

 • 570 gram vann

Fremgangsmåte

 • Rør sammen mel, gjær og salt, før du rører inn vann. Du trenger ikke røre mer enn at deigen henger sammen, og den kommer til å være våt. Sett på lokk, og la den stå på benken i mellom 8 timer og et døgn.
 • Ta av lokk, bruk en flat sleiv eller deigskrape, og brett deigen inn fra bunn/kant og over (om du synes dette høres rart ut, se IGTV-filmen).
 • Finn frem en ildfast form i maks 20×25 cm størrelse, eller en brødform. legg i et bakepapir, og bruk deigskrapen til å helle brøddeigen over. Strø over et tett lag med frø og kjerner.
 • Sett brødet inn i kald ovn, skru på 200 grader, og la det stå i 60-90 minutter hvis du baker i brødform, og rundt 40-50 minutter hvis du baker i flat ildfast form. Det blir gyldent før det er ferdig, på grunn av kald ovn. Dunk under, det skal være en hul lyd. Om du er usikker på om det er ferdig, la det stå litt lenger. Ta brødet ut, fjern bakepapiret, og la det stå til avkjøling på rist.

Tips

 • Oppbevares helst med skjæreflaten ned i en trefjøl, eller i tøypose.
 • Dette glutenfrie brødet har ikke jeg bakt selv, men en av dere lesere sendte det inn, jeg har videredelt, og jeg har fått meldinger fra flere som har bakt det med stort hell! Bonanzafolk er virkelig de beste. Takk til Kaja for dette! Fremgangsmåten er lik.

Triks og erfaringer

Jeg har gjort meg mange erfaringer med dette brødet, og fellesnevneren er: Det aller, aller meste går veldig bra. Deigen blir smidig og lett å jobbe med når den får stå i fred så lenge.

Bonanzabrød med surdeig

Ja, det går helt fint å bake bonanzabrød med surdeig! jeg bruker ca 100 gram surdeig på 650 gram mel, men du kjenner din surdeig best. Deigen bør være litt fastere enn den er med gjær, men du trenger fortsatt bare røre den sammen med sleiv/deigskrape. Jeg venter en times tid med å røre inn salt, før jeg lar den heve dagen/over natta. Deigen kan gjerne brettes med hånd eller deigskrape noen ekstra ganger før steking, men det er ikke nødvendig for godt resultat.

Hvilke typer mel?

Brødet tåler godt ulike typer mel, men det må være i en balanse som gjør at glutenet i hveten klarer å heve deigen. Jeg har også erfaring med at brødet varierer ettersom hvilke melprodusenter jeg bruker, selv om melet er det samme (siktet/sammalt). Du kan bruke andre typer grov mel enn sammalt hvete. Det utgjør også en forskjell om det grove melet er siktet, eller grovere kvernet. Du kan også øke andelen grovt, men ikke mer enn 50% av total melmengde – ideelt sett siktet sammalt, om du har det. Du kan også bruke kun siktet hvetemel. Brødet er også bakt med 100% spelt, da med siktet og siktet sammalt i ulike kombinasjoner.

PS! Jeg har fått meldinger fra flere som har bakt det med 100% grovt mel med hell, men det har jeg ikke forsøkt selv enda.

Hva slags bolle?

Jeg får mange spørsmål om hva slags bolle jeg baker i, og det jeg foretrekker er en stor bakebolle med flat bunn med stor diameter. Da er det både større flate for brødet å boble på, og det er lettere å brette. Husk lokk!

Hva slags form?

Jeg baker mine i små ildfaste former av stål, eller i brødform. I ildfast form får brødet større overflate med frø. Det går an å bake det i form av keramikk/glass også, men stål gjør brødet sprøere i skorpa. Hvis jeg baker det i en liten brødform bruker jeg 500 gram mel, og hvis jeg baker det i en stor variant bruker jeg opp mot 750 gram.

Hva slags frø?

Jeg baker disse med både gresskarkjerner, solsikkekjerner og sesamfrø. Sesamfrø på til slutt, da fyller den mellomrommene mellom de større frøene.

Brødet sprekker opp?

Ja, min erfaring er at det gjør det med enkelte meltyper. Det skjer oftere med landhvete enn vanlig hvete, for eksempel. Det er vanlig at brød gjør det, og i og med at denne deigen er såpass våt når den går i kald ovn, er den ikke så lett å skjære fine snitt i med skalpell. Sånn er det. Smaker godt uansett.

Har du bakt det med ….?

Nei, jeg har ikke bakt brødet med alle slags kombinasjoner, og det kan hende nettopp du har lagd en kombinasjon som ingen har lagd. Det er bare fint! Prøv deg frem!

Kan oppskriften dobles?

Ja, det kan den – så lenge du har en litt større ildfast form! Jeg har ikke prøvd å dele opp deigen av den grunn at den såvidt brettes sammen før den helles over i form, og har vært redd for at den da trenger mer bearbeidelse – men det kan hende jeg tar feil. Jeg baker den ofte med 750 gram mel, altså 1,5-standardoppskrift, da holder brødet til oss tre i to dager.

17 Comments

 1. Inger W.

  Jeg har et triks hvis du vil ha ferskt brød til frokost: jeg forhever i kjøleskapet (i stedet for på benken), så gjør jeg akkurat som deg, heller deigen i form, og lar den stå i kald ovn om natten. En time før jeg skal ha nybakt brød setter jeg på ovnen (det vil si, jeg har sånn ovn som kan skru seg på selv før jeg våker), og – volia! Nybakt brød til frokost! Jeg lager det iblant også litt grovere en ditt (like mye siktet hvetemel og sammalt f.eks landhvete, eller spelt), det fungerer også helt fint.

  • Høres kjekt ut, men det tar jo ikke noe mindre tid på den måten, enn min måte – med mindre man har ovn som skrur seg på av seg selv :)

  • Neida, tar ikke mindre tid, men jeg slipper å hanskes med deigen om morgenen (og kan få samboer til å vaske bakebollen allerede om kvelden – jeg gjør nemlig som deg på det området også). :-) Takk for nok en god oppskrift!

 2. Bente Lillebuen

  Hva er IGTV filmen -hvor finner jeg den??
  Fikk lyst til å prøve dette brødet.
  Mvh Bente

  • Vigdis Alice Angell

   Lurer også på det samme – hva er IGTV filmen og hvor er den? Har prøvd google – som heller ikke klarer å finne den ;-)

  • Hei, det går an å klikke på der det står IGTV, og da kommer du rett til den. :)

 3. Hildegunn

  Hvor i ovnen steiker du brødet?

 4. Charlotte

  Er det viktig at deigen oppbevares i bolle med lokk? Kan man ha bolle med kjøkkenhåndkle over?

  • Det er viktig at den ikke blir tørr, og den står såpass lenge at det må være mer tett enn et håndkle sørger for :)

 5. Gøril

  Hele familien min elsker brød oppskriften din!
  Helt genialt
  Har ei på 3 år som synes skorpen blir litt for hard, har du noen tips for det..?
  Eventuelt oppbevaring slik at den ikke blir så hard?

  • Hei! Så utrolig hyggelig. Skorpa blir mykere av å oppbevares tett, feks i en brødpose :)

 6. Heidi Stokkan Rasmussen

  Heisann. Har du et glutenfritt alternativ?

 7. Yo! Kan jeg bruke jerngryte til steking? Typ Sabor/ La creuset med bakepapir i?

  • Ja, det tror jeg skal gå helt fint – men den bruker jo lenger tid på å varmes opp, så det kan hende steketiden blir lenger også.

 8. Knallbra brød!

 9. Maria

  Hvilken innstilling bruker du på ovnen, varmluft eller over og undervarme?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.