Vegetarisk (og vegansk) chili sin carne med bønner og ovnsbakt søtpotet
Middag

Chili sin carne

Nivå Enkel 21 comments

Ah… Chilli sin carne. Den klassiske fyldige, sterke, sødmefylte tomat- og bønnegryta med grønnsaker, koriander, topping etter hva hjertet og magen behager! Det blir sjeldent feil, dette.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: ca 3
Forberedelsestid: 15 min
Koke- og steketid: 20 min (minimum)
Total tid: 35 min

Noe av det beste med en skikkelig chilligryte er at man kan variere i det uendelige! Jeg vet jeg sier det veldig ofte med veldig mye mat, men det er jo bare fordi det er sant! Det som er trikset, er å skikkelig naile en grunnoppskrift, og deretter begynne å mikse og trikse. Derfor er oppskriften under på min klassiske chilligryte, sånn at ingen tror at den må spises med krydderbakte søtpoteter, sautert grønnkål, avocado med lime, proteinrik quinoa og friterte tortillas… Men for all del, det kan jo hende du vil det også, så derfor er det litt toppingoppskrifter her også!

Den klassiske guacamolen er også veldig godt til chili sammen med litt varme nachos, og en rømmeklatt. Jeg tilsetter kokt quinoa helt til slutt, både for fylden i gryta sin del, men også fordi quinoa er kjempesunne proteiner. Av grønnsaker i gryta bruker jeg gulrot og mais i tillegg til søtpaprika på toppen, men forskjellige typer paprika er også godt. Av bønner bruker jeg gjerne en boks med blandede bønner for variasjonens del, men her er det fritt frem – og ferdigkokte bønner på boks er helt fint. Når det gjelder tomatene, vil jeg påstå at det er verdt å spandere på seg de litt dyrere boksene.

Denne gryta er ikke overfylt av tørre krydder. Litt fordi det er endel på søtpotetene, og litt fordi jeg synes den er god når den er litt mildere og renere i smaken. Om du vil ha mer krydder i, prøv med ting som cayenne, kanel, cumin, og skikkelig oregano. Om du ikke lager krydderbakte søtpoteter ved siden av, kan du med fordel ha litt kanel i gryta.

Vegetarisk (og vegansk) chili sin carne med bønner og ovnsbakt søtpotet

Chili sin carne

3 sjalottløk
3 hvitløksfedd
1/2 – 1 rød chilli
2 gulrøtter
1 boks mais
2 bokser grovhakkede tomater
1 boks blandede ferdigkokte bønner
1 ts (brunt) sukker
2 ruter mørk kokesjokolade / 1 ts kakaopulver
Frisk koriander – med stilkene
Salt
Cumin
Rapsolje
Olivenolje (kan droppes)
Lime

Spicy søtpotet

1 medium søtpotet
1 ss rapsolje
1 ts cumin
1 ts salt
0,5 ts chillipulver (pass på!)
0,5 ts kanel

Start med søtpoteten. Varm opp ovnen til 200 grader, skrell poteten og del den i terninger. Rør sammen et par spiseskjeer olivenolje og krydderblandingen, og legg terningene utover et bakebrett. Sett det i ovnen, og la de riste i ca 15 minutter.

Finn frem en tykkbunnet gryte, og varm opp et par skjeer rapsolje på medium varme. Finhakk sjalottløk, og la de bli gyldne og myke i gryta mens chilli og hvitløk finhakkes og røres inn sammen med en klype salt og en teskje cumin. Finhakk et par spiseskjeer av korianderstilkene, og rør inn disse i urteblandingen. Om du ikke har frisk koriander, kan du bruke tørket, eller malte korianderfrø. La krydderblandingen surre et par minutter.

Ha tomatboksene over gryta (ha litt vann i boksene, skyll ut i gryta for å få med alle de gode tomatene), sammen med bønner som er skylt i vann og gulrot i skiver. La det koke opp, og ha i sukker og mørk sjokolade eller kakao, og mais. La gryta putre til søtpotetene blir ferdig.

Du kan ha grønnkålen rett i gryta, men jeg liker å sautere den for at den ikke skal være så drøy å tygge. Varm opp litt olje i en stekepanne, skyll grønnkålen og riv den i store biter som får ligge i stekepanna i fire-fem minutter før de has over i gryta sammen med en klunk olivenolje, en neve frisk koriander og en god skvis lime.

Server gjerne med ris, avocadoterninger eller guacamole, mer lime og koriander, nachos eller tortillas. God middag!

Vegetarisk (og vegansk) chili sin carne med bønner og ovnsbakt søtpotet

Denne oppskriften ble oppdatert med nye bilder i januar 2018. De opprinnelige bildene var fra januar 2015. Oppskriften er uendret – og like god!

21 Comments

 1. Pingback: Ukemeny #4 - alt i én gryte! • Green Bonanza

 2. Pingback: 1 gryte chilli av 5 ingredienser • Green Bonanza

 3. Pingback: Gulrotburger med mais og koriander • Green Bonanza

 4. Pingback: Syv sunne middager som er fine å fryse ned • Green Bonanza

 5. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 6. Pingback: Deres 10 favoritter på World Vegan Day • Green Bonanza

 7. Pingback: Mine favorittoppskrifter fra 2015 • Green Bonanza

 8. Pingback: Vegansk vår: Meksikansk mat • Green Bonanza

 9. Pingback: Krydderbakte søtpoteter med guacamole og frisk salat • Green Bonanza

 10. Beduinmor

  Jeg skjønner ikke helt. Putter du søtpoteter oppi grta nå de er ferdig bakt? Eller serverer du dem ved siden av?

  • Jeg putter dem oppi rett før servering, men de kan like fint serveres ved siden av.

 11. Camilla

  Hei Mia! Jeg skal ha gjester, og lurer på om selve gryta kan lages kvelden før og varmes opp på selve dagen?

 12. Lagde denne i går, ble helt super! De søtpotene alene var snadder i seg selv :) Glemte grønnkålen men savnet den ikke. Nam!

 13. Fantastisk gryte! Hvor lenge kan denne retten holde seg i kjøleskapet?

  • Hei, og takk! Om den kjøles ned raskt kan den nok holde seg i kjøleskap i 4-5 dager, men pga bønnene ville jeg anbefalt å fryse den istedet :)

  • Takk for raskt svar! Hva vil rask nedkjøling si? :) Nå lot jeg den stå ca 2 timer på benken og deretter inn i kjøleskap.

  • Jeg er ikke matkjemiker, så det er litt vanskelig for meg å svare på. Jeg ville nok satt den inn i kjøleskapet umiddelbart istedet for å benk.

 14. Veronika

  Jeg lagde denne en dag, og bakte maisbrød til å ha ved siden av. Selskapet mitt ble ulovlig forsinket og gryten stod og kokte i over 4 timer. Tror ikke jeg trenger å si hvor godt det ble jeg mener, det er alltid godt, men 4 timer + koketid og maisbrød ved siden av er farlig

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.