Bøkene

Gi en kokebok i julegave!

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

En kokebok i julegave er kanskje noe av det som er finest å både gi og få, hvis det er riktig person som får riktig bok, sånn at den faktisk brukes, og fører til masse ny inspirasjon og matglede hjemme hos mottagerne. Her er litt om mine egne bøker, forskjellene på dem – og også tips om noen andre bøker jeg synes du med fordel kan gi bort!

Foto: Mari Hult

For to år siden, da jeg ga ut Grønnere, skrev jeg en sammenligning av de ulike bøkene mine, og det tenker jeg kan være fint å gjøre i år også, når det er en tredje bok inn i miksen. Men først vil jeg tipse om at Mari aka Vegetarbloggen, min gode venninne og kokebok-kollega, har skrevet en fabelaktig gjennomgang av sine egne, mine og vår felles venninne Jane, som står bak Veganmisjonen, og lagt ved lenker til alle utgivelsene våre. Den finner du her!

Mer enn mett (2020)

Mer enn mett er min tredje bok, og det er jo ganske sprøtt at jeg har gitt ut tre bøker med bare to års intervaller mellom. Denne boka er mitt hjertebarn, det er boka jeg alltid har hatt lyst til å lage: En bok som ser på det større bildet, sammenhengen mellom det vi spiser, det vi kaster og hvordan det hele påvirker miljøet og jorda vi bor på.

Mer enn mett er delt i tre: Et kapittel med tekster, tips, triks og råd til hvordan organisere kjøkken, handling, matlaging for mest mulig miljøvennlig kjøkken, og masse informasjon om råvarer, smaker, næring og mine beste triks for å få mest mulig ut av grønnsakene. I tillegg er det over 60 oppskrifter på middagsmat, og det er et eget kapittel om restemat.

Godt.no har vurdert boka til å være en av årets beste julegaver, og skriver om den at den er den perfekte gaven til den unge, klimabevisste kokken som vil gjøre varige endringer i matveien. «Når alt kommer til alt, så blir du kanskje motivert til å droppe kjøttdeigen, for du oppdager trolig at latmannslasagnen til Frogner er både bedre og enklere å lage enn ferdigkitet du drev med før», sier de. Jeg mener naturligvis at den er den perfekte gaven til voksne også.

Du kan kjøpe Mer enn mett fra Frisk Forlag, Ark eller Norli.

Foto: Mari Hult / Vegetarbloggen.no

Grønnere! (2018)

Min andre bok har fortsatt fokus på råvarene, men kanskje i enda større grad på å utforske ulike smaker. I tillegg er den bygget opp helt annerledes. Her er hvert kapittel en håndfull oppskrifter som henger sammen i smaksprofil og opprinnelsessted, fra jorda rundt. Du kan lage en og en, eller lage flere og sette sammen et måltid eller et skikkelig stort festbord. Denne boka har også fokus på det sosiale, på å lage mat sammen, og på å tørre å utfordre seg selv littegrann. Kompleksiteten er litt høyere på enkelte av oppskriftene, men stort sett er de forholdsvis lette å lage, til tross for at de kanskje er nye og litt fremmede.

I likhet med den første boka er det mye tekst som kan leses med en kopp kaffe i denne også, om mat som møteplass og felles, sosial aktivitet som binder oss sammen, som skaper minner. Også i denne er det en grundig innføring i ulike råvarer som går igjen i boka.

Eksempler på oppskrifter fra boka er dumplings, bao buns, vegansk ball, indiske gryter, ulike brød og pålegg, buddha bowl-varianter, en rekke meze-oppskrifter og taco-retter som refried beans og fritert potet-taco.

Du kan kjøpe boka hos feks Ark eller Norli.

Grønn Bonanza (2016)

Min første bok har fokus på grønnsakene og råvarene. Både de mest kjente som potet, tomat og gulrot, men også de litt mer ukjente for mange, som tofu og linser. Hvert kapittel er bygd opp rundt hver sin råvare, og viser deg hvor stor bredde de ulike råvarene faktisk har, når man tør prøve litt nye ting. Denne boka passer kjempefint til alle som har krav til maten skal smake godt, men som kanskje ikke er kjempevant til å lage noe annet enn det de pleier. Den er ellers ganske klassisk bygd opp, med hele oppskrifter som kan brukes hver for seg, enkelt og greit.

Jeg er jo også et skrivende menneske, og boka har flere essays og artikler, om alt fra det å vokse opp med besteforeldre på gård til hvordan du kan bruke opp alle rester for å ikke kaste mat. Boka inneholder også oppslag over råvarer og utstyr jeg tror kan trenge en forklaring.

Eksempler på oppskrifter i boka er ulike pizzaer, linsegryter i flere varianter, falafler i flere varianter, nøttesmør og nøttemelk, chili sin carne, ulike pastaretter, tofu-klassikere og linsekaker.D

Du kan kjøpe boka blant annet hos Ark og Norli.

Jeg håper du som gir bøkene mine i julegave føler du har gitt bort en gave som betyr noe for den som får den, og jeg håper du som får den, føler at du får en gave som passer inn i livet og hverdagen din. God førjulstid, godtfolk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.