Risengrynsgrøt hører jula til - også når den kokes uten melk!
Middag

Risengrynsgrøt (uten melk)

Nivå Medium 17 comments

Det nærmer seg jul, og vi vet alle hva det betyr? I tillegg til å finpusse på nøttesteika skal vi lage risgrøt, kanskje ha en mandel i den, og definitivt bruke restene på riskrem.

Vegansk
Mengde: 4 porsjoner

Tid: ca 45 min

Nå skal det jo sies at alle oppskriftene mine er jo uten melk – men noen ganger føler jeg for å spesifisere at det er det, sånn at folk som søker på internett kommer til det de leter etter. For det er klart risengrynsgrøt hos Green Bonanza er plantebasert og vegansk, noe annet hadde jo vært… ganske rart, vil jeg påstå. Men den er altså uten kumelk, og istedet er det en blanding av soyamelk og kokosmelk som går i gryta, og resultatet.. Dere, dette er bedre enn klassisk risengrynsgrøt, jeg tør (nesten) love det!

Man skulle jo tro at det ikke fantes så veldig mange måter å koke grøt på, men det gjør det, gitt. Den klassiske er vel hiv alt i gryta og håp på det beste-metoden. Den bruker nok mange, men jeg er – nå blir du sikkert veldig overraska – ikke så glad i den. Når noe består av knappe tre råvarer skal det jaggu legges litt kjærleik i det også. Også har du jo dynegrøt-metoden, som rett og slett består i å koke det opp og pakke det inn i en dyne. Det har jeg aldri prøvd, men jeg må si det er forlokkende… Jeg husker mamma gjorde det med bakepoteter på hytta en gang gjestene satt fast i trafikken, for at de ikke skulle bli tørre, og det er altså de beste bakepotetene jeg noensinne har hatt. Så dyna har nok noe for seg, den.

Risengrynsgrøt hører jula til - også når den kokes uten melk!

Denne metoden har faktisk eksisert på bloggen helt siden jula i fjor, men da har den liggi gjemt inni oppskrifta på riskrem, som søstra mi og jeg knakk koden på på selveste julaften i fjor. I år fortjener den sin egen post, synes jeg.

Så det jeg gjør, da, er at jeg tenker litt på risengrynsgrøt som jeg tenker på risotto. Riskornene trenger litt prep, de trenger å få ting litt inn med teskje. Det betyr at jeg først koker opp vann med salt, har i risen, og lar den så og si koke helt inn. Da får grøtkornene startet prosessen med å bli grøt, men før den feitere melka kommer oppi. Og så deler jeg opp plantemelka i to: Jeg bruker først soyamelk, vanlig type, og deretter kokosmelk. Da snakker vi god på smak, altså. Det skal jo ikke smake vann heller, akkurat, skal det vel?

Det betyr at dette ikke er hurtiggrøt, det betyr at du trenger littegrann tålmodighet og litt røresleiv, men at det absolutt er verdt det. Dessuten er det en gylden anledning til å høre litt på julemusikk samtidig, ikkesant. På toppen bruker jeg en knert Berit Nordstrand-smør, kokosblomstsukker og ceylon-kanel. Og så spiser jeg til magan sprekker.

Risengrynsgrøt hører jula til - også når den kokes uten melk!

Risengrynsgrøt (uten melk)

2 dl grøtris (ikke hurtigris)
4 dl vann
1/4 ts salt

6 dl vanlig soyamelk (blå alpro, feks)
1 boks kokosmelk (vanlig strl)

Jeg vil anbefale deg å bruke en tykkbunnet gryte til dette, for grøt kan brenne seg fort selvom det ikke er kumelk i den. Kok opp vann med salt i, og ha i riskornene. Rør med jevne mellomrom til det meste av vannet er fordampet.

Skru ned på lav varme (jeg bruker 3/4 av 9). Ha i soyamelka i tre runder, ca 2 dl hver gang. Vent med å spe i neste runde til den forrige har kokt godt inn. Rør rundt jevnt og trutt, du kan ikke gå så veldig langt fra kjøkkenet her. Når du har kokt inn soyamelka, gjør du det samme med kokosmelka. Rør og rør og rør.

Du trenger ikke spise alt på en gang. Du kan somsagt lage riskrem av den, eller du kan varme den opp igjen, da er det lurt å tilsette litt ny væske, for eksempel soyamelk. Jeg spiser grøten med smør, kokosblomstsukker og kanel.

Risengrynsgrøt hører jula til - også når den kokes uten melk!

17 Comments

 1. Tenk at jeg var så skuffet over ikke å kunne spise julegrøt igjen. Også blir den så mye bedre med kokosmelk. Lykke! ♥︎ Jeg kan forresten også anbefale å bruke byggryn i stedet for grøtris hvis du har lyst på enda større variasjon fra originalen. Jeg synes det blir veldig godt :-)

 2. Christine

  Super oppskrift, men er ikke så glad i soyamelk. Hvilken plantebasert melk vil du anbefale i stedet?

  • Hvis med glad i mener ikke liker smaken, kan jeg forsikre deg om at det ikke smaker soya av grøten. Jeg har ikke laget den med noe annet enn denne kombinasjonen og i tillegg ment det ble godt, men du kan forsøke å bytte den ut med andre typer plantemelk som har tilsvarende fylde og fettmengde. :)

 3. Denne risgrøten er helt super å fryse ned i porsjonsmengder! Så tiner jeg den bare i en kjele med litt ekstra soyamelk i på lav varme til den er gjennomvarm. :-)

 4. Magnus

  Jeg havnet her på leting etter grøtoppskrifter uten melk, men denne oppskriften er det jo to typer melk i!

  Kanskje du kan endre tittelen til Risengrynsgrøt (uten kumelk)

 5. Hei! Jeg lurer på om det blir mye smak av kokos i denne grøten? :)

 6. Christine

  Hvor mye er en boks kokosmelk, vanlig størrelse? 400ml eller 250?

 7. Apropo forlokkende: Har du prøvd å lage denne som dynegrøt enda? Vurderer å prøve det på søndag

  • Nei, men jeg vet andre har gjort det! Følg prosessen frem til melka går oppi, og sett den i ovnen med lokk :)

 8. Marie

  Hei, hvor lang tid ca må jeg beregne på å lage denne grøten?

 9. Dette var sinnsykt godt, tusen takk for super oppskrift! Til og med samboer som ikke har likt risengrynsgrøt før skrapa bollen :) God jul!

 10. Hei! :) Jeg bruker 20min grøtris…må jeg redusere mengden væske? Mvh Lene :)

  • Se på pakken, hvor mye væske det skal være pr dl grøtris, og juster deretter. jeg bruker 40% kokosmelk og 60% soyamelk. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.