Middag

Umami-ramen

Tid 30 minutes Nivå Enkel 6 comments

Her er det lag på lag på lag på LAG med umami! Denne krever noen ingredienser du kanskje ikke bruker til vanlig, men til gjengjeld er de fermenterte eller tørket, og holder seg godt og lenge om du går til innkjøp.

Mengde: 2 porsjoner
Tid: 30-40 min

For et par år siden lagde jeg Dirty Ramen, og den ble en instant klassiker for så mange av dere Bonanza-folk! Den dukker opp hele tiden på instagram, og jeg får masse meldinger om den. Det gjorde meg først litt overrasket, for ramen tar litt tid og krever litt odde ingredienser, men så slo det meg at det er jo selvfølgelig fordi ramen er sjukt godt, og vi alle var litt sultefora på en norsk ramen-oppskrift. Det var derfor på tide med en oppfølger!

Dirty Ramen tar litt tid, fordi både krafta og toppingene er litt tidkrevende prosesser. Her har jeg droppa det som tar lengst tid, og legger energien på krafta, så kan dere brukte lang eller kort tid på toppingen, alt ettersom hva dere har lyst på. Både tofuen og soppen fra Dirty Ramen kan helt fint brukes i denne også! Utgangspunktet for begge er likt, men denne skiller seg ut ved at jeg bruker en fermentert chilli bean paste (Toban Djan / Dobanjiang / La Tobanjiang) i tillegg til miso. Denne pleier å være lett å finne på grønnsaksbutikker, men om du ikke vil ta turen ut, kan du bruke en annen chilli paste istedet, enten gochujang eller sriracha, eller noe annet – men det er en fordel for smaken at den er fermentert.

Når det gjelder miso er denne også fermentert, ofte av soyabønner eller av ris. Jeg brukte Hatcho Miso, en kraftig rød type, men både mørkere og lysere varianter går like fint. Det er vanlig å bruke sake i kraft, den kan du erstatte med en hvitvin. Kombu dashi er en kraft laget av tørket shiitakesopp og kombu (en type tørket tang), men om du ikke har disse ingrediensene kan du droppe den, og bruke mer havremelk. For ja, i denne krafta er det nemlig havremelk! Det er vanlig å bruke soyamelk i kraft, og havre fungerer like bra.

Om du har alle ingrediensene og har lest oppskrifta, tar ikke denne mer enn halvtimes tid å lage, selvfølgelig avhengig av hvilke grønnsaker du går for, og om eller hvordan du vil forberede dem.

Umami-ramen

Recipe by Green BonanzaCourse: Middag
Mengde

2

porsjoner
Tid

30

minutes

Ingredienser

 • Til servering
 • 2 porsjoner ramen-nudler

 • Grønnsaker etter ønske: Sopp, løk, mais, bok choi, tofu i terninger

 • Topping: Nori, grønn del av vårløk, sesamfrø, kimchi

 • Kraft
 • 1 stor tommel fersk ingefær

 • 4 fedd hvitløk

 • 2-3 vårløk, hvit del

 • 1 ss sesamolje

 • 2 ss sake (eller hvitvin)

 • 1 ss fermentert chili bean sauce (Toban Djan / Dobanjiang / La Tobanjiang)

 • 1 ss soyasaus

 • 1 ss misopaste

 • 2 ss ristede sesamfrø, kvernet

 • 5 dl havremelk eller usøtet soyamelk

 • 2,5 dl kombu dashi (se under – kan sløyfes)

 • Salt og pepper

Fremgangsmåte

 • Kombu dashi
 • Har du kombu og tørket shiitake? Isåfall starter du med å lage kombu dashi. Legg et lite kombu-flak og et par tørket shiitake i en liten kjele med 3 dl vann. La den stå (ikke sett på plata) en halvtimes tid. Denne ferdigstiller du mens du holder på med resten av krafta etterpå, da skal den varmes opp til den nærmer seg kokepunktet, før du tar ut sopp og kombu. Disse skal ikke koke.
 • Kraft
 • Om du har sesamfrø som ikke er rista, som er tilfelle med de fleste typer vi får kjøpt på butikker her, starter du med å riste noen gode skjeer sesamfrø i en tørr panne. Det går fort, så pass på at det ikke brenner seg, rist på panna underveis. La de avkjøle seg litt, før du tar to spiseskjeer av frøene i en morter eller liten kvern eller matmølle. Det trenger ikke bli helt finmalt mel.
 • Før du lager selve ramenkrafta, er det lurt å forberede alt på forhånd. Finhakk ingefær, hvitløk og den hvite delen av vårløken, og ha de liggende klart. Finn frem ristet og kvernet sesamfrø, sauser og paste, og havremelk. Sett alt klart.
 • Ha sesamolje i en gryte, sett på medium varme, og ha i vårløk, ingefær og hvitløk. La det surre så det blir blankt, men ikke nærmer seg karamellisert.
 • Ha deretter oppi chillipaste og misopaste, og rør hele tiden, så det ikke brenner seg.
 • Når alt er blandet, har du i sake/hvitvin, og lar det koke inn. Ha deretter oppi sesamfrø og soyasaus, bland sammen, og spe med havremelk.
 • Ha til slutt oppi dashi-kraften, og la krafta nærme seg kokepunktet – den trenger ikke fosskoke.
 • Kok ramen etter anvisning på pakka, og gjør det du vil med topping – jeg synes umami-rike grønnsaker som sopp og løk fortjener en runde i panna på høy varme med litt sesamolje før den går i bollen.
 • Legg opp ramenbollen med først nudler, deretter kraft, og grønnsaker og topping til slutt.

Tips

 • Lyst til å pimpe toppingen? Sjekk ut oppskriften på Dirty Ramen, og bruk tofu og sopp derfra!

Tags

6 Comments

 1. Malena

  Ser fantastisk godt ut! Denne skal jeg prøve til helga:) Hvor er ramenbollene fra, forresten? De ser ut til å være akkurat passe dype!

 2. Thale

  Denne så digg ut! Skal testes! Forresten, hvor er oktoberfavorittene? Elsket september-innlegget.

 3. Hanne

  Denne spiste vi i dag, og den er virkelig nyyydelig!!!! Ble akkurat litt for sterk for yngstemann, men da var det jo masse godt tilbehør å spise til nudlene Kjæresten, som elsker å spise på Koie ramen, sa at denne smakte helt “proft” Tusen takk, og god lørdagskveld!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.