Green Bonanza

Hello, there! Så himla kult at du har funnet veien til Green Bonanza, du er mer enn velkommen, og jeg håper du trives. Om du lurer på noe om en oppskrift, har en tilbakemelding etter å ha prøvd den, eller bare har noe på hjertet, håper jeg du legger igjen kommentar eller gir lyd fra deg på annet vis!

Det er jeg, heter Mia Frogner, som står bak Green Bonanza. Min mann Øystein figurerer tidvis som håndmodell på enkelte bilder og blir også noen ganger nevnt, til og med, og han fungerer også som testsmaker hver gang det er noe nytt på gang. Som jo er ganske ofte, når sant skal sies. Siden Green Bonanza ble startet i 2014 har jeg gitt ut to bøker, Grønn Bonanza i 2016 og Grønnere! Lag, smak og del vegansk mat fra hele verden i 2018. Høsten 2020 kommer min tredje bok. Vi bor i et hus med fjordutsikt og skogutsikt på Nesodden sammen med en katt og et barn, Esra, og det er også her Bonanza bor, kan du kanskje si.

Jeg er 35 år, har vært vegetarianer siden jeg var 18,  veganer siden jeg var 31, kommer fra bygda med besteforeldre som drev stor gård, hvor jeg har mange av mine første minner fra, blant annet oppdagelsen om at poteter faktisk ble oppbevart ute på jordet, som jeg mente i en alder av tre. Jeg har plukket blomkål, sukkererter og bringebær i hagen til bestemor hele oppveksten, og jeg tror det er der denne nærheten til jorda, til det vi dyrker, og til hvor det vi spiser kommer fra, har sitt fundament.

Green Bonanza er ikke min heltidsjobb, det er ikke engang min deltidsjobb, selv om det tar en masse tid. Det er rett og slett mitt overskuddsprosjekt, mitt sted for å formidle god mat, grønne oppfordringer og forhåpentligvis en liten dose bevissthet rundt mat på veien. Jeg pleier å si at jeg blogger mat jeg lager, jeg lager ikke mat for å blogge den. Fra før er jeg er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo, har jobba mye med tekst både som skribent og som redaktør, har tatt en god dose bilder opp gjennom åra, og nå jobber jeg som miljø- og matsjef i Øyafestivalen.

Om du har sansen for Bonanza håper jeg du følger med på facebook, og på instagram. Her på bloggen har jeg gitt meg selv et eget hjørne hvor jeg tillater meg å skrive om litt andre ting enn bare matoppskrifter også. Legg gjerne igjen kommentarer på oppskriftene, men legg merke til at kommentarer uten navn og gyldig mailadresse ikke godkjennes for publisering. Vil du ha kontakt med meg på mail, når du meg på miafrogner @ gmail.com.

SAMSUNG CSC

Hvorfor Bonanza finnes

Før jeg startet Bonanza ble jeg ofte spurt om hvorfor jeg ikke startet en blogg, og etter jeg startet den blir jeg spurt om hvorfor. Så, vi kan si det sånn at det er tre grunner til at Green Bonanza finnes. Tre grunner som alle har den samme oppfordringen: Spis mer grønt. Om du er veganer, vegetarianer, fleksitarianer eller kjøtteter spiller ingen rolle for meg. Mitt mål og ønske med Bonanza er både stort og enkelt – jeg ønsker meg en mer bevisst holdning rundt hva vi spiser, hvorfor vi spiser det, og hvor det kommer fra. Jeg vet det kan være slitsomt og tungvint å forholde seg til dette i en hektisk hverdag med jobb, hjem og familie, og mitt håp er derfor at Bonanza kan bidra til å gjøre det hele litt lettere.

For miljøet

Vår økte matproduksjon går utover jorda vi lever på – vi misbruker den. Miljøperspektivet er også en grunn til å velge kortreist og økologisk, og det er også derfor jeg oppfordrer til å dyrke selv! Ikke for å være selvforskynt nødvendigvis, men fordi vi alle har godt av den kunnskapen det er å vite hvordan mat dyrkes frem – først da setter vi pris på den, og først da blir vi bevisste på hvor maten vi kjøper kommer fra.

For din egen helse

Det er ingen forskning som benekter at å spise grønt er sunt, og vi lever i et samfunn hvor ferdigmat og halvfabrikata tar over hverdagsmaten vår. Jeg håper at Bonanza kan bidra til at du finner en håndfull oppskrifter som blir en del av matrepertoaret ditt, om det så er som tilbehør, hovedrett eller simpelthen inspirasjon.

For dyrene

Vi lever i en verden hvor dyrehold har blitt en produksjon som skal effektiviseres på linje med alt annet, og det er en utvikling jeg ikke trives med. Dyr er individer som skal behandles godt og med respekt. Jeg oppfordrer derfor til å være bevisst både på hva du spiser av produkter som kommer fra dyr, og velge kortreist og økologisk så ofte du har anledning til det.

Vegetarisk og vegansk mat på bloggen

Det finnes både vegetariske og veganske oppskrifter på bloggen. Da jeg startet Bonanza i 2014 var jeg vegetarianer, og i årene frem til 2016 faset jeg ut alle animalske produkter fra kostholdet mitt. Det betyr at du finner både vegetariske og veganske oppskrifter på bloggen, og jeg har valgt å ikke slette de vegetariske. Grunnen til det er enkel: Ved å la dem ligge håper jeg at jeg kan vise min ferd fra vegetarianer til veganer, og inspirere andre til å gjøre det samme. I årene 2014-2016 ble det publisert mer vegansk enn vegetarisk, og fra sommeren 2016 har Bonanza vært hel-vegansk.

Alt innhold (tekst, oppskrift og bilde), både her i og øvrige kanaler, er naturligvis mitt og skal ikke brukes eller gjengis uten tillatelse fra meg. Du når meg på miafrogner @ gmail.com.

37 Comments

 1. Super inspirerende blogg og så mange spennende oppskrifter:-)

  Takk, nå har jeg mye gøy å gjøre i helga!
  :-)
  Marita

 2. Torbjørg Liavåg Eikeland

  Har vare lyst å si at bloggen din er SÅ fantastisk og inspirerende!! Du er kjempeflink! Takk for alt du lærer oss og deler!!

  • Hei! Så utrolig hyggelig å høre, tusen takk!

 3. Benedicte

  oppdaga bloggen din idag og er blitt kjempeinspirert! å så moro at du skriver mye om Berlin, siden vi ønsker å ta bryllupsreisa vår dit, da har jeg jo mange gode tips til hvor vi kan spise god mat :D
  Som tidligere vegetarianer savner jeg de skikkelig gode vegetariske måltidene, som jeg har blitt skikkelig dårlig på å lage den siste tida :( og med 2 barn med melkeallergi er det mer lettvint å søke på veganske eller vegetariske oppskrifter.
  super-inspirerende blogg og gleder meg til å teste ut mange av dine oppskrifter :D

  • Hei Benedicte! Så hyggelig å høre at du både har oppdaga og liker Bonanza, det varmer veldig! Håper du finner mye som passer for både store og små, det er hvertfall mye vegetarisk og melkefritt å finne her. Og dere gjør så rett i å legge bryllupsreisen til Berlin, det er jo verdens beste by :)

 4. Hei Mia!

  Jeg bruker oppskrifter fra bloggen din hele tiden ;) Senest i dag hadde vi pasta med hjemmelaget påsto, ovnsbakt blomkål og kamelisert løk. Mannen min, som er kjøttelsker, digget det. Kalte det snacks mat ;) Utrolig inspirerende blogg, greie oppskrifter å følge, og for noen smaker!!! Keep up the good work, vi digger deg ;)

 5. Hei Mia! I dag skal jeg lage “kjøttboller” av linser/kikkerter og slikt. Med purre og comte. Omg!

 6. Toril

  Hei Mia! Takk for inspirasjon til shop stop på snap! Jeg har hengt meg på, og skal tipse andre om å gjøre det samme. Tok et bilde av kjøleskapsinnholdet mitt i dag for å sammenligne med når de to ukene har gått Var ganske overfylt der for å si det sånn…

 7. Anneche

  Så utrolig artig å ha oppdaget deg nå – nå som jeg akkurat har innført en dag i uken med vegetarmiddag for hele familien – herlig inspirerende nå vet jeg hvor jeg kan hente inspirasjon fra og jeg starter med grønnsaker og pasta✨✨✨ takk for jobben du gjør – gleder meg til fortsettelsen

  • Hei Anneche, og tusen takk for superhyggelig kommentar! Lykke til med en kjøttfri dag i uka, hold meg gjerne oppdatert :)

 8. Trine

  Hei Mia. Takk for flott blogg. Den er inspirerende! Min førstefødte, 17-åring, har bestemt seg for å spise mindre kjøtt. Jeg kom “til deg” for å finne noe ikke bare hun kan kose seg med, men gode ting som hele familien liker. Jeg liker å lage mat, men jeg kan ikke lage forskjellige retter alt ettersom hva individene vil ha. Så jeg så etter noe alle kan spise og like. og det fant jeg gitt! Linsegryta di har blitt en ukentlig schläger hos oss. Og burgere. Innlegget ditt om å la tenåringen sin få lov til å bli veggis – en fin-fin ting å lese i min situasjon. Hennes beslutning har ført til at hele gjengen på 5 nå spiser sunnere og grønnere. Hurra for det!

  • Tusen takk for en herlig kommentar. <3

 9. Linn

  Oi, at jeg ikke har oppdaget denne før?! Fantastisk flotte bilder og fristende oppskrifter! Samt åpenbart at du kan skrive!

  • Hei Linn, så hyggelig å høre, tusen takk :)

 10. Julie Nygård

  Blir så lykkelig av å lese dette!! Takk for at du har denne fantastiske bloggen – jeg gleder meg til boken din :-)

  • Og jeg blir så lykkelig av å slike kommentarer! Tusen takk. ❤️

 11. Du jeg digger matbloggen din! Jeg er kjempeglad jeg kom over denne og gleder meg til nye oppskrifter og artikler! :D

  • Tusen takk, det var hyggelig å høre!

 12. Marianne

  Oh my, for en blogg og for en dame! Jeg sitter nesten med en følelse av ren åpenbarelse her, jaggu skal ikke vegetariske retter få større innpass i heimen heretter. Så mange flotte og inspirerende oppskrifter! Jeg skulle lage salat med stekt halloumi til samboeren i dag, og det gikk ned på høykant. Måtte Google hvordan dette gjøres og da kom jeg over bloggen din. Burgeren med guacamole er herved adoptert og jeg gleder meg til å lese, lese, lese i flere spennende oppskrifter! Fortsett med å skrive, kokkelere og inspirere – aldri slutt!! :o)

  • Åh! Jeg blir nesten pinlig berørt her jeg (og det er jaggu ikke så ofte)! Tusen takk for veldig, veldig hyggelig kommentar, det setter jeg pris på. Og hurra for flere vegetariske retter i heimen! <3

 13. Aina

  Hei du! Jeg måtte bare inn å kommentere. Oppdaget bloggen din idag og ble overveldet av alle dine inspirerende oppskrifter og ideer! Utrolig fin blogg du har. For en inspirasjon! Er ikke vanskelig å være vegetarianer når det finnes så fine nettsteder som denne, tusen takk ! Trenger flere som deg! Stå på, du inspirerer som bare det :)

  • Hei! For en hyggelig melding å våkne til på dagen hvor det faktisk er slippfest for boka også! Håper du finner masse nyttig :)

 14. Får virkelig gåsehud av deg..
  Jeg er ikke ei som leser blogger, bortsett fra nå greenbonanza.

  Etter å ha snublet over ditt arbeid er det plutselig lettere å spise, ikke bare vegetar retter, men veganske også! Dine bidrag som er oversiktlige, tydlige og inspirerende, hjelper nye vegetarianere som meg!

  Boken din står snart på kjøkkenbenken min.

  (Kanskje jeg som ikke har helt oversikt over nettsiden, men er det en informasjonsside om hvor man får tak i f.eks kikertermel og mere spesiele ting?)

  Takk for all inspirasjon!

  • Hei, tusen takk for veldig hyggelig kommentar. <3
   Jeg har ikke laget noen egen side med kjøpstips, jeg pleier å skrive det i de oppskriftene det gjelder, de gangene jeg bruker det. :)

 15. Du er søt

 16. Ågot Hamre

  Hei! Jeg oppdaget dine suverene linsekaker for et år siden og da fant jeg jo også bloggen din. Jeg er ikke vegetarianer selv men mannen min er det. Han liker ikke å lage mat selv. Jeg elsker å lage mat og lager og spiser gjerne mat uten kjøtt. Jeg liker din innstilling til mat og finner stadig spennende oppskrifter hos deg. I dag lager jeg pesto av basilikum som jeg har i to store potter på kjøkkenet og det blor med mandler. Så skal vi ha pasta med pesto og rosenkål. Jeg vil prøve falaffel senere, har aldri fått det ordentlig til med kokte kikerter, men når linsekakene blir så bra regner jeg med at dine falaffeltips har noe for seg.

  • Hei Ågot! Tusen takk for trivelig kommentar, blir så glad for å høre at bloggen bidrar! Lykke til med falafel – trikset er å ikke bruke kokte ;)

 17. Fiona Graham

  Hi Mia, we are regular visitors to Oslo and we are always relying on our friends to translate your wonderful recipes. PLEASE can you release an English version of Green Bonanza??????

  • Hi Fiona! Thank you so much. I would love to have an english version of the blog, but i dont have time to manage twice the amount of content, as Bonanza is my after work-work :) i keep my fingers crossed for an english translation of the book at some point. Is Google translate an option in the meantime?

 18. Hei.
  Har følgt deg en stund på div sosialemedier og må si din matblogg er min favoritt.
  Jeg har prøvd og søke på løksuppe men finner ikke noe så lurte på om du har noe oppskrift på det?
  Og i pai oppskriftene dine til bunn står det bare smør. Hvilken type bruker du vegansk eller vanlig?
  Siv

  • Hei! tusen takk, så hyggelig å høre :) jeg har ingen løksuppe på bloggen foreløpig, men jeg har en på lager som kommer etterhvert. Paiene mine er laget før jeg ble veganer, så der er det i utgangspunktet brukt vanlig smør, men plantebasert fungerer helt fint!

 19. Ella

  Kjære Mia! stor fan av bloggen din, og bøkene dine (som også er supre gaver). Prøvde sist massaman curry med tofu, dritgodt! vi pimpa den med en egenfanga fisk som også var gøy.

  Jeg har et spørsmål som jeg lurer på om du kan hjelpe med. Jeg og Mats (som du jo kjenner godt) gifter oss i sommer, og vi planlegger å ordne med maten selv. Vi har tenkt å ha reker til flesteparten, med brød, avokadorøre og aioli til.

  Til middagen kommer også flere veganervenner (ca sju), og vi har lyst å servere de noe godt og festlig. Utfordringen er at det må kunne lages på forhånd, og at det helst skal kunne spises kaldt, for vi har begrenset med oppvarmingsmuligheter. Brød og avkoadorøre kan ev vær en base å jobbe ut fra? Ev åpen for å. bare ha noe helt annet. De vil også sitte litt spredt på flere bord (altså veganere), så det bør gjerne være noe som kan deles opp i noen små skåler. Mange krav her, men har du noen tanker om hvilke oppskrifter i din store portefølje som kunne hjulpet oss her? På forhånd tusen takk! Beste hilsen Ella

  • Hei kjære Ella! Det er så stas at du og Mats skal gifte dere. Heldige veganervenner som blir tenkt ekstra på også!

   Synes absolutt at brød og avocadorøre er noe å jobbe ut fra, det er veldig fint å kunne spise hvertfall delvis det samme som resten når man er gjest i bryllup. Du kan jo også lage vegansk aioli (https://greenbonanza.com/2017/06/02/vegansk-aioli/, står seg godt i kjøleskap, kan helt fint lages flere dager i forveien). Videre tenker jeg at kanskje ovnsbakt aubergine med tahini og koriandersaus kan passe til (https://greenbonanza.com/2017/05/08/ovnsbakt-aubergine-med-koriander-og-tahinisaus/), og den kan du også legge noen friske småtomater oppå. Rist pinjekjerner og lag saus på forhånd, og bak auberginen helst samme dag, men den er kjempegod å spise kald. Ville kanskje også, enten istedet for eller i tillegg til aubergine, lagd en stor batch med rista kikerter (https://greenbonanza.com/2014/12/12/rista-kikerter/). Om du skal ha aubergine kan den krydres med feks paprika, cumin, koriander og lignende smaker (fortsatt godt til avokadorøre, brød og aioli), eller, om du bare vil ha en av de to, krydre den med salt og tørka urter som rosmarin, timian, persille og dill. Kan også lages på forhånd og serveres kaldt, og kan helt fint settes ut i skåler på ulike bord. Noen gode oliven er aldri feil heller. Både aubergine og kikertene vil gi litt crunch til avokadorøra og aioli, som alltid er godt! Kan fort skje at ikkeveganerne også vil ha (skjer somregel), så ville hatt i bakhodet å lage nok.

   Om dere tilfeldigvis skal være på hytta og vi tilfeldigvis er hjemme, kan vi jo godt prøve å fikse litt assistanse herfra, om dere trenger det :)

  • Ella

   Tusen takk for var Mia! Dette skal prøves! Vi skal være på steilene, så litt assistanse mottas veldig gjerne hvis dere er hjemme. La oss snakkes om det! Love til deg og dine

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.