Middag, På grillen

Innbakt nøttestek med erter

ingen kommentarer enda

Due to high demand – innbakt nøttestek med erter er tilbake på bloggen, etter at den forsvant i mitt spontane rydde-dragsug tidligere i år!

I ærlighetens navn skal jeg innrømme at jeg ikke helt husker hvorfor jeg sletta den, om det var fordi jeg tenkte at den ikke var god nok eller om jeg var så forfengelig at jeg tenkte at ikke bildet fra 2015 var godt nok, men når så mange har sendt melding og lurt på hvor i alle dager juletradisjonen deres har blitt av.. Da er det bare å finne den frem igjen! Og det er takket være dere – jeg hadde sletta den helt, jeg. Men dere hadde den, så her er den, og snart skal den få nye bilder (sånn at forfengeligheten min får fred). Teksten var umenneskelig lang, så den er korta ned, men oppskrifta er den samme!

Mengde: 1 stek, nok til 4-6 personer
Arbeidstid: ca 45 min
Steketid: 30-45 min

I denne nøttesteken bruker jeg en hel del ingredienser som til sammen lager en skikkelig god smak, som seg hør og bør når det er julemat det er snakk om. Stangselleri og purre, ulike typer nøtter, sennep og rosmarin, worcestershiresaus og sitron. Den blir fast og fin i formen, er lett å skjære i (bruk en brødkniv), og gjør seg godt som midtpunktet på juletallerkenen.

Alle ingrediensene bortsett fra den veganske worcestershiresausen kan du finne på din nærmeste matbutikk. Det er dessverre ikke så lett å finne i Norge, men du kan bestille det fra iherb, eller du kan erstatte det med en blanding av salt, søtt og sterkt (se anvisning under) – eller med en BBQ-saus. Nøttene bør være usaltet, om du ikke finner det, må du justere saltmengden ellers. Vegansk butterdeig er overraskende lett å finne, blant annet på rema 1000 eller coop extra.

Om du ikke har en stor matmølle er det ingen grunn til desperasjon: Du kan enten bruke en sånn liten blenderboks som følger med til stavmikseren, eller du kan gjøre deg flid med kniv og fjøl, og deretter bruke stavmikser rett i blandingen. Farsen skal være overraskende grovkornet, det skal være plass til luft inni der også. Hvis ikke blir det bare soggy.

Jeg testet to måter å steke disse på: Den ene pakket jeg slik at den passet nedi en brødform, og den andre la jeg rett på bakebrettet. Jeg synes den i brødform var lettest å skjære i, og den sprakk ikke, ettersom den får hjelp til å holde fasongen. Men begge deler går helt bra.

Ingredienser

 • 1 stor gul løk

 • 3 selleristenger

 • 1/2 purreløk

 • 7-8 aromasopp eller 2-3 portobellosopp

 • 2 dl usaltede cashewnøtter

 • 2 dl usaltede va´lnøtter

 • 2 dl usaltede hasselnøtter

 • 1 boks (400 g) kikerter

 • 2 ts dijonsennep

 • 1 ss worcesterhiresaus

 • 1 ss sitronsaft

 • 1-3 ts salt

 • 1-3 ts grovmalt pepper

 • 1-2 ts tørket rosmarin

 • 1 dl tinte, grønne erter

 • 6 plater butterdeig

 • Nøytral olje til steking

Fremgangsmåte

 • Finn frem noe å kutte med, noe å kutte på, en stavmikser og/eller en matmølle, og en stor bakebolle. Finn deretter frem en stekepanne og en sleiv, nøytral olje og salt. Nå er du klar.
 • Start med å finhakke gul løk, selleristenger og purreløk. Jeg kjørte løk og selleri i matmølle, men brukte bare kniv på purreløken. La det surre seg blankt og mykt i medium varm panne, med en klype salt og litt olje. Når det er ferdig og har blitt en god masse, legg et utover en tallerken så det avkjøler seg litt.
 • Finhakk soppen, gjerne i matmølle, og la den “svette” ut all fuktighet i tørr panne. Her foregår det masse deilig umami som har masse å si for smaken på nøttesteken, så om du er litt skeptisk til sopp; don’t be. Det smaker ikke sopp til slutt, det smaker umami. Det samme gjelder selleri: Det smaker ikke selleri, men du trenger den for å runde smakene.
 • Neste runde er nøttene. Mål opp alle typene (du kan selvfølgelig ha et annet blandingsforhold eller andre typer nøtter), og kvern de til de er godt knust, men ikke mel. Det skal være god struktur på nøtteblandingen. Ha nøttene over i bakebollen. Om du skal bruke stavmikser i bollen kan det være greit å blitze kikertene litt, før de også går over i bakebollen.
 • Ha løkblandingen og soppen over i bakebollen også, og mål opp alle smakstilsetningene; Sitron, worcestershire, sennep, urter og krydder. Bland godt, både med en sleiv og med stavmikseren. Blandingen tåler at du svisjer den litt, men pass på at dette ikke blir gjørmefarse. Det skal være lett å se strukturen, og den skal være såpass fuktig at når du klemmer på den med hendene, former den seg.
 • Bruk en slikkepott, og klem farsen nedover i bollen. Sett den til avkjøling i ca 20 minutter, da blir den lettere å jobbe med. I mellomtiden kan du tine butterdeigplatene.
 • Legg butterdeigplanene inntil/over hverandre, og kjevle dem litt tynnere. Legg farsen på midten, og pakk platene rundt. Skal du bake den i brødform, legg gjerne et bakepapir på tvers i bunnen så du kan løfte den ut.
 • Pensle den ferdig pakka inn nøttesteka med nøytral olje, og bak den midt i ovnen på 200 grader i mellom 20 og 40 minutter, avhengig av ovnen din. Den skal være god og gyllen på alle kantene.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.