1. Vask agurken, og kutt av endene. Kutt den i fire like store deler, så du har fire «vedstubber», og del deretter hver del i to på langs, og deretter i to på langs igjen, så du sitter igjen med tykke agurkstaver. Legg dem med snittflaten ned på skjærefjøla, legg knivbladet mot skallet og trykk ned med den frie hånda. Skallet sprekker opp litt, og frøene knuses og fjernes fra agurken – det er meninga. Gjør det med alle agurkstavene. 2. Legg agurken, minus alle frøene som ligger igjen på fjøla, i en sikt eller et dørslag over en bolle. Strø over 1 ts salt og 1 ts sukker, og la det stå og renne av seg i minst en halvtime, eller opptil fire timer (da i kjøleskap). Ikke dropp dette punktet! 3. Bland sammen ½ ts salt, ½ ts sukker, riseddik, sesamolje og soyasaus i en liten skål, og visp til sukkeret og saltet er løst opp. Finhakk hvitløk, og legg til side. 4. Når agurken er ferdig avrent, rist godt på dørslaget så all væsken blir borte, og ha agurken over i en serveringsbolle. Hell over dressingen, og smak til med hvitløk og chiliflak. Strø over sesamfrø til slutt.
Salat

Kinesisk “smashed” agurksalat fra Grønnere

Tid 10 minutes Nivå ingen kommentarer enda

Dette er en av mine favoritt-sideretter til dumplings og andre asiatiske retter – en kjølig agurksalat bestående av “smashed” agurk, som med denne prosessen og marinaden blir ekstra sprø og supersmaksrik!

Oppskrift fra Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden
Foto: Josefin Linder

Dette er en oppskrift fra min andre bok, Grønnere! som er en bok bestående av 14 kapitler fra ulike matkulturer, med en rekke små og store oppskrifter du kan sette sammen til en liten, medium eller gigantisk middagskalas! Denne oppskriften på kinesisk agurksalat hører til kapittelet om dumplings, der den figurerer sammen med dumplingsdeig, to ulike typer dumplingsfyll – et grønt, og et med sopp, og en annen deilig salat bestående av friske bønner og gulrøtter i en nydelig hvit gugge som heter shiirae, i tillegg til bok choy med sesam og tre ulike dipsauser. Et snasent kapittel, om jeg kan få si det selv!

Denne agurksalaten er en enkel salat å lage, men den gir altså så mye tilbake. Gjennom å først dele opp og deretter “smashe” agurkbitene sånn at kjernene løsner og resten av agurkkjøttet får litt sprekker vil saltet som deretter sprinkles over bidra til at mye væske løsner, og det er plass til å fylle på med smak. Dressingen tar bare et lite minutt å røre sammen, og etter noen minutter sammen, smaker agurkbitene mer enn du noensinne så for deg at agurk kunne smake!

Kinesisk “smashed” agurksalat fra Grønnere

Course: SalatCuisine: KinesiskDifficulty: Lett
Mengde

2

porsjoner
Preppetid

10

minutes
Ventetid

3

timer

Ingredienser

 • 1 agurk

 • 1/2 + 1 ts salt

 • 1/12 – 1 ts sukker

 • 1 ss riseddik

 • 1 ts sesamolje

 • 1 ts soyasaus

 • 1 hvitløksfedd

 • Chilliflak

 • Ristede sesamfrø

Fremgangsmåte

 • Vask agurken, og kutt av endene. Kutt den i fire like store deler, så du har fire «vedstubber», og del deretter hver del i to på langs, og deretter i to på langs igjen, så du sitter igjen med tykke agurkstaver. Legg dem med snittflaten ned på skjærefjøla, legg knivbladet mot skallet og trykk ned med den frie hånda. Skallet sprekker opp litt, og frøene knuses og fjernes fra agurken – det er meninga. Gjør det med alle agurkstavene.
 • Legg agurken, minus alle frøene som ligger igjen på fjøla, i en sikt eller et dørslag over en bolle. Strø over 1 ts salt og 1 ts sukker, og la det stå og renne av seg i minst en halvtime, eller opptil fire timer (da i kjøleskap). Ikke dropp dette punktet!
 • Bland sammen ½ ts salt, ½ ts sukker, riseddik, sesamolje og soyasaus i en liten skål, og visp til sukkeret og saltet er løst opp. Finhakk hvitløk, og legg til side.
 • Når agurken er ferdig avrent, rist godt på dørslaget så all væsken blir borte, og ha agurken over i en serveringsbolle. Hell over dressingen, og smak til med hvitløk og chiliflak. Strø over sesamfrø til slutt.

Tips

 • Juster mengde hvitløk og chilli ettersom hvor sterk du vil ha salaten!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.