Blogg

En ny start

9 comments

I romjula kjente jeg på et akutt behov for å ta en pause. Og ikke bare noen dagers pause, sånn som jeg gjerne gjør når det er ferie og høytid, men en skikkelig pause. For å være helt ærlig var jeg ikke sikker på om jeg kom til å komme tilbake fra den pausa. De siste par årene, spesielt etter at Esra ble født, har jeg ikke hatt den samme motivasjonen til å opprettholde tempo på bloggen. Jeg har publisert langt færre nye oppskrifter, og jeg har stadig vekk sett på den samme forsiden og tenkt at nå må jeg skjerpe meg. Det “burde” ha vært noe nytt der, jeg “burde” ha slengt meg på en trend, jeg “burde” ha utnytta posisjonen min bedre.

Det jeg innså underveis i min selvpålagte to måneders pause, kan oppsummeres i to ting: Det er jeg som bestemmer. Og jeg må gjøre det jeg får energi av.

Dette er jo egentlig ikke noe nytt, det er leveregler jeg har i livet mitt, og som hele Bonanza ble starta på. Allikevel er det vanskelig å holde seg til sine egne linjer, når verdenen som Bonanza tross alt er en del av, går så rasende fort. Det er så mange, det er så mye, det er lett å tenke at det er et jag jeg være med på, at jeg også burde huske, produsere og publisere i tilknytning til de merkeligste dager, de rareste anledninger, og de evige dagsaktuelle temaene. Jeg har tenkt at jeg ikke har fått til, at jeg ikke har kapasitet, at jeg ikke holder tritt.

But hold up. Holde tritt med hvem? Og hvorfor det?

Når man holder på som jeg gjør, er det fort gjort å tenke at det å drifte en blogg må være på en viss måte. Med en viss hastighet, med en viss publiseringsrate, med en viss engasjementsrate, der målet er vekst, vekst, og vekst. Å alltid være med på det nyeste, på trender, alltid være på. Og jo mer jeg tenker på det, jo mer innser jeg at dette er jo ikke bloggspesifikt, denne opplevelsen tror jeg at både jeg og mange med meg har på flere områder i livene våre, hele tiden.

Jeg har brukt pausen på å minne meg selv å hvorfor jeg starta Bonanza, hvordan både den og jeg har utviklet oss gjennom de nesten syv årene det er siden jeg starta, og det kommer tilbake til dette: Skikkelig, skikkelig god mat du kan kose deg med å lage på kjøkkenet, og dele ved bordet. Mat som har en wow-faktor. Mat det ikke er tjue av på dusinet.

Så jeg er tilbake der. Jeg melder av kjøret. Jeg melder meg av det “klassiske bloggkjøret” jeg strengt tatt ikke har vært en del av de siste åra uansett, og holder meg til det jeg tror jeg er god på: Skikkelig bra kvalitet når jeg er inspirert. Det betyr at det kan gå en god stund mellom det publiseres nye oppskrifter eller artikler, men til gjengjeld skal jeg gjøre mitt beste for at de virkelig inspirerer deg, frister deg og lærer deg noe nytt. For jeg er en matnerd, og jeg har glemt det litt de siste årene. Det er å finne og formidle de kule teknikkene, kombinasjonene og nye rettene jeg virkelig drives og motiveres av, det er de oppskriftene jeg synes det er skikkelig gøy å publisere – og til alt hell er det også de som blir mest brukt av dere.

Så sånn blir det – jeg finner meg en ny, helt egen grein å sitte på. Igjen. Det betyr ikke at jeg synes at noen andre gjør noe feil. Det betyr bare at jeg må finne det som er riktig for meg.

Som et ledd i denne ryddeprosessen har jeg laget nytt design til Bonanza, som gjør det lettere for meg å løfte oppskrifter jeg har lyst til å vise dere, selv om de kanskje ikke er de nyeste. Oppskrifter går trossalt ikke ut på dato. Det vil si – endel har faktisk gjort det, fordi de ikke lenger møter mine egne, nye kriterier, og de er derfor fjernet fra arkivet. Om jeg har fjerna en av dine favoritter, beklager jeg for det. Når det er sagt håper jeg dere holder ut, fortsetter å følge, fortsetter å bruke, kommentere. Sånn at vi kan nerde enda mer – sammen.

Mia

Foto fra Mer enn mett: Helena Krekling

9 Comments

 1. Kjersti

  Fint å se deg tilbake her, Mia! Du har inspirert meg masse i flere år, mange av dine oppskrifter har blitt klassikere (som julenøttesteken) :) Du bestemmer hva du legger ut og jeg heier på deg og neste inspo fra dine kanter. Matnerding er toppers!

 2. Hanne

  Hjertelig velkommen tilbake! Jeg er veldig glad for at du bestemte deg for å fortsette! ❤️ Her inne har jeg funnet mange nye favoritter, som fungerer som høydepunkter når helgen endelig kommer! Jeg gleder meg til flere!!

 3. Velkommen tilbake, du har virkelig vært savnet! Takk for den jobben du gjør. Jeg har lært så mye av deg, teknikker jeg ikke lærte på matfag skolen. Du har fått meg til å ELSKE forskjellige råvarer jeg ikke kunne spise før. Tusen takk, Mia! ❤

 4. Elise

  Velkommen tilbake Mia, og gratulerer med fantastisk fin ny look på nettsiden! Jeg vil minne deg på at du inspirerer masse selv når du ikke er «på», publiserer veldig ofte eller «gjør som alle andre». Din matfilosofi, eller min forståelse av den, inspirerer meg. Bøkene dine, gode gamle favoritter fra bloggen og ting som dukker opp i hodet når jeg er i butikken som jeg har sett du har skrevet om eller lagt ut noe om på insta eller her, inspirerer. Før jul lagde jeg Moussaka’n fra Mer enn mett til jentene på kontoret. Ei av de hadde aldri spist vegansk og ble så overasket over alle de gode smakene. Hun har nå kjøpt boken din og koser seg masse med å utforske. Det er matglede det. Takk for all inspirasjon, Mia. Og takk for at du viser at du er menneske oppi det hele :)

 5. Therese

  Og dette er grunnen til at jeg elsker bonanza universet du har skapt. Igjen kommer det frem at integritet er viktigere enn alt. Og er det noe dette universet har, så er det nettopp det. Takk for at du har meldt deg av kjøret. Utrolig befriende, også for meg som følger. Og vær du ikke redd, jeg kommer til å være trofast som aldri før.

 6. Er utrolig glad i bloggen din, uavhengig av hvor ofte det blir lagt ut noe nytt. Bruker den som et oppslagsverk til livet som veganer, enten det gjelder oppskrifter eller råd om råvarer, og finner alltid gull! <3 Glad for å høre at du har funnet en fin balanse! <3

 7. Astrid

  Jeg bruker bloggen din og bøkene dine (elsker Mer enn mett!!) masse. I helga skulle jeg endelig begi meg ut på et innlegg jeg lagra da jeg ble gravid, nemlig Barselmat til vordende foreldre! Til min store fortvilelse var bloggen stengt for oppussing akkurat da. Gjett om jeg ble glad for å se at det var åpna igjen nå! Så kan jeg endelig fylle fryseren med ting til barseltida :)

  Uansett, for min del, som flittig bruker av oppskriftene og kunnskapsartiklene dine, er ikke dette med konstante oppdateringer noe viktig i det hele tatt – jeg bruker bloggen mest som oppslagsverk, særlig når jeg har noen grønnsaker og ønsker å finne en god oppskrift du har med det. Også har jeg glede av å surfe på bloggen innimellom for å finne ting jeg ikke nødvendigvis leiter etter.

 8. Susanne

  Velkommen tilbake! Og takk for all matinspirasjon og matglede du formidler. Det er så utrolig kjekt å følge med i Bonanza-universet :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.