Taco fra Grønnere (Mia Frogner) 2018
Middag

Fritert potet-taco fra Grønnere

Tid 1 Hours, 00 Minutes Nivå Medium 2 comments

Potet i taco? jajamensann, og ikke bare det, men det er fritert også! Så himla godt da gitt. Denne oppskriften er fra min andre bok, Grønnere.

Jeg har lyst til å dele noen oppskrifter fra bøkene mine med dere fremover, fordi det er så mye godt i dem, fordi vi trenger litt påfyll og jeg vil jo såklart vise frem bøkene mine! Jeg er ikke så flink til det, innser jeg, å vise frem bøkene mine, men nå. Nå skjer det.

Grønnere! er en bok som handler om å lage litt uvant mat med litt uvante råvarer sammen med mennesker du liker og er glad i. Jeg tror på at mat i sosiale settinger gjør oss glade, og nå, når så mange av oss er så mye mer hjemme, kan det å være sammen på kjøkkenet og lage nye ting by på litt ny, frisk input – jeg er neppe alene om å kjenne på behovet for det! Boka er delt inn i kapitler etter tema og matkultur, så det er et helt kapittel om taco, og det er der denne oppskriften kommer fra. I tillegg til fritert potet-taco finner du pico de gallo (rå tomatsalsa), salsa roja (grilla tomatsausa), tomatris, favoritten kålsalat med koriander og lime (!), en kremete saus med chipotle, guacamole med mango, refried beans og røykt, marinert sopp. Om du har boka finner du oppskriften på side 187, og om du ikke har boka kan den kjøpes her!

Innledningvis i kapittelet, som lett ironisk heter Fredagstaco, skriver jeg om at den norske tacoen har endt opp som lite autentisk takket være mangel på råvarer på 80- og 90-tallet. I Mexico brukes det ikke ferdigfriterte skjell, men små lefser av mais eller hvete. Og en taco den kan være så mangt, men det den alltid består av, er ulike typer fyll og topping som fungerer godt sammen – ofte bare to eller tre toppings. I kapittelet finner du mange, og du kan lage noen, eller bare en, eller alle! Om de friterte potet-tacosene har jeg skrevet at de er en liten ode til mormor, fordi basen er god, gammeldags potetmos, smaksatt med gode ting, før den brettes inn i små lefser som frityrstekes til perfeksjon. Litt slaw, salsa og saus, og du er klar for fredagstaco!

Taco fra Grønnere (Mia Frogner) 2018

Fritert potet-taco fra Grønnere

Recipe by Green BonanzaCourse: MiddagCuisine: MexicanDifficulty: Medium
Antall

10

stk
Tid

1

hour 

Ingredienser

 • 450 gram kokefast potet

 • 3-4 hvitløksfedd

 • 3 ss olivenolje

 • 1/2 – 1 ts chilliflak

 • 1/2 – 1 ts pepper

 • 1 ts malt spisskummen

 • Salt

 • 10-12 små lefser (gjerne av 100% mais)

 • Nøytral olje til frityr

Fremgangsmåte

 • Vask potetene. Du trenger ikke skrelle dem om de har tynt skall. Kutt opp potetene i store terninger, ha dem i en kjele med vann, og kok opp. La koke til de er møre, ca. 15 minutter. Hell av kokevannet, og la dem dampe av i et par minutter.
 • Rasp hvitløk, og ha den i potetkjelen sammen med olje, spisskummen, chili, pepper og en god klype salt. Bruk en sleiv eller potetmoser, og lag en grov potetmos av det. Ha eventuelt oppi mer olivenolje om det trengs. Smak til med salt og pepper.
 • Legg en spiseskje med potetfyll på halvparten av hver lefse, og brett over. Bruk hendene og klem godt sammen. Pass på at det ikke er potetfyll utenfor lefsene.
 • Fyll nøytral olje 5–6 cm opp i en gryte med tykk bunn og lokk (dette er viktig når du skal frityrsteke). Test varmen ved å stikke en trepinne ned i bunnen – dersom det umiddelbart bobler rundt den, er det varmt nok.
 • Vær ytterst forsiktig, og frityrstek én og én potettaco i kjelen. Bruk redskaper av tre eller metall, ikke plast. Snu tacoene etter et par minutter, og stek til de er gylne på begge sider.
 • Legg de ferdigstekte tacoene på en tallerken med kjøkkenpapir. Dander topping oppå, server, og spis!

Tips

 • Når du skal lage mat med frityr, må du være ekstremt forsiktig. Sørg for å ha et lokk i nærheten, og vær forsiktig når du legger mat ned i gryta, og når du tar det opp. Oljebrann slukkes ikke med vann!
 • Det kan hende at lefsene slipper litt potetfyll, som blir brunt i kjelen. Det gjør ingenting, men du kan fiske det ut forsiktig ved hjelp av en finmasket øse.
 • Server gjerne med klassisk taco-tilbehør – salsa, guacamole, rømme, og en digg salat!

Denne oppskriften er fra boka Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden, skrevet av meg, utgitt på Cappelen Damm i 2018. Foto fra boka: Josefin Linder

2 Comments

 1. Frida

  Så gøy at du deler flere oppskrifter fra bøkene! jeg har alle tre, og de brukes ukentlig. En oppskrift fra “Grønn Bonanza” som jeg synes fortjener å komme på bloggen er Black Pepper Tofu, for den er så innmari god! Anbefaler den til alle som er skeptiske til tofu :)

  • Så utrolig hyggelig å høre! Er helt enig i at Black Pepper Tofu fortjener å komme på bloggen, den står på lista mi og!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.