Kaker og godis

Saftig appelsinkake

5 comments

Oh my! Supersaftig, superfrisk og superlett å lage – det oppsummerer denne appelsinkaka, tror jeg. Helt uten egg og melk, og rørt sammen på fem minutter på ingredienser man stort sett har i hus. Blir det enklere enn som så?

Vegansk
Porsjoner: 10-12 kakestykker
Forberedelsestid: 10 min
Steketid: 30 min
Total tid: 40 min + avkjøling

I dag er det Restaurant Day igjen, og som forrige gang har jeg bakt en kake som står på det faste kakebordet til Norsk Vegansamfunns popup-restaurant. Forrige gang lagde jeg en sjokoladekake med kaffe- og sjokoladeglasur og nøttetopping til deres sandwich-event, og denne gangen ble det en appelsinkake til suppeeventet de hadde i grendehuset på Grünerløkka. På formiddagen i dag troppet vi dermed opp med en kake til den herlige gjengen som står på og lager restaurant på en lørdag, og gikk fornøyde hjem igjen med thaigryte i magen og en stor flaske eplesaft og sjokolade i hånda, som takk.

Det er lett å bake vegansk. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, det er ikke noe hokus pokus, og du trenger definitivt ikke være veganer for å sette pris på kaker som dette. Kaker som denne sies å ha oppstått med begrepet wacky cakes under den amerikanske depresjonen og andre verdenskrig, hvor luksusvarer som egg og melk var vanskelig å få tak i. Da brukte man heller olje for erstatte smør, og eddik og baking soda, det vi kaller natron, for heving. Og det blir så saftig at du vil ikke tro det! Mmmmm.

Selve kaken slenges sammen på fem minutter, og skal bake i en halvtimes tid. På toppen kan du enten smelte mørk sjokolade og bre over, eller du kan  varme opp en god og litt bitter appelsinmarmelade for å veie opp det søte i kaken. Grovhakkede pistasjnøtter på toppen gir en crunch, og er godt til appelsin. Det kan selvfølgelis sløyfes eller erstattes med andre nøtter. Du kan presse appelsin selv, men det går også helt fint å kjøpe ferskpresset appelsinjuice på butikken, men sørg da for å kjøpe en som kun består av appelsin.

Vegansk appelsinkake

350 gram hvetemel
350 gram hvitt sukker
2 ts natron / baking soda
1 ts salt
4 dl ferskpresset appelsinjuice
1 dl rapsolje eller annen smaksfri vegetabilsk olje
2 ss eplecidereddik
Skall av 1 appelsin (kun det gule)
2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker

Varm opp ovnen til 200 grader, og sett en rist midt i. Finn frem en rund springform, og kle den med bakepapir. Om du vil være nøye, kan du gjøre sånn som dette. Det går helt fint å gjøre det uten smør/margarin også.

Finn frem en bakebolle, og mål opp riktig mengde av hvetemel, sukker, natron og salt. Bruk en skarp rasp til å raspe skallet av appelsinen opp i blandingen, og rør rundt.

I et litersmål, mål opp appelsinjuice, olje, eplecidereddik og vaniljeekstrakt. Rør det lett sammen, og hell blandingen over i bakebollen. Rør det våte godt inn i det tørre, og hell alt sammen over i springformen.

Bak midt i ovnen i ca 30 minutter. Bruk en trepinne til å sjekke – når den er tørr på enden er kaka ferdig. La den avkjøle helt før du glaserer den, om du skal det.

For sjokoladetrekk: Smelt mørk sjokolade (jeg bruker Odense, ca 200 gram) i vannbad. La det avkjøle seg noe, før du brer det over kaken. Rasp litt appelsinskall over på toppen.

For glasering: Varm opp 4 spiseskjeer appelsinmarmelade i en liten kjele sammen med 1 spiseskje vann og 1 spiseskje sukker. La det avkjøle i et par minutter før du bruker en liten slikkepott til å fordele det utover kaken. Grovhakk nøtter, og strø over.

Oppskriften ble oppdatert med nye bilder januar 2017. De originale bildene var fra november 2014. Oppskriften er uendret, men jeg har lagt til en ny topping av mørk sjokolade.

5 Comments

  1. Pingback: Påske! • Green Bonanza

  2. Bakte denne kaken 2 ganger og skuffende resultater begge gang. Anbefaler ikke

  3. Jeg lagde denne i dag og den var helt nydelig!! Hadde sjokoladetrekk på toppen. Kaken smakte som jaffa cakes, noe som jeg virkelig har savnet siden jeg ble veganer for over 3 år siden :)
    Jeg brukte litt mindre sukker, 250g istedenfor 350g, og det var helt perfekt :)

  4. Eg vil berre skryte av denne: Latterlig enkel, og så god! Eg har litt dårleg steikeomn og tok kaka ut litt for tidleg, men “fyllet” i midten var visst kjempegodt :D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.