Latmannslasagne fra Mia Frogners Mer enn mett
Middag

Latmannslasagne fra Mer enn mett

Tid 30 min Nivå Enkel 5 comments

Denne er en av mine favoritter fra Mer enn mett: Perfekt hverdagsmiddag, perfekt for å bruke opp rester av diverse, og utroooolig tilfredsstillende å både lage og spise.

Da jeg innså at det ble en ny lockdown, bestemte jeg for å dele oppskrifter fra bøkene mine med dere som en liten gave dere kan pusle med hjemme. Hittil har jeg delt en oppskrift fra hver av de første bøkene mine, fritert potet-taco fra Grønnere og black pepper tofu fra Grønn Bonanza, så det skulle jo bare mangle at jeg delte en fra min nyeste bok Mer enn mett også! Jeg har valgt meg ut latmannslasagne – retten som startet som en kjapp middag jeg skulle rekke å lage mens jeg skrev kokeboka, som selvfølgelig og naturligvis endte opp med å bli med i boka.

Latmannslasagne er akkurat det du tror den er: Lasagne for de late, uansett om det er menneskene eller dagene som er late. Der er en klassisk lasagne består av minst to sauser, ofte en rød og en hvit, som begge skal kokes og røres og ordnes før alt legges forsiktig lagvis med lasagneplanter, er denne en mer heisa-variant. Her er det ikke lasagneplater, men småpasta som kokes mens du ordner resten. Tomatsausen er superenkel, eller du kan bruke en ferdigsaus på glass for de ekstra late dagene. Den hvite sausen er plantebasert fløte som røres sammen med litt gode krydder og næringsgjær, og så helles alt over i en ildfast form som går i ovnen for en liten runde gratinering.

I tillegg til å være superenkel og rask, er latmannslasagnen, som de fleste andre oppskrifter i Mer enn mett, ideell for å bruke opp rester. Har du diverse grønnsaker? Stek dem i gryta før tomatene går oppi. Har du litt farse eller andre lignende produkter? Gjør det samme. Har du ovnsbakte grønnsaker som er rester fra en annen middag? De også! Dette er absolutt en utgangspunkt-type oppskrift som er god i seg selv, og som kan varieres i det uendelige uten at konseptet forsvinner. Kult, eller hur?

Latmannslasagne

400 gram småpasta
Evt not parm til topping

1 gul løk
3-4 hvitløksfedd
200 gram plantebasert farse eller linser
2 bokser grovhakkede tomater
2 håndfull spinat eller grønnkål (kan sløyfes)
1/2 ts chilliflak
1-2 ts tørre urter, feks oregano og basilikum
1 ts sukker
Olivenolje

6 dl (to bokser) plantebasert matfløte
1 dl næringsgjær
1/2 ts salt
1 ts grovkverna pepper


Finhakk løk, og la den surre med en klype salt og litt olivenolje i en stekepanne eller vid gryte i 2–3 minutter. Finhakk hvitløk, og ha den i sammen med tørre urter. La det surre et par minutter. Ha oppi farse, og la den bli gjennomstekt før du har oppi tomater og sukker. Skyll ut av tomatboksene med litt vann, og ha det i gryta. Bruker du linser, har du i dem sammen med tomatene. Om du har hele tomater, bruk en sleiv og mos dem litt. La det koke opp.

Kok pastaen et par minutter kortere enn det som står på pakka. Hell av vannet, og bland inn tomatsausen og eventuelt frisk basilikum.

Visp sammen plantebasert fløte med næringsgjær, salt og pepper.

Ha pastaen over i en ildfast form, og hell den hvite sausen over. Om du har «not parm», strø over et tynt lag på toppen. Bak pastaen i ovnen i rundt 20 minutter, til den er sprø i kantene og bobler godt.

5 Comments

 1. Johanne

  Jeg er student i et utland hvor plantebasert fløte kan være noe utfordrende å finne, noen tips til hvordan best lage den med tomatsaus isteden for hvit saus?:) takk for heherlig blogg!

  • Hei! Den lages jo med begge deler, så du kan fint øke væskemengden med et par dl i tomatsausen og gratinere den uten den hvite. Eller du kan kjøre en stor håndfull usaltede cashewnøtter i blender med et par dl vann og krydre likt som den hvite sausen i oppskriften :)

 2. Joohi

  Takk for en fin blogg. Har et spørsmål vedrørende næringsgjær : skal den varmebehandles mtp at b vitaminene er overfølsom for varmebehandling?

  • Her fungerer næringsgjær som smaksforsterker, ikke vitamintilskudd. Du har rett i at vitaminene forringes ved varmebehandling :)

 3. Marit

  Kjempegod og enkel oppskrift! Denne lager vi nok igjen.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.