Velkommen til #oppskriftsutfordringen! Her finner du formålet med prosjektet, kommende prosjekt og guidelines som alle som deltar forplikter seg til å følge.

Denne siden er for de bloggerne som er med i stafetten. Siden ligger skjult for lesere på greenbonanza.com, og indekseres heller ikke i søk. Lenken skal ikke distribueres utover de som deltar.

Ideen til en “utfordringsstafett” kom av at jeg i årevis har fulgt med på amerikanske matbloggere, som bare blir bedre og bedre på å snakke om, teste ut og bruke hverandres blogger og oppskrifter. Flere grupperinger lager også utfordringer som hvem som vil kan slenge seg med på. Det er mange gode grunner til å la seg inspirere av dette, men de to viktigste er som følger:

 1. I det markedsføring- og kommunikasjonsuniverset vi befinner oss i i dag, har vi alt å tjene på å tørre å snakke om annet og andre enn oss selv. Dette er sant for store merkevarer, og det er sant for oss matbloggere også. Ved å gi oppmerksomhet og kred, får vi oppmerksomhet og kred.
 2. Dette har selvfølgelig forplantet seg til det tekniske og digitale: Ved å snakke om andre og ikke minst lenke ut, får både egen og de lenkede bloggene bedre rangering i søkemotorer. Dette følger en enkel logikk: Om mange folk har lyst til å snakke om deg, er det sannsynligvis interessant for enda flere.

Disse to premissene er derfor fundamentet i matbloggernes egne utfordringer.

Høst 2016

Vi starter utfordringen høsten 2016, og organiserer én måned hver. Utfordringen er med andre ord gyldig i en hel måned av gangen. Ansvarlige har ansvar for å igangsette temaet de første dagene i måneden, og avslutter utfordringen på egen blogg i slutten av samme måned. Til å begynne med er det Mia og Ina som deler ut månedens utfordrer-stafettpinnen.

2016
September:
Green Bonanza / Mia. Tema: Bete
Oktober: Mat på Bordet / Ina. Tema: Potet
November: Et kjøkken i Istanbul / Vidar. Tema: #cookforsyria
Desember: Kvardagsmat / Anita. Tema: Julekrydder

2017
Januar: Magevennlig mat. Tema: Alkoholfri drikke
Februar: Kokebloggen.no. Tema: Italia

Stafettpinnen

Det er en og en matblogger som har stafettpinnen, og til å begynne med kjører vi én utfordring per måned. Da vil vi få flere uker på oss til å være med, og oppnår dermed forhåpentligvis god deltagelse og fyldige oppskriftslister. Den som har stafettpinnen finner et tema, gjerne tilpasset sesong, som er åpent nok til at alle matbloggere, uavhengig av diett og allergier, kan delta. Det betyr at vi bruker tema som “søt dessert med crunch” istedet for “dessert med egg, nøtter og honning” – for å sette det på spissen.

Den som har stafettpinnen har ansvar for å:
 1. Starte utfordringen i den lukkede gruppa “matbloggsentralen“, slik at det er påmeldte folk allerede før utfordringen går live på egen blogg
 2. Starte utfordringen med en post på egen blogg, med en bakgrunnstekst om utfordringsløpet, egenvalgt tema, og evt noen kickstarter-oppskrifter for å sette stemninga.
 3. Poste sin egen oppskrift i egen post (trenger ikke skje samtidig som posten med utfordringen går live), gjerne med linker til andre som er med i utfordringen, og gjerne direkte til oppskrifter som andre allerede har postet på egen blogg. Dette kan også skje i andre bloggposter enn de egne som er med i utfordringen, men det er lettest for leserne om vi holder det samlet. Du kan selvfølgelig gjenbruke oppskrifter, men lag et eget, nytt innlegg. Ettersom vi skal opprettholde tilliten til våre lesere er det helt ok å tilpasse hva man tar med i disse listene – det skal passe inn i bloggens tematikk.
 4. Avslutte utfordringen i slutten av perioden, med en oppsummerende post om de som har deltatt, og noen ord om bredden, inspirasjonen og resultatet. Legg gjerne ved lenker til favoritter.
 5. Forvalte Matbloggsentralens konto på facebook i utfordringperioden. Her legges det ut informasjon fortløpende: Starter med egen post om utfordringen, og følger opp utover i perioden med post-tekst og lenke til alle deltagere som er med. Pass på å porsjonere utover, om det blir mye, så vi ikke spammer følgerne.
 6. Gjerne bruke egne some-kanaler til å fronte utfordringen – både at en selv har stafettpinnen, egne poster – og andres. Premissene om at sharing is caring – og premieres – gjelder like mye i sosiale medier som på nettsider.
De som er med i utfordringen har ansvar for å:
 1. Melde seg på utfordringen når stafettpinneholderen legger ut innlegget i facebookgruppa.
 2. Gjøre sitt ypperste for å faktisk følge opp og lage en oppskrift. Alle har hektiske hverdager, men om ikke de som sier de skal være med blir med, blir det en stusselig stafett.
 3. Poste en eller flere oppskrifter på egen blogg i perioden. Dette innlegget skal starte med en liten tekst om utfordring med lenke til den som har stafettpinnen, og også lenke til utvalgte andre deltagere som er med. Om andre deltagere allerede har postet oppskrifter, er det også fint å linke direkte til andres bidrag – gjerne også med noen ord om det som er laget. Du kan selvfølgelig gjenbruke oppskrifter, men lag et eget, nytt innlegg.
 4. Husk: Snakke om andre og å lenke til andre = kred både fra folk og internett. Bruk derfor gjerne egne some-kanaler til å snakke om utfordringen, deltagere eller innlegg som du synes er spesielt bra.
 5. Si fra i sticky-tråd i MBS-gruppa på fb og legg lenke til innlegget ditt, så andre får det med seg.
Matbloggsentralen

Matbloggsentralens facebookside tas over av den som har stafettpinnen. Ina (Mat på bordet) sørger for å følge opp slik at rett person har rett admintilgang til rett tid. Denne rettigheten skal ikke misbrukes. Det er kun innhold relevant for utfordringen som skal deles her. Matbloggsentralen.no på instagram følger også opp utfordringen underveis, i regi av Ina. Den lukkede fb-gruppen brukes som diskusjonsfora og oppdateringer underveis.

Hashtag

For at det skal bli enkelt for lesere å finne frem til andre deltagere i utfordringene, og for MBS å følge med for å videredele, oppfordres alle deltagere til å bruke #oppskriftsutfordringen når bilder deles.